Fransa, Avusturya ve Belçika’da 8 Mart yürüyüşleri

Fransa, Avusturya ve Belçika’da kadınlar 8 Mart için alanlardaydı. Fransa’nın başkenti Paris’te 50 kadının organize ettiği 8 Mart yürüyüşüne Kürt kadınları damgasını vurdu.

Bu yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları, her yıl olduğu gibi birçok Fransız kadın örgütü ile Türkiyeli gruplar ve Kürt kadınlarının oluşturduğu ortak bir platform tarafından gerçekleşti.

 


Kadın Hakları İçin Ulusal Kolektif, Feminist Öğrenciler Ulusal Derneği, Ekoloji, Politik Ekoloji Hareketi, Fransa Komünist Partisi, Sol Parti, Yeni Antikapitalist Parti, Komünist Parti Gençlik Hareketi, Sosyalist Kadınlar Birliği, Cinsel Şiddet Mağduru Kadınlarla Dayanışma, Obstetrik ve Jinekolojik, Ulusal Birleşik Liseli Kadınlar, Dünya Kadın Yürüyüşü, HDK, Efrin’i Sahiplenme Platformu ve Kürt Kadın Hareketi’nin de içinde olduğu 50 kadın örgütü tarafından kurulan platform, günler öncesinden yürüyüş hazırlıkları yaptı.

Paris’in République Meydanı’nda toplanan her renkten kadınlar önce stantlarını oluştururken; platform, alanda ortak açıklama okundu. Kürt Kadın Hareketi de bir konuşma yaparak, bu yılki 8 Mart’ın ruhunun Efrinli kadınların dünya kadınlarına yaydığı mücadele ruhuyla birleştiğine vurgu yaptı. Konuşmayı, kitlenin “Efrin’e sahip çık” sloganları takip ederken, her yıl olduğu gibi bu yıl da alana özellikle Kürt kadınların renk ve coşkuları hakim oldu.
Yürüyüş Opera’ya doğru yola geçtiğinde, çevre ve kitle içindeki çeşitli örgütlerden kadınların ilgi odağını oluşturan Kürt kadınlarına erbane eşliğinde kadınlar ve “Jin, Jiyan, Azadi” sloganları eşlik etti.

Yürüyüş boyunca sık sık Kürt Kadın Hareketi’nin yaptığı konuşmalarda; “Kadın özgürlüğü bir hayal değildir, hakikattir. Kadın özgürlüğü artık sadece bir talep değildir, inşa edilen alternatif bir toplumsal sistemdir. 8 Mart 2018’le birlikte; Ortadoğu’dan Avrupa’ya, Latin Amerika’dan Asya’ya ve Afrika’ya kadar bu sistemi her yerde güçlendirmek, direnişimizi, kadın dayanışmamızı büyütmek hedefimiz olmalıdır” denilerek, Kobanê’deki kadın özgürlüğünün altı çizildi.

Bu yıl, “Yaşasın 8 Mart”, “Yaşasın dünya kadınlarının örgütlü mücadelesi” şiarlarına Paris’te “Yaşasın Rojava ve Efrin’den yükselen kadın direnişi” şiarı eşlik etti.

Paris’te, binlerce kadının gerçekleştirdiği yürüyüş Opera’da, halaylarla son buldu.

DRAGUİNAN

Güney Fransa'nın Draguinan şehrinde saat 14:00'da kadınlar 8 Mart mitinginde buluştu. St. Rafaelle meydanında "Bijî berxwedana Efrînê" sloganlarıyla başlayan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamalarına onlarca kadın katıldı. Etkinliklerde yapılan konuşmalarda, Türk devletinin işgal ve işgal saldırılarına tepki gösterildi. Efrîn direnişine sahip çıkılması gerektiğine dair çağrıların yapıldığı etkinlik müzik eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

MONTPELLİER

Fransa'nın Montpellier kentinde yaşayan Kürt kadınları 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü vesilesiyle bir yürüyüş düzenledi.

