'Halkı için mücadele etmek isteyenler yüzünü dağa çevirmeli'

Üniversite öğrencisiyken Kobanê serhildanı döneminde gerilla saflarına katılan YJA-Star gerillası Ruken Welat, halkı için bir şey yapmak isteyenlerin yüzünü dağa çevirmesi gerektiğini belirtti.

Türk devletinin Kürt halkına yönelik zulmüne karşı 2015 yılında PKK saflarına katılan YJA-Star gerillası Ruken Welat, katılım sağlamadan önce Konya'da üniversiteye gittiğini söyledi. Vanlı olan Ruken Welat, kardeşinin de kendisinden önce gerilla saflarına katıldığını belirtti. Kardeşinin kendisini sürekli gerilla saflarına çağırdığını söyleyen Ruken Welat, "O dönem anlam verememiştim, çünkü hareketi tanımıyordum. Açıkçası nasıl asimle edildiğimizi fark edecek bir bilinçte değildim. Daha sonra Kobanê serhildanında Van'a döndüm.

Halkın o dönem ayaklanmasının ardından Konya'ya dönmeyi vicdanım el vermedi. Ardından 3 ay kadar yoğunlaştım ve PKK'ye katılmaya karar verdim. PKK'ye katıldığımda hareket hakkında çok fazla bilgiye sahip değildim. Gerillaya katıldıktan sonra kendimi tanıdım bir kadın olarak irade sahibi oldum. Daha sonra önderliği tanıdım, normalde gerillanın önderliğe neden bu kadar değer verdiğini anlamıyordum. Önderliği tanıdıkça vicdanen çok zorlandım, ben yıllardır nasıl önderliği tanımamışım diye. Bu anlamda öz eleştiri mi de veriyorum" diye konuştu.

KÜRTLERE KARŞI HER TÜRLÜ SALDIRI DEVREDE

Sistemde insanların robotlaştırıldığını fakat PKK yaşamında insanın kendisini tanıdığını, halkı için, önderliği için neler yapabileceğini esas aldığını vurgulayan Ruken Welat devamla şunları belirtti: "Her şeyden önce insanların tarihini tanıması lazım. Çünkü sistemde bireysel yaşamı dayatıyorlar. Ne kadar Kürdistan'da yaşasalar da sistem tarafından dayatılan bir yaşam var. İşgalciler nasıl istiyorsa öyle hareket etmek zorunda kalıyorlar, herkesin bunun farkına varması lazım.

Düşmanın okulunda asimle olacağına, onların yüzyıllardır ezberletilmiş tarihini öğreneceğine, Kürtlerin kendi tarihini merak etmesi lazım. Zaten yurtseverlik bilinci de oluştuktan sonra insan kendiliğinden katılım sağlıyor. Bu esas üzerine halkı için bir şey yapmak isteyenler yüzünü dağa çevirmeli.

Son dönemde özellikle Bakur'da halka yönelik saldırılar çok daha fazla arttı. Annelerden tutalım 7 yaşındaki çocuklara kadar herkes bu saldırıların hedefi oluyor. Baş kaldırmak isteyenleri de cezaevine atıyorlar. Fiziki saldırıdan, kültüre saldırıya kadar Kürtlere karşı her türlü saldırıyı devreye koyuyorlar. Bu saldırıların önünü almak için özellikle Kürt gençleri yönünü dağa vermeli."