Güney Fransa'da kadın kampı

Güney Fransa'da Kürt kadın meclis ve komün üyeleri, “Özgürlük felsefesinde örgütlü Kürt kadınları” başlıklı kampta bir araya geldi. 

Fransa'nın Marsilya kentinde faaliyet yürüten Arin Mirkan Kadın Meclisi, Montpeiller Kadın Komünü, Draguignan Kadın Komünü, Toulouse Kadın Komisyonu ve Bordeaux Kadın Komünü'nden kadınlar, 11-14 Nisan tarihleri arasında St. Maximin kentinde düzenlenen kampta bir araya geldi.

JİNEOLOJİ VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ TARİHİ

Kampın ilk günü kadınlar Jineoloji ve Kürt Özgürlük Mücadelesi tarihine bakış konularında iki ayrı grup olarak eğitim gördü. İkinci gün, “Özgür eş yaşam”, “Ailenin demokratikleşmesi”, “Toplumsal cinsiyetçilik” konularında atölyeler oluşturuldu. Üçüncü gün ise, Kadın Konfederal Sistemi, Meclis ve Komünlerle Kadının Örgütlü İradesi başlıklarında tartışmalar yürütüldü.

HEM TEORİK BİLGİ, HEM DE KOMÜN YAŞAMINA DAİR MODEL

Eğitimciler, tartışmaların büyük bir heyecan ve merakla geçtiğini belirtirken, kadınlar da özellikle oluşturulan atölyelerde birebir kendilerini ifade zemini bulduklarını söyledi. Kadınlar, “Bu yöntemle hem yeni şeyler aldık hem de dar grup tartışmalarıyla her bir arkadaşın dünyasına indik, birbirimizden öğrendik” dediler. Kampın sadece teorik olarak değil, aynı zamanda komün yaşamına dair bir model olduğunun da altını çizdiler.

ÇOCUKLAR ÖĞRENDİ DE EĞLENDİ DE

Kadınlar, çeşitli başlıklarda tartışmalar yürütürken, 5-17 yaş arası çocuklar da hem eğlendi hem de öğrendi. 3 gün boyunca doğayla iç içe olan çocuklar, futbol, masa tenisi, mendil kapmaca gibi oyunlar oynadı. Resim ve boya yarışmaları düzenledi. Çocuklar 5. ayına giren açlık grevinde olan direnişçiler ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için resimler çizdiler, Kürtçe şarkılar öğrendi.

HER YIL DÜZENLENİYOR

Güney Fransa'da her yıl kadınlar, bahar aylarında çocuklarıyla birlikte kamp düzenliyor. Bir yıl boyunca meclis ve komünler bünyesinde kadınların toplumsal ve sosyal sorunlarına çözüm arayışları için emek harcayan kadınlar, bu kamplarla kadın bilinci ve örgütlülüğüne dair tecrübelerini ortaklaştırıyor.