HDP Kadın Meclisi: Tecrit barışın önündeki en büyük engel

HDP Kadın Meclisi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecridin barışın önündeki en büyük engel olduğunu belirtti. Meclis, AKP'nin kadın düşmanı politikalarına karşı direniş mesajı verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 28 Eylül'deki Kadın Meclisi toplantısının sonuç bildirgesini açıkladı.

Bildirgede, "Her iktisadi krizi; emekçiler, yoksullar, kadınlar ve çocukların daha çok zarar gördüğü önlemler dizisiyle aşmaya çalışan AKP-Saray rejimi yine aynısını denemekte ve kriz karşısında yükseltilecek muhalefeti engelleyerek sonuçlarını tüm halka yaymaya, faturayı halkın ödeyeceği bir krizden çıkış siyaseti gütmektedir” denildi.

CİNAYET, İSTİSMAR VE TECAVÜZDE ARTIŞ

Bildirgede şunlar ifade edildi:

“Ekonomik krizin asıl müsebbibi olan sermaye iktidarı işsizlik, yoksulluk, güvencesizlik ve şiddet dolu bir toplumsal hayatı baskı ve zor yöntemlerini arttırarak ‘yönetmek’ istemektedirler. Kadınların ilk gözden çıkarılarak işsiz bırakıldığı, emeğinin kölelik düzeyinde güvencesizleştiği ve ucuzlaştırıldığı, pahalılığın günlük yaşamı idame ettiremeyecek boyutlara geldiği, temel kamusal haklara (sağlık, eğitim, barınma, ulaşım, ısınma) erişimin kısıtlandığı ya da zorlaştığı bir dönemdeyiz. Kadın düşmanlığının alabildiğine kışkırtıldığı ve kadına yönelik şiddetin ‘sıradanlaştırılarak’ cezasızlık ile neredeyse teşvik edildiği bu dönemde cinayet, istismar, tecavüzler artarak ilerliyor.”

'YANDAŞ KADIN KURUMLARIYLA BİZE SALDIRILARI MEŞRULAŞTIRIYOR'

AKP'nin 'yandaş kadın kurumları' ile meşruiyet yaratmak istediğinin vurgulandığı bildirgede, "Yandaş kadın kurumları’ aracılığıyla faşist/kadın düşmanı saldırganlığına meşruiyet alanı yaratmak istemektedir” diye belirtildi.

Milletvekili Leyla Güven'in rehin tutulmaya devam edilmesine tepki gösterilen bildirgede, bu hak ihlalinin derhal sonlandırılması istendi.

'TECRİT HALKIN EN BÜYÜK İHTİYACINI ENGELLİYOR'

Bildirgede, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecrit de kınanarak, şunlar kaydedildi:

"Suriye ve Ortadoğu siyasetini savaş, işgal ve saldırganlık üzerine kuran AKP’nin, ülke içinde de Kürt halkının iradesini tanımama, izole etme, etkisizleştirme ve imha etmeye dayalı saldırganlığı devam etmektedir. Siyasi rehin alma operasyonları cezaevlerinde binlerce tutsağı haksız-hukuksuz ve işkence yöntemleriyle tutmaya devam ederken İmralı adasında rehin tutulan Sayın Abdullah Öcalan’a uyguladığı ağırlaştırılmış tecridi bir sistem haline getirerek tüm topluma yaymıştır. Tecrit, halkın en büyük ihtiyaçlarından biri olan barışın kanallarının açılmasında engel oluşturtmakta savaş politikalarını beslemektedir. Savaş ve militarizm erkek egemenliğini tırmandırmakta, kadın mücadelesinin önünde engel oluşturmaktadır. HDP Kadın Meclisi, tüm ülkede barışın ve demokrasinin kanallarının açılması için Sayın Öcalan’a uygulanan tecride karşı durmaktadır. Kadın ve demokrasi düşmanı, erkek egemen, faşist iktidara karşı mücadelemiz ve direnişimiz yaşamın bütün alanlarında sürmektedir.”