Hakkari’de yeni mevsim bahar!

HDP Hakkari Belediye Eşbaşkan adayı Seher Kadiroğlu Ataş, kayyumun gasp ettiği halkın iradesini geri alacaklarını ve ekolojik, halkın söz ve karar sahibi olduğu yeni bir Hakkari inşa edeceklerini söylüyor…

HDP Hakkari Belediye Eşbaşkan adayı Seher Kadiroğlu Ataş, 1986 Gever doğumlu. Ortaokul ve lise öğrenimimi Gever’de tamamlayan Kadiroğlu, Balıkesir Üniversitesi Maliye bölümünü okuduktan sonra 2012’de ayrı bir uzmanlık sınavı ile Van İŞKUR il Müdürlüğü’nde İş ve Meslek Danışmanı olarak işe başlamış. Şu an evli olan Kadiroğlu 5 yıllık memuriyetten sonra 2017 yılında KHK ile ihraç edilmiş.

Memur olduğu dönemde KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) yönetiminde yer alan Seher Kadiroğlu Ataş, 2017 yılında BES Şube eşbaşkanlığı görevini yapmış. Kadiroğlu Ataş, sendikacılığın yanı sıra ekoloji alanında da çalışmalar yürütmüş: “Emek alanı dışında ekoloji alanında da çalışmalarım oldu. Van Ekoloji Meclisi’nin ardından Mezopotamya Ekoloji Hareket’inin 3 dönem eşsözcülüğünü yaptım. Kürdistan ve Türkiye’de yer alan 100’e yakın ekoloji örgütünün oluşturduğu Ekoloji Birliği’nin kuruluş aşamasında yer aldım ve bir dönem de eşsözcülüğünü yaptım.”

Seher Kadiroğlu Ataş sendika, ekoloji faaliyetlerinin yanı sıra özgün çalışmalarına da devam etmiş ve Wan Ahtamara Kadın Platformu’nun kuruluş çalışmaları ile bir dönem sözcülüğünü de sürdürmüş: “Sendika, Ekoloji ve kadın çalışmalarının beraber yürümesi benim açımdan hem çok verimli hem de aslında siyasete başlamama sebep oldu. Kadına yönelik her türlü şiddet ile doğaya olan düşmanlık ve tahribatın politik olduğunu savunduğunuz zaman siyasete de başlamış oluyorsunuz.”

HAKKARİ’Yİ EKOLOJİK BİR KENT YAPACAĞIZ

HDP Hakkari Belediye Eşbaşkan adayı olan Seher Kadiroğlu Ataş’a ilk olarak nasıl bir belediyecilik perspektifleri olacağını ve bölgenin özgün, yerel dinamiklerinin bu belediyecilik anlayışına ne kadar imkan sunacağını soruyoruz.

Kadiroğlu Ataş, öncellikle HDP’nin ve kadın özgürlük hareketinin onlarca yıllık demokratik yerel yönetim ile kadın belediyeciliği deneyimlerine sahip olduğunu söyleyerek anlatmaya başlıyor: “Bu kazanımlar ışığında Hakkari’de halkın da karar süreçlerine etkin biçimde dahil olacağı yerel ve özgün dinamiklerin değerlendirileceği bir belediyecilik hedefimiz var. Bu hedef tabii ki belediyemizdeki stratejik planlama, bütçeleme ve karar verme süreçlerinin doğru ele alınması ile gerçekleşebilir. Mevcut eş başkanlarımızın başladığı ancak kayyum gaspıyla yarım kalan alt yapı, su, kanalizasyon projelerimizi tamamlayacağız. Hakkari kapitalist sistemin henüz ağını tam anlamıyla atmayı başaramadığı ekolojik bir ilimiz, bu minvalde her ev musluk suyu içebilmekte. Bizler de su kalitesini artırarak pet şişe su kullanımını tamamen ortadan kaldıracağız.

ÜCRETSİZ ULAŞIMDAN KADIN ÜRETİM KOOPERATİFLERİNE

Bu dönem kadınlar, gençler, engelli ve yaşlılarımız için ücretsiz ulaşımı hedefliyoruz. İlimiz iklim koşulları açısından sert kışlar geçirmekte ve ısınmada kullanılan kömür hem sağlık sorunları hem de hava kirliliği yaratmakta. Bu kömürlerin kalite kontrolünü artıracağız. Hakkari’de her evde bir üretim atölyesi var ve kadınlar bunun öncülüğünü yapıyor. Bu küçük atölyeleri değişik kadın üretim kooperatiflerine dönüştüreceğiz. Kadınların ürettiklerini yine kendi kurdukları pazar alanlarında satmalarını sağlayarak kadınların ekonomiye katılımlarını artıracağız. Yine kayyumların kapattığı kadın kurumlarını artırarak aktifleştireceğiz. İlimizde endemik olan ve yerelde yetişen birçok ürün var, bunları değerlendirip halkımızın kazanmasını sağlayacağız. Ana dilde eğitim hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz ve anadilde kreş çalışması muhakkak yapacağız. Kadınların, gençlerin sosyal aktiviteden spora zaman geçirebilecekleri alanlar oluşturacağız. Tabii kayyumlardan alacağımız belediyelerimizin büyük tahribatlara uğradığını ve fazlasıyla borçlandırıldığını biliyoruz ama buna rağmen alternatifler yaratıp halkımıza hizmet edeceğiz.”

