Goran ve YNK’den AKPM'de diplomasi faaliyeti

Güney heyeti, AKPM'de düzenlediği toplantıda, Türk devletinin işgalci uygulamalarını ve Kürtlere dönük saldırılarını gündeme getirdi.

Güney Kürdistan Parlamentosu üyesi, Goran Parlamenteri Şerko Hemo Emin ve YNK Parlamenteri Salar Muhammed, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) oturumlarında görüşmelerine devam ediyor.

AKPM’de pek çok görüşmesi olan heyete HDP AK Temsilcisi Fayık Yağızay da refakat ediyor.

NELER GÜNDEME GETİRİLDİ?

Güney Kürdistan heyeti, AKPM Sol Birlik Grubu üyesi ve İsveç Parlamenteri Lotta Johnson Fornarve ile HDP'li Ertuğrul Kürkçü'nün düzenlediği basın toplantısında konuşan heyet üyeleri, Güney Kürdistan'daki referandum sonrası gündeme gelen gelişmeleri, son Irak genel seçimleri  sonrası yeni gelişmeleri, Efrîn işgalini gündeme getirdi. Heyet, Kürt halkını hedef alan saldırı ve işgalleri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'dan haber alınamamasına da dikkat çekti.

Toplantıda, Türkiye’deki son seçimler de gündeme gelirken, 'barış süreci' için yeniden görüşmelerin başlatılması gerektiğine işaret edildi.

Heyeti, Türk rejiminin, Kürtlerin hiçbir yerde hak sahibi olmaması için her türlü suça iştirak ettiğini de vurguladı.

'EFRÎN'DE İŞLENEN SUÇLARI GÖRDÜK'

Goran Parlamenteri Şerko Hemo Emin, heyet olarak Efrîn'e gittiklerini, Türk devletinin suçlarını gördüklerini belirtirken, uluslararası kurumlardan ve büyük devletlerden buna karşı ciddi bir itirazın yükselmediği eleştirisinde bulundu. 

ULUSLARARASI ÇEVRELERE ÇAĞRI

YNK Parlamenteri Salar Muhammed de, Efrîn'in DAİŞ'ten özgürleştirildikten sonra işgal edilmesine dikkat çekti ve Avrupa devletleri, AB, BM'nin sessizliğine tepki gösterdi. Türk devletinin Kürtlere dönük inkârcı uygulamalarından vazgeçmesi için uluslararası çevrelere, Türk devletine baskı uygulama çağrısında bulundu.

Seçimlere vurgu yapan Muhammed, HDP Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş'ın rehin tutulduğunu hatırlatarak, seçimlerin ayrımcı koşullarda yapıldığını söyledi.

Heyetin her iki üyesi de, Öcalan ile bir dönem yürütülen görüşmelerin tekrar başlatılmasını istedi.