Hatay, Adana ve Şırnak'ta 8 Mart eylemi

Hatay, Adana ve Şırnak'ta 8 Mart eylemleri düzenleyen kadınlar, "Yıkılan şehirleri ve yaşamı dayanışma ile yeniden kuracağız" dedi.

Hatay Afet Kadınlar Birlikte Güçlü, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne ilişkin Defne ilçesine bağlı Sevgi Parkı’nda açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan Kadınlar Birlikte Güçlü’den Selver Büyükkeleş, yıkılan şehirleri ve yaşamı kadın dayanışmasıyla yeniden kuracaklarını, hiçbir yere gitmeyeceklerini söyledi. İlk günden itibaren devletin kurumları ile insanları ölüme, soğuğa, açlığa terk ettiğini belirten Büyükkeleş, "Kendi ihmalkarlığının üzerini örtmek için bu yaşadıklarımızı kadere indirgeyen ve devlete yönelen öfkeyi, ırkçılıkla göçmenlere yönelten bu tutum kabul edilemez” dedi.

İktidarı şiddetin her türünü aklayan erkek adaletinden tanıdıklarını ifade eden Büyükkeleş, "Rant uğruna yaptığınız binalar binlerce insanın mezarı oldu. Biz kadınlar ise bu yıkıntıların arasında mücadelemizle, dayanışmamızla, isyanımızla yaşamı yeniden kuracağız. Bu şehirleri birbirimizden aldığımız isyanımız, öfkemiz, cüretimiz ve neşemizle kurmak için buradayız. İlk günden beri devletin üstlenmediği sorumluluğu il il, mahalle mahalle, üniversite üniversite ören biz feministler, sosyalistler, yurtseverler varız. Ne birbirimizden, ne örgütlü mücadelemizden vazgeçeriz” diye konuştu.
Büyükkeleş, acil yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

*Depremin 24’üncü günü olmasına rağmen şehirde hala elektrik ve su olmadığı için temel ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Bu yüzden ivedi bir şekilde şehre elektrik ve su verilmelidir.

*Tuvalet ve banyoların depremin ilk gününden beri olmaması özellikle biz kadınların ve çocukların sağlığını tehlikeye atmaktadır. Acilen salgınların ve genital hastalıkların çoğalmaması için şehrin dört bir yanında güvenli ve temiz tuvalet, banyolar kurulmalıdır. Halkın erişebileceği hastaneler açılmalıdır.
 
*Bu süreçte en temel ihtiyaçlarımızdan olan hijyen kitleri yaygın ve sürekli sağlanmalıdır.
 
*Yıkımların sürmesine rağmen hala çadıra ulaşamayan binlerce insan var. Halkın çadır ihtiyacı acilen karşılanmalıdır. Tüm ilçelerde, köylerde, mahallelerde güvenli prefabrik evler, barınaklar kurulmalıdır. Sosyal-kültürel-politik dokusunu bozmadan bizlerin özneliği ile yaşam alanlarımız yeniden kurulmalıdır.
 
*Bir gecede tek adamın kararıyla kaldırılan İstanbul Sözleşmesi başta deprem bölgeleri olmak üzere tüm ülkede uygulansın. Kadınların yaşadıkları yerlerde erkek şiddetine karşı kolayca ulaşabileceği merkezler kurulmalıdır.
 
*Yaşanan depremle birlikte eğitimin fiili olarak durdurulması en çok kadınları ve çocukları etkiledi. Şehirlerde acilen eğitim birimleri kurulmalıdır.
 
*Akıbeti belli olmayan ve verilmeyen çocukların isimleri ve yerleri derhal açıklanmalıdır. Bu süreçte tarikatlara ve yurtlara teslim edilen çocuklar acilen halkın şeffaflıkla erişebileceği güvenli yerlere yerleştirilmelidir.
 