KAYYUMUN GASPETTİKLERİNİ HALKLA BİRLİKTE YENİDEN KURACAĞIZ

Kadiroğlu Ataş’ın bahsettiği gibi kayyumlarla birlikte gasp edilen birçok kurum oldu, bunların ve daha fazlasının hayata geçirilmesi uzun bir süreç olacak. Peki, bu süreci nasıl gerçekleştirecek ve halkı bu anlamda yerel yönetime yeniden nasıl katılacaklar? Bu soruya ise şöyle cevap veriyor HDP Hakkari Belediye Eş Başkan adayı Seher Kadiroğlu Ataş: “Kayyumlar bin bir emek ve mücadele ile elde ettiğimiz, açtığımız kurumlarımızı kapatmakla kalmayıp kentlerimizin renklerini, Kürtçe tabelalarını değiştirdi. Yerele ait ne varsa asimile ettiler. Sokaklardaki aydınlatma lambaları bile bir halkı tanımayan, yüzyıllardır süregelen kültürel değerlere ne kadar saldırıldığının göstergesidir. Gasp edilen bütün kurumları, yıkılan yaşam alanlarını, yerelin talepleri temelinde halkımızla ortaklaşarak ve birlikte inşa edeceğiz. Belediyelerimizi tekrar halka açıp kendi kurumlarının sorunlarından ve çözümlerinden yerel yönetim çalışanları gibi sorumluluk almalarını sağlayarak ortaklaşacağız. Yerel yönetim politikalarına, halkımızı söz ve karar süreçlerine dahil ederek kendilerine ait olana sahip çıkmalarını sağlayacağız.”

GERÇEKLEŞTİRİLEMEMİŞ PROJELERE YENİLERİNİ EKLEYİP TAMAMLAYACAĞIZ

Seher Kadiroğlu Ataş sadece kayyumun gasp ettiği şeyleri geri almakla kalmayacaklarını dile getiriyor. Kadiroğlu Ataş önceki belediye eş başkanlarının Hakkari halkının talep ettiği ve birçok sorunu ortadan kaldıracak projeler hazırladıklarını ama maalesef gerçekleştirme imkanı bulamadıklarını belirtiyor ve devam ediyor: “Biz öncellikle bu projeleri daha da geliştirerek tamamlayacağız. Şu anda mevcut iktidarın yanlış politikaları ve güvenlik yasakları sonucu bölgemizin geçim kaynağı olan hayvancılık, arıcılık ve tarım yapılamaz hale gelmiş durumda. Bu dönem üretim ve hayvancılık kooperatiflerine daha çok önem vererek bölgenin işsizlik sebebiyle mevsimlik göçünün önüne geçmek istiyoruz. Salt insan odaklı hizmet değil, doğadaki bütün canlıların yaşam alanlarını koruyup doğa tahribatının önüne geçeceğiz. Hakkari kilimi, balı, cevizi, endemik bitkileri ve doğası ile çok zengin varlıklara ve kaynaklara sahip, bunlar Hakkari’nin kendi ekonomisi için çok önemli...”

BİZ PARTİLERLE DEĞİL KAYYUM İLE YARIŞIYORUZ

“Hakkari’de bizi diğer partilerden ayıran en önemli fark halkın bizleri, partisini sahiplenmesi” diyen Kadiroğlu Ataş, Hakkari’nin bu seçimde özgün durumu nedeniyle herhangi bir siyasi partinin adayı ile değil, halkın iradesini gasp eden kayyumla yarışıyor olduğunu ifade ediyor: “Devletin bütün imkanlarıyla oluşturduğu korku, sindirme ve kolluk kuvvetlerinin eşliğinde yapılan seçim çalışması, halk tarafından büyük bir tepkiyle karşılanmakta. Dilimizle kültürümüzle toplumsal hassasiyetlerimiz ve değerlerimizle kadına ve ekolojiye verdiğimiz önemle zaten bölgede hiçbir partinin ulaşamayacağı farklılıklara ve zenginliklere sahibiz.”