Güven: AKP'ye oy vermiş Kürtler de HDP'de buluşuyor

HDP’nin rehin tutulan Hakkari Miletvekili Adayı Leyla Güven, daha önce AKP'ye oy vermiş Kürtlerin de, devletin Kürdistan'daki suçlarına karşı HDP'de buluştuğunu belirtti. 

Rehin tutulan, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Adayı Leyla Güven, Mezopotamya Ajansı’nın (MA) sorularını yanıtladı. 

Güven, siyasi soykırım uygulamalarına dikkat çekerek, "(...) Binlerce değerli arkadaşımız başta Kandıra, Diyarbakır, Silivri, Şakran, Edirne ve Sincan olmak üzere birçok cezaevinde esir tutulmaktalar. Mevcut iktidarın yıllardır bu siyasetin geleneğinden ne kadar korktuğunu, tahammül edemediğini gösteriyor" dedi.

'HAKKARİ'YE ÖZEL POLİTİKA'

AKP iktidarının Hakkari’ye özel bir politika yürüttüğünü de ifade eden Güven, şunları söyledi:

"Hakkari, ilk belediye eş başkanları tutuklanan, ilk belediyesine kayyum atanan, eş başkanlarına ilk ceza verilen yerlerin başındadır. Ayrıca kentin 3 vekilinin tutuklanması, ikisine jet hızıyla ceza verilip, cezaların onanması tesadüfi değildir. AKP iktidarı Hakkari halkından intikam alıyor. Kaybettiği seçimlerinin intikamıdır. Hem yerel hem de genel seçimlerde kentten sıfır oy almanın öfkesini, kinini siyasallaşan yargının eliyle intikama dönüştürdü.

Bir umut, 'bunlara diz çöktürebilir miyiz?’ diye nafile bir çabayla yöneldiler. Halkı bu biçimiyle cezalandırmak istediler. Örneğin Hakkari’nin 3 vekilini tutuklatarak bunu yapmaya çalıştılar. Belediyelerimize kayyum atayarak mesaj verdiler. ‘Siz seçerseniz de biz alır tutuklarız’ dediler. Örneğin Hakkari’nin belediye eş başkanlarını tutuklayıp ceza verdiler. Bir söz vardır halk arasında, ‘onların elleriyle yapacağı işi, biz ayaklarımıza yaparız’ derler. Ben de diyorum ki diğer adayların dışarıda bol imkanlarla yapacağı çalışmayı biz içeride kıt imkanlarla yaparız. Ve kesinlikle halk nezdinde daha etkili olacağına inanıyorum."

Seçim sürecinde rakipleri dışarıdayken, kendilerinin cezaevinde olduğunun hatırlatıldığı Güven, "Bugüne kadar seçim çalışmaları bizler açısında hep eşitsiz koşullarda oldu. Dolasıyla yeni bir durum değil. Madde ve manevi olarak halkımızın öz kaynakları ve emeğiyle bugünlere geldik. Kuşkusuz elde edilen başarılar halkımızın kazanımlarıdır. Diğer adayların halkı ikna etmesi gerekiyor" diye belirtti.

'HALK ZULMÜ UNUTMAYACAK'

AKP'nin Kürdistan’da bütün kredilerini, rezervlerini tükettiğini vurgulayan Güven, "AKP’ye daha önce oy veren Kürtlerin de bu seçimde oy vermeyeceklerini biliyoruz. Bu coğrafyanın insanları AKP’nin son yıllarda Kürdistan’da nasıl bir terör estirdiğini gözleriyle gördüler. Gasp edilen belediyeler, işçi kıyımları, yaşanan soykırım operasyonları, tutuklamalar, kapatılan kurumlar, ihraç edilen emekçiler, tahrip edilen mezarlıklar, teşhir edilen cenazeler... Halk tabii ki unutmayacak bu zulmü. AKP 24 Haziran’da çem û çem gidecek."

'BATIDAN DOĞUYA, TOPLUM HDP'Yİ DESTEKLİYOR'

Seçim sonuçlarına dair öngörüsü de sorulan Güven, "HDP’nin 7 Haziran seçim sonuçları AKP’nin kimyasını bozdu" derken, "Türkiye’nin en batısından en doğusuna, en güneyinden en kuzeyine, toplum HDP’yi destekleyecek. Meclis’i HDP’siz bırakmayacaktır" diye ekledi.

CEZAEVİ KOŞULLARI

Leyla Güven, cezaevi koşullarına değinerek, OHAL bahanesiyle birçok temel taleplerinin karşılanmadığını, 22 kişilik koğuşta 32 kişi kalındığını, sudan sebeplerle infazların yakıldığını belirtti ve "Coşkuluyuz, moralliyiz" mesajını verdi.