Fransız anarşist kadınlardan Jinwar Köyü’ne bağış

Merkezi Paris’te bulunan Özgürlükçü Alternatif (Alternative Libertaire - AL) üyesi kadınlar, Rojava’daki kadın köyü Jinwar’a bağış yaptı.

Özgürlükçü Alternatif üyesi kadınlar, köy ile dayanışmak için vakıfları adına Jinwar’a bir çek gönderdi.

Davet üzerine anarşist kadınları merkezlerinde ziyaret eden Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) aktivisti Hazal Karakuş, Jinwar Kadın Köyü’nün kuruluş amaçlarını ve işleyişini uzun uzun anlattı.

JINWAR KÖYÜ

Karakuş, Jinwar, Jineoloji, Kobane, Demokratik Konfederalizm ve açlık grevleriyle ilgili yaptığı sunumun yanısıra, soruları da yanıtladı. Karakuş, Jinwar Köyü’ne ulaştırılmak üzere kendisine verilen çeki kabul ederek, Jinwar kadınları adına Özgürlükçü Alternatif’e teşekkür etti.

Jinwar Projesi, 2016’da Rojava’daki kadın kurumlarının verdiği startla başlamıştı. Kadın kurumları, tarihten itibaren kadın yaşam alanlarını ve günümüzdeki kadın köyü örneklerini inceleyerek çeşitli mühendislerle toplantılar yapıp, köyün inşa çalışmalarını başlatmıştı.

10 Mart 2017’de köyün temelleri atıldı. 2018’de yapımı tamamlanan Jinwar, aynı yılın sonunda açılmıştı. Tüm evlerin doğayla uyum esas alınarak kerpiçten yapıldığı Jinwar Kadın Köyü; 30 ev, Üveyş Anne adında bir okul, Jinwar Akademisi, bir sağlık merkezi, fırın ve bir dükkandan oluşuyor.Kadınlar, yerleştikten sonra örgütleme çalışmalarına başlamış ve meclislerini oluşturmuştu.

ÖZGÜRLÜKÇÜ ALTERNATİF

Özgürlükçü Alternatif ise; sınıflar ya da devlet olmadan, özgürlükçü bir komünist toplumun yaratılması, ekonomik öz yönetim ve planlı üretim dağılım yapmak amacıyla, Fransa ve Belçika’da etkin olan bir Fransız anarşist örgüt.

Bu hareket, Neo-platformist ve devrimci sendikalist bir yönelime sahip olurken, 1991 yılında, Kollektif Genç Liberterliler (CJL) ve Liberter Komünist İşçiler Sendikası’nı içeren, bir yeniden birleşme sürecinin ardından kuruldu.

Örgütün ismini taşıyan aylık dergisinin 2014 Eylül sayısı, Fırat Haber Ajansı alıntısıyla Suriyeli bir YPJ savaşçısını ‘Kürdistan-devrim’ başlığıyla kapak fotoğrafı yapmıştı. Örgütün, Rojava’ya giden yoldaşlarının kaleme aldığı ‘Kürdistan-Özyönetim-Devrim’ isimli bir de kitabı var.