Hannover’de kadına yönelik şiddet politiktir konulu konferans

Hannover’deki Leibniz Üniversitesi’nde TJK-E’nin başlattığı “Sen de ayağa kalk” hamlesi kapsamında “Kadına yönelik şiddet politiktir, o sen de olabilirsin” konulu bir konferans düzenlendi.

Almanya’nın Hannover kentinde “Kadına yönelik şiddet politiktir, o sen de olabilirsin” konulu bir konferans düzenlendi.

Konferansta, kadın aktivistler Münnever Amed, Medya Botan, Dilşah Osman ile gazeteci Aysel Avesta sunum yaptı.

Kadına yönelik şiddetin tarihsel arka planı ve günümüzde devam eden biçimlerine ilişkin yapılan sunumlarda kadına yönelik şiddetin politik olduğu ve bunun sadece fiziki şiddet biçiminde ele alınamayacağı dile geldi. Fiziksel boyutu kadar psikolojik, kültürel, ekonomik ve toplumsal yönlerinin de ele alınması gerektiğine ne dikkat çekildi.

Yine kadına yönelik şiddetin kaynakları ve biçimleri geniş olarak ele alındı ve bunun yanı sıra çözüm konusunda da öneriler sunuldu.

Buna göre çözümün öncel ve olmazsa olmazının kadının ‘Xwebun’ perspektifine göre kendi öz savunma ve örgütlülüğünü yaratması elzem olarak nitelendirildi.

Her sunum katılımcıların soruları da yanıtlandı.

Konferans Tertip Komitesi adına ANF’ye konuşan kadın aktivist Şükran Sincar şunları belirtti: “Konferansımız özellikle bilinen yönlerinin dışındaki şiddeti de ele almaya ve irdelemeye çalıştı. Şiddetin bilinen ve en kaba yönü fiziksel olanı. Tabii biz şiddeti çok yönlü ele alıyoruz. Örneğin, savaşta kadının yeri ve egmenlerin kadına gerek sivil ve gerekse savaşçı olsun yönelimini ele aldık. Bu şiddet bireysel, ailesel ve toplumsal olarak da çok daha derin travmalara sebep olmaktadır.

Konferans sunumlarıyla son derece faydalı oldu. Bundan sonra da çalışmalarımız aralıksız devam edecektir. Kadının öz savunmasını her yerde geliştirmesi ve örgütlenmesi konusunda daha derinlikli çalışmalar yapacağız. Ve ‘Sen de ayağa kalk hamlesi’ çerçevesinde çalışmalara ağırlık vereceğiz.”

Konferans da Rojava devrimi, Türk devletinin jenosidine karşı geliştirilen tarihsel direniş ve kadın özgürlüğüne sınırsız emek veren Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan da selamlandı.

Konferans ‘Jin, jiyan, azadi” ve “Bîjî Serok Apo” sloganlarıyla coşkulu bir şekilde sona erdi.