Güney: İktidar kadın iradesinden korkuyor

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Sözcüsü Ayşe Güney, Amed merkezli operasyonlarda gözaltına alınanların çoğunun kadın olmasının tesadüf olmadığına dikkat çekti. Güney, iktidarın kadın iradesinden korktuğunu belirtti.

9 Ekim’de gazeteciler ve siyasetçilere yönelik operasyonlar kapsamında 200 civarında adrese yapılan baskın sonucu hakkında arama ve yakalama kararı bulunan 151 kişiden 127’si gözaltına alındı.

Amed’deki İl Emniyet Müdürlüğü’nde ifadesi alınan 23 kişi ilk gün serbest bırakıldı. Perşembe günü adliye sevk edilen 24 kişiden 11’i adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, gazeteci Kibriye Evren’in de aralarında bulunduğu 13 kişi ise tutuklandı. Öte yandan adliyeye sevk edilen 3’ü gazeteci 20 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, 2 kişide savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

‘İKTİDAR KADIN İRADESİNDEN KORKTU’

Kürt medyasına yönelik gerçekleştirilen siyasi operasyonlara ilişkin ANF’ye konuşan Mezopotamya Kadın Platformu Sözcüsü Ayşe Güney, operasyonlarda gözaltına alınanların çoğunluğunun kadın olduğuna dikkat çekti. Güney, “Gözaltılar, iktidarın özellikle 2015 genel seçimlerindeki kadın iradesinden ve kararlılığından korktuğunun göstergesidir” dedi.

“İktidarın gerçekleştirilen siyasi operasyonlarla kadın iradesinden ne denli korktuğunu göstermiş oldu” diyen Güney, 2015’teki genel seçimleri anımsatarak şöyle konuştu:

“Kadınların 2015 genel seçimleri ve sonrasındaki duruşları, kararlılıkları ve yine özellikle OHAL’de herkesin susturulmaya çalışıldığı bir dönemde kadınların alanlarda mücadelelerinden taviz vermeyişi iktidarı korkuttu. Kadının bu güçlü iradesini ve mücadelesini kırmayı amaçlayan iktidar bu amacını ise siyasi operasyonlar düzenleyerek gerçekleştirmeye çalışıyor”

YEREL SEÇİMLER ÖNCESİ GELEN BASKINLAR...

Bir çok gazetecinin gözaltına alındığı operasyonların özellikle yerel seçimler öncesi yapılmasının tesadüfi olmadığın belirten Güney, bu operasyonlarla iktidarın yerel seçimleri hızlandırılmayı hedeflediğini söyledi.

Siyasi operasyonların AKP’nin Kürt yaklaşımının temsili olduğunu belirten Güney, “Bu gözaltılar 16 yıllık AKP iktidarının Kürt yaklaşımının beden bulmuş halidir. Asıl amaç Kürtleri sindirmek, tasfiye etmek ve mümkünse kıyımdan geçirmektir” ifadelerini kullandı.

‘GERÇEKLERİ YAZMAKTAN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ’

AKP’nin basını tekelleştirmeye çalıştığını belirten Güney, bu tekelleştirme politikalarına karşı net duruşundan taviz vermeyen özgür basının iktidar tarafından hedef haline geldiğini kaydetti.

Güney, “Özgür basın hedef alınmıştır çünkü basın iktidar tarafından tamamen tek elden yazılan ve çizilen basın haline getirilerek tekelleştirildi. Tekelleştirilen bu basın organlarına karşı gerçekleri yazmaktan asla taviz vermeyen özgür basın ise iktidar eliyle hedef haline getirildi” diye konuştu.

Kürt medyasına yönelik operasyonlardan iktidarın derhal vazgeçmesi gerektiğini belirten Güney, “Gözaltılar hukuksuzdur. Özgür basın çalışanı arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır” diye konuştu.

Güney son olarak, “Bizler özgür basın geleneğinin ardılları olarak hakikat arayışımızdan asla taviz vermeyeceğiz ve gerçekleri yazmaya devam edeceğiz” diye noktaladı.