Fransa kadın hakları savunucularına iltica hakkını reddetti

Fransa Senatosu, ülkelerinde baskı gören kadın hakları savunucularına iltica hakkı verilmesini öngören yasa değişikliği önerisini reddetti.

Fransa’da tartışma yaratan ve iltica başvurularını oldukça zorlaştıran yasa tasarısının Senato’daki görüşmelerinde, sol milletvekillerinin yaptığı oldukça önemli bir öneri reddedildi.

Daha önce Ulusal Meclis’te kabul edilen ve Senato’da görüşülen Göç ve İltica Yasası’na ilişkin komünistlerin çoğunlukta olduğu CRCE grubunca sunulan değişiklik önergesinde, ülkelerinde baskı gören kadın hakları savunucularına iltica hakkı tanınması isteniyordu.

Sosyalist senatörlerin de desteklediği önergeye iktidardaki Cumhuriyet Yürüyüşü (LREM) üyesi 19 senatör de destek verirken, diğer LREM üyeleri karşı çıktı. Ayrıca muhalefetteki Cumhuriyetçiler (LR) üyesi senatörler büyük oranda karşı çıktı.

Değişiklik önergesine yönelik oylamada 166 ‘evet’ oyu çıkarken, 166 senatör de ‘hayır’ oyu verdi.

CENEVRE KONVANSİYONU YETİYORMUŞ!

Kadın hakları savunucularına yönelik maddeye karşı çıkan İçişleri Bakanı Gérard Collomb, Fransa’nın Cenevre Konvansiyonu’nu kabul ettiğini ve bunun yeterli olduğunu savundu.

Değişiklik önergesini sunan komünist senatör Laurence Cohen, ülkelerinde siyasi, toplumsal baskı gören ve gelenekler nedeniyle dışlanan kadınlara özellikle iltica hakkının yasada yer alması gerektiğini söyledi.

Ancak değişiklik önerisine yönelik oylamada eşit oy çıkması nedeniyle reddedilmiş oldu.

BUGÜNE KADARKİ EN SERT GÖÇ VE İLTİCA YASASI

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümetinin Nisan ayında Ulusal Meclis’ten geçirdiği ve halen Senato’da görüşülen yeni göç ve iltica yasasında birçok kesimin tepkisini çeken maddelere yer verilmişti. Yeni düzenlemeyle, Fransa’ya iltica koşulları daha da zorlaştırılırken, daha önce 120 gün olan başvuru süresi, 90 güne düşürülmüştü.

Bu başvuruların, eskisi gibi ortalama 11 ayda değil, en geç 6 ay içinde sonuçlandırılması öngörülürken, başvuruları reddedilenlerin ise itiraz süresi kısaltılmıştı.

Yasa tasarısı, sınır dışı edileceklerin gözaltında tutulma süresini de 45 günden 90 güne çıkartıyor. Yasa tasarısı, yasadışı yollardan ülkeye girenler için1 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.