Fransa’da kadın-erkek eşitsizliğine karşı yeni önlem paketi

Fransa’da hükümet, kadın-erkek ücret eşitliği ilkesini hayata geçirmeyen şirketlere yönelik alınacak bir dizi önlemi kamuoyuna duyurdu.

Başbakan Edouard Philippe tarafından açıklanan çalışmada, kadın-erkek arasındaki ücret farkının yüzde 25’leri bulduğuna dikkat çekilirken, bunda kadınların tam gün işlerde daha az çalışmalarının etkili olduğu vurgulandı. Ancak aynı işte ve aynı yaştaki kadın ve erkek çalışanlar arasındaki ücret farkı ise halen yüzde 9 civarında.

Hükümetin işyerlerinde kadın-erkek eşitliğini her anlamda sağlamayı amaçladığı önlemler, Nisan ayındaki bir reform paketiyle yasalaştırılmak isteniyor.

EŞİT ÜCRET VERİLMEMESİ DURUMUNDA AĞIR PARA CEZALARI

‘Aynı değerdeki çalışmaya eşit ücret’ ilkesinin 45 yıldır kanunla belirlendiği Fransa’daki bu farkı kapatmak için hükümetin alacağı önlemler kapsamında şirketlere cezai yaptırım öngörülüyor. Buna göre, 50’nin üzerinde çalışanı olan şirketlerde aynı işe eşit ücret ödenmemesi durumunda 2022’den itibaren cezalar verilebilecek.

Bu cezaların şirketlerin toplamdaki çalışanlarının maaşlarının yüzde 1’ine kadar çıkması planlanıyor. Hükümet, bu cezai yaptırımı Nisan ayında Bakanlar Kurulu’na getirilecek sosyal reform yasalarına ekleyecek.

EŞİTSİZLİĞİ TAKİP İÇİN TEFTİŞLER ARTTIRILIYOR

Dün sendikalar ve işveren temsilcileriyle yapılan toplantı ardından açıklanan önlemler kapsamında işyerlerindeki eşitsizlikleri tespit etmek amacıyla yapılacak kontroller 4 kat arttırılabilecek. Buna göre 250’nin üzerindeki işyerlerine yılda 7 bin, 50-250 çalışanı olan şirketlere ise yılda 30 bin teftiş yapılacak.

Yine şirketlerde çalışanlar üzerine yapılan verimlilik değerlendirmelerinin daha şeffaf bir biçimde yapılması ve bu amaçla özel yazılımların devreye konması isteniyor.

CİNSİYETÇİ SÖYLEMLERİ TAKİP İÇİN DANIŞMANLAR GÖREVLENDİRİLECEK

Hükümetin hayata geçirmekte ‘kararlı’ olduğunu savunduğu bir diğer önlem ise işyerlerinde kadınlara yönelik cinsiyetçi söylem ve saldırıların önüne geçilmesine dair olacak. Bu kapsamda belli bir çalışan düzeyinin üzerindeki şirketlerde kadınlara yönelik cinsiyetçi söylem ve uygulamaları takip etmekle yükümlü danışmanlar görevlendirilecek.