Hakkari'de kadın esnaf olmak

Ekonomik krize rağmen, Hakkari'de yıllardır esnaflık yapan Gülşen İhtiyatoğlu, tüm zorluklara rağmen açtığı terzi dükkanıyla aile ekonomisine katkı sunuyor.

Ekonomik krizin en çok etkilediği yerlerin başında Hakkari kenti geliyor. Ticaretin hemen hemen bittiği Hakkari’de esnaf da iş yapamaz duruma geldi. Ekonomik krizden dolayı birçok esnaf kepenk kapatmak zorunda kalırken, birçoğu ise borç yüzünden icralık hale düşmüş durumda. Hakkari'de yıllardır esnaflık yapan Gülşen İhtiyatoğlu, tüm zorluklara rağmen açtığı terzi dükkanıyla aile ekonomisine katkı sunuyor.

Hakkari'ye özgü ulusal kıyafetler diken İhtiyatoğlu, yaptığı işle aile ekonomisine katkı sağlıyor. Genelde Hakkari’nin yöresel kıyafetlerini diktiğini belirten İhtiyatoğlu, "Daha önce evde bu işi yapıyordum. Ama yaklaşık 3 yıldır Hakkari’de bu işi profesyonel şekilde yapıyorum. Kışın düğünler ve etkinlikler olmadığı için genelde, giysilerin tamiratı, kısaltmaları ve tadilatlarını yapıyorum. Kış aylarında yeterli iş olmadığı için kiramızı ve masraflarımızı zor çıkarıyoruz. Kışın gerçekten çok zorlanıyoruz. Hakkari’de genelde esnafın durumu çok kötü. Esnaf iş yapamaz hale gelmiş" dedi.

HAKKARİ HALKI GELENEKLERİNE BAĞLI BİR HALK

Bahar ve yazlarında işlerinin açıldığını dile getiren İhtiyatoğlu, "Özellikle Newroz Bayramı'nda, 8 Mart Kadınlar Günü ve düğün sezonlarında gece yarılarına kadar çalışıyoruz. Özellikle hemen hemen her düğünde Hakkari halkı yöresel kıyafetler giyiyor. Hakkari halkı kıyafet konusunda gelenek ve göreneklerine çok bağlı bu yüzden yediden yetmişe herkesin mutlaka yöresel elbisesi var. Bu yüzden yaz aylarında kazancımız çok iyi. Kışın iş yerimde tek başıma çalışırken, bahar ve yaz aylarında yanıma başka kadınları alarak çalıştırıyorum. Yanımda çalışan kadınlar hem para kazanıyor hem de meslek sahibi oluyor. Bu da beni çok mutlu ediyor" şeklinde konuştu.

"Hakkari’de esnaflık yapmak gerçekten çok zor" diyen İhtiyatoğlu konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Kadın esnaf olmak, daha da zor. Bu zorluklara rağmen, elimizden geleni yapıyoruz. Bizim yaptığımız bu çalışmalar diğer kadınlara da ilham oluyor. İşlerimiz yoğun olduğu zaman yanımda başka kadınları da çalıştırıyorum. Yanımda çalışan ve bu işi öğrenen birçok kadın bugün kendi iş yerini açarak, ayakları üzerinde duruyor ve aile ekonomisine katkı sağlıyor. Ben bu iş ile hem kendi ekonomik özgürlüğümü sağlıyorum hem de aile ekonomisine katkıda bulunuyorum. Buradan kadınlara sesleniyorum, iş yeri açmak ve esnaflık yapmak isteyen kadınlar kendilerine güvensinler ve kendi ekonomik özgürlüklerini kazansınlar."