Gözaltında cinsel şiddete tepki: Bu saldırılar dayanışmayla yenilir

ÖGK, üyelerine yönelik polisin cinsel şiddetine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, bu saldırıların dayanışmayla yenilebileceği mesajı verildi.

Özgür Genç Kadın (ÖGK) Merkezi Koordinasyonu (MK), 16 Şubat’ta ÖKG üyesi Sinem Çelebi ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi Kalender Polat’ın gözaltına alındığı sırada maruz kaldığı polis tacizine ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu ile DEM Parti Kadın Meclisi, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), 8 Mart Kadın Platformu ve çok sayıda kadın örgütü temsilcisi katıldı.

Toplantıda ilk olarak konuşan Sinem Çelebi, maruz kaldığı tacizi anlattı. Sinem Çelebi, “Birçok kadın, kadın özgürlük mücadelesi yürüttüğü için polis saldırısına maruz kalıyor” dedi. Bu saldırılara karşı kadın dayanışmasının güç verdiğini belirten Sinem Çelebi, “Bu durumun normalleşmemesi açısından da çok kıymetli. Bu şiddeti ancak kadın dayanışmasıyla yenebiliriz” dedi.

8 Mart Kadın Platformu adına konuşan Atike Eski, Bu saldırılar karşısında kadın özgürlük mücadelesinin geri çekileceğini düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Bizler buradayız” ifadelerini kullandı.

DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, geçmiş yıllarda da Kürt ve devrimci kadınların erkek-devlet şiddeti, polisin cinsel işkencesiyle defalarca karşılaştıklarını hatırlatarak, “Polisin cinsel şiddetine karşı mücadeleyi örgütlü bir şekilde yürütmek gerekiyor. Kadın dayanışmasını daha güçlü kılmak gerekiyor. Sokakta mücadele eden, onların ‘makbul kadını’ olmayanlara yönelik biat politikasını kabul etmediğimizi belirtiyoruz” şeklinde konuştu.

ÖGK üyesi Berfin Polat basın metnini okudu. Berfin Polat, "Kadın özgürlük mücadelesi yürütürken de hayatlarımızı yaşarken de erkek-devletten izin istemedik. Onun sınırları içinde kalmayı kabul etmedik. Aksine erkek egemen rejimin bize dayattığı sınırları elimizin tersiyle ittik" dedi.