HDP erkek şiddetini Meclis'e taşıdı

HDP kadın milletvekilleri, şiddette yaşanan artışa dikkat çekerek, kadın katliamlarının derinlikli araştırılmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) kadın milletvekilleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla kadınlara yönelik artan şiddeti, verdikleri araştırma ve soru önergeleriyle Meclis gündemine taşıdı. HDP Sözcüsü Ebru Günay ile milletvekilleri Nuran İmir ve Züleyha Gülüm, araştırma önergesi verirken, Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir ise yazılı soru önergesi verdi.

İmir, “Tüm yaşam alanlarında cinsiyet ayrımcılığına, her türlü şiddet, baskı ve anti-demokratik uygulamaların ciddi bir biçimde ele alınması; kadın cinayetlerine dair bir veri tabanının oluşturulması, yasaların tam ve etkin uygulanmadığı koşullarda kadın cinayetlerinin sebeplerinin araştırılması, önleyici politikaların geliştirilmesi, yasaların ve uluslararası sözleşmelerin etkin bir biçimde uygulanması” talebiyle araştırma açılmasını istedi.

Gülüm de kadına yönelik şiddet, ayrımcılık ve cinsiyete dayalı eşitsizliklerin araştırılmasını talep ederek, “Pandemi gerekçe gösterilerek şiddetle mücadeleden sorumlu kamu kurumları hâlihazırda zaten etkin uygulanmayan İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanunu askıya alarak kadınları kapalı kapılar arkasında erkek şiddetine terk etmiş, koruma hükümleri salgın sürecinde sınırlandırılmış, sığınaklar kapatılmış ve sığınaklara kabuller zorlaştırılmıştır” dedi.

ŞÜPHELİ ÖLÜMLER

Mardin'de yaşanan şüpheli kadın ölümlerinin nedenlerinin araştırılmasını isteyen HDP Sözcüsü Ebru Günay, “Türkiye’de kadın cinayetlerinde işleyen cezasızlık politikaları ile kadınlara yönelik şiddet, çoğu cinayete intihar süsü verilerek ortadan kaldırılmış ve üstü örtülmüştür. Kadın intiharlarının baskının ve şiddetin habercisi olabildiği tecrübelerle sabitken ve çoğu cinayetin üzeri 'intihar' denilerek kapatıldığı gerçeği varken, Mardin’de 10 ayda 10 kadının şüpheli bir şekilde ölümü konunun derinlikli ve kapsamlı bir şekilde araştırılmasını elzem kılmaktadır” ifadelerini kullandı.

'CEZASIZLIK ŞİDDET GETİRİYOR'

Kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın kadınların bütün yaşamını etkisi altına dikkati çeken HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Cezasızlık politikalarının şiddeti arttırdığını kaydeden Taşdemir, gerekçede Kadın Politikaları Müdürlüklerinin işlevsiz hale getirildiğini söyledi.