HDK-A: 25 Kasım'da alanlardayız

HDK-A Kadın Meclisleri, kadınlara dönük şiddete ve kazanımlara dikkat çektiği bildirisinde, AKP'nin kadınları rehin tuttuğunu belirtti. Kadın Meclisler, 25 Kasım'da alanlarda olacağını duyurdu.

Halkların Demokratik Kongresi-Avrupa (HDK-A) Kadın Meclisleri Girişimi, bugün "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde Alanlardayız!" başlıklı bir bildiri yayımladı.

"Kadına yönelik şiddet son yıllarda kadın düşmanı söylem ve politikalarla, kadının emeğine, bedenine ve kimliğine saldırılarla her geçen gün artarak devam etmekte, her yıl binlerce kadın eşi, aile yakınları veya arkadaşı tarafından katledilmektedir" diye başlayan bildiride, "Dünya genelinde her üç kadından biri şiddete maruz kalmaktadır. Erk’ek devletin cinsiyetçi politikaları evde, işte, sokakta yaşamın her alanında kadınları hedef tahtasına oturtmakta, ve hiçbir kadın bundan muaf kalamamaktadır" ifadeleri kullanıldı.

'IŞİD KADINLARI HEDEF ALDI'

Bildiride, şunlar kaydedildi:

"Dünyanın birçok bölgesinde özellikle Ortadoğu’da ve Kürdistan’da emperyalistler tarafından kirli oyunların, kaosun ve savaşın derinleştirilmesiyle savaşın en vahşi yüzünü yakın tarihimizde  IŞİD’le bir kez daha gördük. Başta Êzidî kadınlar olmak üzere yüzlerce kadın işkenceye, toplu taciz ve tecavüze maruz kalmış, seks kölesi haline getirilerek pazarlanmış, vahşice katliamlarıyla IŞİD bütün dünyanın kanını dondurmuştu. 

Ülkelerindeki savaş, iç savaş, siyasal kriz, cinsel şiddet vb. nedenlerle ülkelerini  terk etmek zorunda kalan kadınlar sığındıkları ülkelerde, mülteci kamplarında şiddete maruz kalmakta, yabancı düşmanı, ırkçı politikaların hedefi haline getirilerek yaşanan sorun ve krizlerin nedeni olarak gösterilip siyasi malzeme haline getirilmektedir.

Türkiye ve Kürdistan’da AKP’nin iktidara gelişinden bu yana kadın düşmanı politikaların sonucu, kadına yönelik şiddet yüzde 1400, çocuklara yönelik saldırılar yüzde 700 artmıştır."

'AKP KADINLARI REHİN TUTUYOR'

Bildiride, AKP tarafından kadın siyasetçilerin, akademisyenlerin ve gazetecilerin rehin tutulduğuna da dikkat çekilerek, Cumartesi Anneleri'ne dönük saldırıların da sürdüğü belirtildi.

Arjantin, Polonya ve İrlanda’da getirilmek istenen kürtaj yasağına karşı yüz binlerce kadının sokaklara çıkması ve kararlı mücadelesinin, tasarının püskürtülmesini sağladığının vurgulandığı bildiride, "Kadına yönelik her türden erkek-devlet şiddeti ideolojiktir" değerlendirmesi yapıldı.

HDK-A) Kadın Meclisleri, 'bir kişi daha eksilmemek için' 25 Kasım'da alanlarda olacağını duyurdu.