Fransa’daki Kürt kadınları 3. Rojbin festivaline hazırlanıyor

Fransa’da yaşayan Kürdistanlı ve Fransız kadınlar, 23 Haziran’da yapılacak Rojbin Kadın Festivali’ne hazırlanıyor.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek festivale ilişkin ANF’ye konuşan hazırlık komitesi üyeleri TJK-F Dışilişkiler Temsilcisi Hazal Karakuş, TJK-F Sözcülerinden Şengül Karataş ile TEVÇAND üyesi Remziye Piran’ın yanı sıra; birçok Fransız kadın ve feminist kurum, kadınların festivale güçlü katılım çağrısı yaptı.

3. Rojbin (Fidan Doğan) Kadın Festivali, bu yıl “Kadın direnişi özgürleştirir” sloganı ile düzenleniyor. Festival bu yıl da, Paris Val de Marne Parc Interdepartmental Sports’da yapılacak.

‘KATLEDİLEN BÜTÜN KADINLAR ADINA ADALET, DİRENİŞÇİ BÜTÜN KADINLAR ADINA ÖZGÜRLÜK’

TJK-F ve Fransız kadın-feminist kurumları, “Festivalimiz siyasal, kültürel ve sanatsal olarak bütün kadınlara, kadın katliamlarını daha fazla görünür kılmak kadar; direnişçi, asi kadınların mirasını sahiplenme ve daha ileriye götürme çağrısıdır” mesajı verdi.

Çağrıcılar, festival gününde bütün kadın kurumlarını, birey, hareket ve örgütlerini, kendi farklılıkları, kendi güzellikleri ve kadın dayanışmasının görkemliliğiyle bir kez daha buluşmaya davet etti. Fidan Doğan Festivali’ni anlamlı ve özgürlükler açısından ortak bir platform olarak gördüklerini de belirten çağrıcılar, “Festivalimizde hayata dair hakikatleri haykırırken, ‘Başka bir dünya mümkün’. Katledilen bütün kadınlar adına adalet, direnişçi bütün kadınlar adına özgürlük diyoruz” dedi.

Pazar günü gerçekleşecek olan festivalin sahne programı 12.00’de başlayacak. Pınar Aydınlar, Deniz Deman, Meral Alkan, Xece Yaşar, Ruken Newa ve Dilana Rojarya festivale müzikleriyle kadın festivale coşku katacak.

ÇOCUKLAR İÇİN ÖZEL ALANLAR OLUŞTURULDU

Festivalde çocuklar da unutulmadı. Geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da çocuk parkı, festivali yalnızca kadınlar için değil, çocuklar için de vazgeçilmez kılacak.

Festivalde çeşitli stantlar yer alırken, bu yıl da Fransa’daki kadınlar rengarenk yöresel kıyafetleri ve halaylarıyla coşkulu bir gün yaşayacak.

‘FARKLILIKLARIMIZLA FESTİVALE KATILALIM’

TJK-F Dışilişkiler Temsilcisi Hazal Karakuş, dünyaya kadın gözüyle bakmaya, kadına, çocuğa, doğaya ve kadın kırımına karşı festivale katılım çağrısında bulundu. Karakuş, “Bütün kadın kurumlarını, sivil toplum kurumlarını, aynı zamanda; siyasette yer alan tüm kadınları ve yine; TJK-F meclis ve inisiyatiflerinde aktif olan ve tüm yurtsever halkımızı kendi farklılıklarımızla, güzelliklerimizle, kadın dayanışması görkemiyle, bir kez daha dayanışmaya çağırıyoruz” dedi.

TJK-F Sözcülerinden Şengül Karataş ise, birlikte mücadele eden kadınların, şimdi de birlikte bir festival gerçekleştirmesi için Pazar günü Creteil Pompadour’da bir araya gelmesi çağrısını yaptı. TEVÇAND’dan Remziye Piran da bir çağrı yaparak, kadınları festivale çağırdı.

Festival, RER D Créteil Pompadour İstasyonu’na yakınlarındaki Chemin des Bœuf, 94000 Créteil adresindeki Parc Interdepartmental Sports Paris Val de Marne Alanı’nda gerçekleşecek.

Festivali şu kişi ve kurumlar destekliyor:

Val de Marne Senetörü ve Kadın Hakları Delegasyonu Eski Başkanı Laurence Cohen, Uluslararası Kadın Hakları Ligi başkanı Annie Sugier, Fransa Sol Parti Eş Koordinatörü Danielle Simonnet, Kadın Hakları Ulusal Kolektifi (CNDF), Montreuil Kadın Evi, Val de Marne Milletvekili Mathilde Panot, Côtes d’Armor Senatrisi Christine Prunarud, Dünya Kadın Yürüyüşü, Paris Kadın Evi, France Insoumise Feministleri, Sosyalist Kadın Hareketi (SKB), Barış Hareketi, Irkçılığa Karşı Halklararası Dostluk Hareketi (MRAP), Fransa Demokratik Kürt Hareketi (CDK-F) ve Fransa Kürt Öğrenci Birliği (UEKF) ise, festivalin çağrısına imza atan kurumlar.