*Cinsiyetçi iş bölümü ile kadınlara yüklenen bakım emeği yükü depremle beraber daha da artmış durumdayken acilen kolektif mutfak, kolektif çamaşırhaneler kurulmalıdır. Kreş ve yaşlı bakım evleri ivedilikle inşa edilmelidir.
 
*Depremin ve kötü yaşam koşullarının yaratabileceği travma sebebi ile kadınlara her çadır yada konteynır şehirde bir psikososyal destek çadırı/konteynırı mutlaka tahsis edilmelidir.
 
*Bu depremi katliama dönüştüren sermaye egemenliği ve onun bugünkü temsilcisi AKP-MHP iktidarı acilen istifa etmeli ve tüm kurumlar yargılanmalıdır.”
 
ADANA 
Adana Kadın Platformu da Heykelli Park'ta açıklama yaptı. "Biz kadınlar dayanışmayla şehirleri, yaşamı yeniden kuracağız" pankartını açan kadınlar, sık sık, "Yaşasın kadın dayanışması", "Hırsızlar halka hesap verecek", "Susmuyoruz korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" ve "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganlarını attı.
Platform adına açıklamayı Zeynep Sincar yaptı.


ŞIRNEX
Özgür Kadın Hareketi’nin (Tevgera Jinên Azad-TJA) “Kadın Dayanışması Yaşatır” ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi’nin “Yalnız değil, birlikteyiz/Jin, jiyan, azadî” sloganıyla 8 Mart dolayısıyla gerçekleştirecekleri eylem ve etkinliklerin startı Şirnex’te verildi. Kentteki Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen eyleme HDP Şirnex Milletvekilli Nuran İmir, HDP il ve ilçe yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi, HDP Mêrdîn İl Örgütü yöneticileri ile çok sayıda kadın katıldı.
Mereş merkezli deprem dolayısıyla karalara bürünen kadınlar, Fransa'nın başkenti Paris'te 23 Aralık 2022 tarihinde suikastla katledilen KCK Yürütme Konseyi Üyesi Emine Kara’nın (Evin Goyi) fotoğraflarını taşıdı. “Dem dema jin jiyan azadiyê ye" pankartının açıldığı açıklamada basın metnini TJA aktivisti Güler Tunç okudu.
Depremle birlikte devletin kadına yaklaşımının bir kez daha açığa çıktığını söyleyen Tunç, "Depremin sonuçlarının bu kadar ağır olmasının tek nedeni mevcut savaş gerçeğidir. Kurdistan, Ortadoğu ve dünyanın birçok yerinde yaşanan bu savaşlar beraberinde sömürü, yıkım, yoksulluk, ekolojik yıkım ve yerinden edilmeyi getirdi" dedi.
8 Mart'ı depremzede kadınlarla dayanışarak karşıladıklarına dikkat çeken Tunç, “Kadın direnişi ve kültüründen bize miras ‘jin, jiyan, azadî’ felsefesiyle yola çıkarak, mücadeleyi her alanda büyüteceğimizin sözünü veriyoruz. 10 binlerce insanın yaşamını yitirdiği, milyonlarca insanın travma yaşadığı bu süreçte tek adam rejimine, faşist ve cinsiyetçi iktidara karşı mücadelemizi sürdüreceğimizin sözünü veriyoruz. İktidar enkaz altında kaldı.  Kadınların öncülüğünde toplumsal dayanışmanın arttığı bu süreçte 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyoruz” ifadelerini kullandı.
HDP’li vekil Nuran İmir de şunları belirtti: "Oldukça zor bir yıl geçirdik. Bu yıl mücadelemize karşı baskı ve saldırılar en üst düzeydeydi. Ülke ataerkil bir sistemle yönetildi. Ama kadınlar bir an olsun mücadele bayrağını indirmedi. Bugün kanunları ve sistemleriyle kadın katillerini koruyanlar, ağaçlarımızı, ormanlarımızı yakanlar, bu sistemi hayatın her alanına empoze edenler, mücadelemizle karşılaşacaktır. Mücadelemiz saltanatlarının yıkılmasının sebebidir."