Peyru Parkı’nda başlayan yürüyüş Comedie Meydanı’na kadar sürdü. Çok sayıda kadının katılımıyla yapılan yürüyüşte sık sık “Jin, Jiyan, Azadi”, “Biji berxwedana YPJ”, “Biji berxwedana Efrînê” sloganları atılan yürüyüş Comedi Meydanına kadar sürdü.

Yürüyüş sonrasında Comedie Meydanı’nda ise bir miting düzenlendi. Mitingde yapılan konuşmalarda 48’inci gününde geride bırakan Çağın Direnişi selamladı. Türk devleti ve DAİŞ-El Kaide işbirlikçisi çetelerin işgal saldırılarına karşı zaferin Efrîn’de ikinci ayında devam eden görkemli direnişin olacağı vurgulanırken, sessiz kalan tüm taraflarında bu saldırıların ortağı olduğu vurgulandı. Miting sonrasında çekilen halaylarla son buldu.

BRÜKSEL

Belçika'nın Başkenti Brüksel'de 8 Mart Kadınlar Günü vesilesiyle yürüyüş ve miting düzenledi. Şehit Beritan Kadın Meclisi, SKB, yabancı dostlar ve feminist kadın kuruluşlarla ortaklaşa düzenlenen mitingde, Efrîn ile dayanışma mesajları verildi. Yürüyüş boyunca bildirilerin dağıtıldığı eylemde, Efrîn direnişini sahiplenmeye çağıran kadınlar, "Bijî 8'ê Adarê" ve "Jin jiyan Azadî" sloganlarıyla etkinliklerini sonlandırdı.

LİEGE/ANVERS

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlı ve Türkiyeli kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Belçika'nın Liege ve Anvers kentlerinde de alanlara çıktı. Bu yıl Efrîn direnişinde yer alan kadınlara adanan 8 Mart Dünya kadınlar günü Liege ve Anvers'te düzenlenen bir etkinlikle kutlandı.

TİCİNO

İsviçre'nin Ticino Kantonu Bellinzona kentinde sendikalar ve sivil toplum örgütleri tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir yürüyüş ve miting düzenlendi. Bellinzona Postanesi önünde başlayan yürüyüş Ticino Yerel Parlamentosu önündeki meydanda düzenlenen mitingle devam etti. Mitinge Ticino Kadın Hareketi çağrısıyla katılan kadınlar, Kürtçe ve İtalyanca pankart ve dövizler taşıyarak, Türk hükümetinin Efrin'i işgal girişimini kınandı. Miting Efrin'e destek bildirisinin okunmasının ardından Kürtçe ve İtalyanca "Jin Jiyan azadi" sloganı ile sona erdi.

VİYANA

Avusturya'nın Başkenti Viyana'da çeşitli kadın kurumlarının bir araya gelerek organize ettikleri 8 Mart eylemlerine Kürdistanlı Kadın örgütü Avesta da katıldı. Efrîn'e yönelik saldırılarında protesto edildiği eylemlere Kürdistanlı kadınlar yoğun katılım gösterdi. Avesta'nın da içerisinde yer aldığı 10 ayrı kadın kuruluşunun birlikte organize ettiği yürüyüş saat 17.00'da Schwedenplatz’ta başladı. Özgürlük mücadelesinde yaşamlarını yitiren kadınların yanı sıra, Rosa Luxemburg ve Klara Zetkin'in fotoğraflarını taşıyan kadınlar Efrîn'e yönelik işgal saldırılarını da protesto etti. Aynı saatlerde şehrin Westbahnof meydanında kadınlar öncülüğünde yapılan ve erkeklerin de katıldığı bir miting düzenlendi.

GRAZ

Avusturya'nın Graz kentinde de dün saat: 16:00'da kadın örgütleri, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri ve aktivistlerin katılımıyla Dünya Emekci Kadınlar günü Hauptplatz'da yapılan yürüyüş ile kutlandı. Kürt kadınlarının ulusal kıyafetleri ile katıldıkları yürüyüşte, "Bijî 8'ê Adarê" ve "Jin Jiyan Azadi" sloganları atıldı. Yürüyüş kadın örgütlerinin konuşmalarının ardından çekilen halaylarla sona erdi.