HDK Kadın Meclisi 12. konferansını gerçekleştirdi

12’nci HDK Kadın Meclisi Genel Kadın Konferansı’nda, Kadın Meclisleri’nin önümüzdeki süreçte yerellerde daha fazla örgütlenmesi kararlaştırılarak, 51 kadının yer aldığı genel meclis listesi oluşturuldu.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisi, “İsyanımız erkek egemenliğine, ısrarımız özgür ve eşit yaşama” şiarı ile Labella Davet Salonu’nda 12’nci Genel Kadın Konferansını gerçekleştirdi. HDK Eşsöczüsü Esengül Demir'in yaptığı açılış konuşmasının ardından, Halkların demokratik Partisi(HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve HDK bileşenleri konuştu. Konuşmaların ardından basına kapalı devam eden konferansta, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Alevi Derneği (DAD) ve birçok HDK bileşeni siyasi parti, sivil toplum örgütü temsilcisi söz aldı.

Konferansta ilk olarak siyasal süreç tartışıldı. Siyasal süreç değerlendirmesi sırasında söz alan kadınlar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridi ve bu tecridin diğer cezaevlerine yayılmış olmasını, savaşı, ekolojik kıyımı, Alevilere ve Kürtlere dönük baskıları, İstanbul Sözleşmesi’ni, Anayasa değişikliğini, kadınlara dönük saldırıları, baskıları, tecavüzleri, işkenceleri, göçmen ve mülteci kadınların yaşadığı sorunları ele alarak, bu sorunlara karşı AKP-MHP iktidarına karşı gerçekleştirilmesi gereken mücadelenin önemine dikkat çekti. Toplumsal örgütlenmenin öneminde dikkat çeken kadınlar, 21’inci yüzyılın kadın yüzyılı olacağı vurgulandı. 

ASIL ÇÖZÜM KADIN MÜCADELESİNDE

Kadınlar, Türkiye ve dünyada yaşanan gelişmeleri ele aldıktan sonra faaliyet raporu okundu.

Örgütsel durumun tartışıldığı bölümde ise kadın meclisinin oluşturulması ve meclise yeni kadın katma noktasındaki eksikliklere değinen kadınlar, meclisleşmenin kadın gücüyle yeniden ortaya konulacağını belirtti. Halklara ulaşmak için meclisleşmenin pratiğe dökülmesinin gerektiğinin altı çizen kadınlar, HDK’nin bunun için uygun bir zemin olduğu vurguladı. Kadınlar, HDK’nin toplum ihtiyacından kaynaklı ortaya çıktığını belirterek, HDK’nin farklı temsiliyetler, görüşler, bileşenler ve inançlar üzerinden var olduğunu belirtti.

Sağlık hakkına ulaşma ve emeklilerin yaşadığı sorunları, kadınların sendikal, emek alanında yaşadığı zorlukları konuşan kadınlar, bunlara dönük çözüm önerileri sunarak, asıl çözümün kadın mücadelesinde olduğunun altını çizdi.

KAPI KAPI ÖRGÜTLENME

HDP’nin üzerindeki baskılara da değinilen bölümde sistemin değiştirilmesi gerektiği, bunun için kadınların bir araya gelerek mücadele etmesi gerektiği vurgulandı. Örgütlenmenin sanal medyadan olamayacağını belirten kadınlar, ancak kapı kapı dolaşarak toplumsal örgütlenmenin sağlanabileceğinin altını çizdi.

SAVAŞ TECRİDİN DEVAMI

Kimyasal silahın Kürtlere ve Kürtlerin yanında yer alan kesimlere karşı kullanıldığını belirten kadınlar, bununla, “Onların yanında durursanız böyle olur” mesajı verilmek istendiğini söyleyerek, savaşın merkezinin Kürtler ve Kurdistan olduğunu dile getirdi. Savaşın, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilmesinin ardından tecritle devam ettirildiğini belirten kadınlar, “Savaşlar, katliamlar, baskılar, tecridin devamıdır” dedi.

51 KİŞİLİK MECLİS

Konferansta, Türkiye ve Kurdistan’da yaşanan sorunlara ve örgütsel duruma dair eleştirilere dönük çözüm önerilerinin yer aldığı konuşmaların ardından karar önergesi okundu. Alına kararlar oylamaya sunuldu. Kararlar üzerinde uzlaşıya varıldı. Daha sonra sonuç bildirgesi okunarak oylamaya sunuldu. Konferansta 51 kadının yer aldığı genel meclis listesi okundu.