'Heval Egîd başarı ve direniş çizgisidir'

15 Ağustos Atılımı'na ilişkin değerlendirmelerde bulunan YJA-Star komutanı Dersim, "Heval Egîd, sadece askeri değil, başarı, direniş ve Önderliğe bağlılığın çizgisidir" dedi.

YJA- Star komutanı Hemrîn Dersim, Kürt Özgürlük Hareketi'nin öncü komutanı Mahsum Korkmaz (Egîd) öncülüğünde PKK’nin silahlı mücadeleye başladığı tarih olan 15 Ağustos Atılımı'nın 34. yıldönümü ve gerillanın Kürdistan'da ordulaşmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 15 Ağustos Atılımı ve PKK'nin 40. yılına ilişkin ANF'ye konuşan Dersim, başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olmak üzere gerilla ve halkın 15 Ağustos Diriliş Bayramı'nı kutladı.

15 Ağustos Atılımı'nın Kürt halkı için yeniden var olma anlamına geldiğini kaydeden YJA-Star komutanı Dersim, "Kürdistan'da heval Egîd'in patlattığı ilk fişek tüm dünyada yankılandı. 15 Ağustos'tan önce, Türk devletinin şimdi de sürdürdüğü faşist sistem Kürt halkı üzerinde uygulanıyordu. Kürtlerin varlığı, iradesi ortadan kaldırılmıştı. Kültür alanında, tarih alanında, düşman diyordu 'Hepsini bitirdik, hepsini boğduk.' Ama heval Egîdîn yarattığı etki ve 15 Ağustos Atılımı sayesinde PKK 40 yılı geride bıraktı. Kürdistan'da HPG, YJA-Star'ın ordulaşması heval Egîd öncülüğünde gerçekleşen 15 Ağustos Atılımı'nın mirasıdır" diye konuştu.

‘EGÎDLERİN RUHU KÜRTLERİ BİR KEZ DAHA DİRİLTTİ’

15 Ağustos Atılımı'nın sadece askeri anlamda etkisi olmadığına dikkat çeken Dersim, o dönem Kürt halkının ölümün eşiğinde olduğunu belirterek, "Heval Egîd'in başlattığı atılım Kürt halkının dirilmesine neden oldu. Kürt halkının iradesi kırılmıştı, halk şimdi 'Ben varım, ben Kürdüm ve özgürlük için mücadele ediyorum' diyor. Bu 15 Ağustos'un mirasıdır, ruhudur. Heval Egîd'in dirilttiği yaşattığı ruhtur. PKK'li olmanın gerçekliği, PKK gerçekliği, Egîdlerin gerçekliğidir.

Hakikatin gerçekliğidir, Mazlum Doğan öncülüğünde Diyarbakır zindanında direnenlerin gerçekliğidir. Gerillalar olarak, Kürdistan halkının ordusu olarak bu arkadaşların mirasını devam ettiriyoruz. Heval Egîd, askeri çizgidir, başarılı komutan olmanın çizgisidir, direniş ve önderliğe bağlılığın çizgisidir. Bilindiği gibi 15 Ağustos Atılımı olduğunda önderlik, '1 yıl geç kalındı' dedi. Neden geç kalındı? Çünkü önderlik geç anlaşıldı. Ama heval Egîd anladı ve pratiğe döktü. Bazı tasfiyeci kişilikler engel oldu ama heval Egîd'in ısrarcı tarzı, yoldaşlık ruhu, amacı ve önderliğe bağlılığı bu kişiliklerin önünü aldı" dedi.

'KÜRT KADINI RÊBER APO SAYESİNDE BAŞKALDIRDI'

Kadın ordulaşmasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Dersim, Kürt Halk Önderi Öcalan ve şehit düşen kadın gerillalar sayesinde Kürt kadınının başkaldırdığını vurguladı. 80 yıl önce yaşanan süreci hatırlatan Dersim şöyle devam etti: "O dönem Kürt halkı tamamen bastırılmıştı. Her taraftan değerlerine saldırılıyordu. Kürt kadını da o dönem hiçbir şekilde kendini savunamıyordu.

Önder Apo sayesinde Kürt kadınları başkaldırdı ve bu savaşta yerini aldı. Kürt kadını artık örgütlenebiliyor, silah kullanabiliyor. Bunlar şehit düşen kadın yoldaşların gerçekliğidir. PKK'nin ilk yıllarında kadın yoldaşların nasıl direndiğini herkes bilir. O ağır şartlarda kadın gerillalar olarak mücadele etmek o kadar kolay değildi. Bu ruh ve inanç neydi? Önder Apo'nun, heval Egîd'in ve şehit düşen arkadaşların yaklaşımından kaynaklanan inan ve ruhtu.

Kadın ordusu YJA-Star ve YPJ gücü kurulması, Avesta, Arin ve Silava gibi kahramanların çıkması PKK'nin kadın öncülerinin bıraktığı miras sayesindedir. Heval Çiçek, Azime Kahraman, heval Besê Anûş, Azîme Demirtaş'ın mirasıdır. Bu sayede Kürt kadınları olarak toplumda artık bir güç sahibiyiz. 5 bin yıllık erkek egemen sistemin köleleştirdiği kadın 15 Ağustos Atılımı ve şehit düşen arkadaşların mücadelesi sayesinde mücadeleci bir güç haline geldi. Bu yüzden bizim için 15 Ağustos ruhu çok önemlidir."

'HEVAL EGÎD YOKLUKTAN VAR EDEN BİR YOLDAŞTI'

"İnsan heval Egîd'in anılarına ilişkin yazıları okuyunca o dönem gerillanın başlangıçta ne kadar zorluk çektiğini görüyor" diyen Dersim, ama buna rağmen Apocu ve PKK'li olma ruhunun hiçbir zaman zayıf düşmediğini kaydetti. PKK yaşamına ilişkin konuşan Dersim, "PKK yaşamında, yoldaşlık, komün yaşam, birbirine sahip çıkma var. Kapitalist sistemden etkilenilmemiş çünkü herkes hedef ve amacına bağlıydı. Heval Egîd tarzı nasıldı? Disiplinli, 24 saat düşman üzerine yoğunlaşan, yokluktan var eden gerçek bir yoldaştı.

Eğer bugün ayakta duruyorsak, mücadele ediyorsak ve düşmana karşı büyük bir direniş sergiliyorsak bu heval Egîd'in bıraktığı mirastır. Eğer insan inançlı ise ve bu mücadeleye sahipse asla pes etmez. 34 yıl önce mücadelemiz nasıldı, örgütlülüğümüz ne haldeydi, toplumsal mücadelemiz hangi evredeydi? 34 sene sonra Kürdistan halkı, bugün bütün Kürdistan ve dünyada, birlik ve direnişiyle büyük bir güç oldu. Biz de Kürdistan güçleri olarak nerede olursak olalım bu inanç ve mücadeleyi devam ettireceğiz. Nerede saldırı olursa olsun orada direneceğiz" şeklinde konuştu.

'KADINLAR HER ALANDA ÖNCÜLÜK EDİYOR'

Kürt Özgürlük Hareketi'nde kadının rolüne değinen YJA-Star komutanı Hemrîn Dersim, PAJK, KJK ve askeri güç olan YJA-Star öncülüğünde Kürt kadınının mücadelede aktif olarak yer aldığını belirtti. Kürt kadınının bugün savaşta, toplumsal çalışmalarda ve siyasi alanda iradesi ve varlığıyla öncülük yapabileceğini vurgulayan Dersim konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Elbette bu seviyeye rahat bir şekilde gelmedik. Kadın ordulaşmasında çok zorluk çekildi. Kadınların kendi gücüne, varlığına inanması ve öz iradesi ile hareket etmesi kolay olmadı. İrade olma ve kendini yeniden yaratma önder Apo çizgisi sayesinde oldu.

Kürt kadınlarının kurtuluş ideolojisi doğrultusunda, her kadın nerede olursa olsun bu ruhu temsil ediyor. Biz bu ruh ve mirasa inanıyoruz. Çünkü biz alt yapısız değiliz. Şehit düşen heval Azime'den tutun heval Delal Amed, heval Sara bizim için bir alt yapı hazırladı ve biz de bu yolda mücadele yürütüyoruz. Heval Sakine Cansız'da bahsettiğimizde büyük bir güç alıyoruz.

Heval Delal Amed genç yaşında harekete katılıp öncü bir kadın gerilla oldu ve Haziran Atılımı'nda aktif bir şekilde yer aldı. Biz de bu mirası devralmak istiyoruz. Heval Egîd öncülüğünde, heval Sara, Delal, Azê ve Gülnaz'ın yürüttüğü mücadelenin takipçileriyiz. Onların mücadelesini yükselteceğiz. Bu anlamda bir kez daha 15 Ağustos heval Egîd, Delal Amed ve Agirî ruhuyla, Xakûrkê'de şehit düşenlerin ruhu ile kutlu olsun. Önder Apo ve tüm kadın yoldaşlarımızın 15 Ağustos'u kutlu olsun."