GÖRÜNTÜLÜ

HPG 2 şehit gerillanın kimliklerini açıkladı

Şehit 2 gerillanın kimliklerini açıklayan HPG, “Bêrîtan ve Garzan yoldaşlarımız, dönem görevlerine sahip çıkmadaki hassasiyetleri ile tüm yoldaşlarının saygısını kazanmayı başaran örnek Apocu fedailer oldular” dedi.

ŞEHİT AÇIKLAMA

HPG şehit gerillalara ilişkin şu bilgileri paylaştı”

“9 Mart 2024 günü Şehîd Delîl Zagros Batı Zap bölgesinde gerçekleşen düşman saldırısında Bêrîtan ve Garzan yoldaşlarımız şehadete ulaştı.

Zorlu süreçlerin fedakar militanları olan Bêrîtan ve Garzan yoldaşlarımız, düşman saldırılarının yoğunca yaşandığı Avaşîn, Zap, Metîna ve Heftanîn bölgelerinde durmak bilemeyen bir mücadele temposuyla yıllarca savaşarak düşmanın soykırım saldırılarına cevap verdiler. Her zaman mücadelenin en ön cephesinde yer alarak halkımızın özgürlük mücadelesini zafere taşımayı amaçlayan Bêrîtan ve Garzan yoldaşlarımız, bunun için hiçbir fedakarlıktan çekinmeyerek, tereddütsüz bir mücadelenin sahibi oldu. Son olarak bulundukları Şehîd Delîl Batı Zap bölgesinde de savaş tünellerindeki direnişten, düşmana ağır darbelerin vurulduğu yarı hareketli gerilla tim savaşına kadar ihtiyaç duyulan her yerde ve pozisyonda mücadele etmeyi başardılar. Zafere olan inançları ile yoldaşlarının coşkusuna coşku katan Bêrîtan ve Garzan yoldaşlarımız, dönem görevlerine sahip çıkmadaki hassasiyetleri ile tüm yoldaşlarının saygısını kazanmayı başaran örnek Apocu fedailer oldular.

Bêrîtan ve Garzan yoldaşlarımızın başta değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyor, yoldaşlarımızın amaç ve hayallerini özgür Kurdistan’da yaşatacağımızın sözünü veriyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Bêrîtan Şemsê
Adı Soyadı: Zeynep Yakut
Doğum Yeri: Êlih
Anne – Baba Adı: Nihan – Abdulkerim
Şehadet Tarihi ve Yeri: 9 Mart 2024 / Zap

 

Kod Adı: Garzan Tolhildan
Adı Soyadı: Garzan Şêx
Doğum Yeri: Kobanê
Anne – Baba Adı: Ayşe – Muhammed
Şehadet Tarihi ve Yeri: 9 Mart 2024 / Zap

 

BÊRÎTAN ŞEMSÊ

Bêrîtan yoldaşımız Êlih’te yurtsever bir ailede doğdu. Aile çevresinin yurtsever ve Kurdistan özgürlük mücadelesinde bedel veren bir yapıda olmasından dolayı Bêrîtan yoldaşımız küçük yaştan itibaren mücadelemizi tanıdı. Ailesinden aldığı terbiye ve kültürle özüne uygun bir şekilde yetişen yoldaşımız, partimiz PKK’nin Kurdistan’da açığa çıkardığı özgür yaşam alternatifi sayesinde özgürlük bilinci ile tanıştı. Özellikle kadına yönelik geleneksel yaklaşımları doğru bir şekilde çözümlemeyi başaran yoldaşımız, intiharları bir kurtuluş yolu olarak gören yaklaşımları reddederek ve mahkum ederek özgür yaşam alternatifine sarılmayı başardı. Özgür yaşamın da ancak Rêber Apo felsefesiyle mümkün olabileceğine inanan yoldaşımız bu anlamda arayışlara girdi. Yakın akrabalarından özgürlük mücadelemizde şehadetlerin olması, yine birçok yakının mücadele içerisinde yer alması Bêrîtan yoldaşımıza güç ve inanç aşıladı. Bu gerçeklikten aldığı moralle arayışlarını daha da sıklaştıran yoldaşımız, yaşadığı yoğunlaşmalarla en doğru mücadelenin sistem dışına çıkmakla mümkün olabileceğine kanaat getirdi. Bunun da Kurdistan dağlarında gerilla saflarına katılmaktan geçtiğine inanan yoldaşımız 2014 yılında yüzünü Kurdistan dağlarına dönerek gerilla saflarına katıldı.

Gerilladaki ilk eğitimini Heftanîn bölgesinde gören yoldaşımız, aldığı eğitimlerle büyük bir aşk ve heyecanla geldiği Kurdistan dağlarına kısa sürede alıştı. Dağ yaşamının güzelliğinin zorluklarından geldiğinin bilincinde olan yoldaşımız tüm zorluklara göğüs germeyi başararak, önemli tecrübeler kazandı. Emekçi ve fedakar özellikleriyle tüm çalışmalarda yer alarak yoldaşlarına destek olmayı bildi. Aynı zamanda dağ yaşamının güçlü bir ideolojik derinlik gerektirdiğinin bilincinde olan yoldaşımız, yaşadığı yoğunlaşmalarla kadın militanlık ölçülerini kişiliğinde temsil etmeyi başardı. Yetkin bir YJA Star gerillası olarak eğitimlerini tamamlayan Bêrîtan yoldaşımız, aldığı ismin hakkını verebilmek için sürekli çabaladı. 2018 yılına kadar Heftanîn’in birçok alanında çalışma yürüten yoldaşımız, düşman saldırılarına karşı geliştirilen birçok eylemde yer alarak, işgalci Türk ordusuna vurulan eylemlerde önemli bir rol oynadı. Heftanîn alanında başarılı bir pratiğin sahibi olan Bêrîtan yoldaşımız, özellikle askeri alanda daha fazla gelişmek, dönem görev ve sorumluluklarına doğru bir şekilde cevap olabilmek için uzmanlık eğitimi almak istedi. Bu temelde bir süre askeri uzmanlık eğitimi alan yoldaşımız, birçok gerilla taktiğinde ustalaştı. Gerillanın yeniden yapılandırılmaya başlandığı bir süreçte aldığı eğitimi pratikleştirmek isteyen yoldaşımız düşman saldırılarının yoğun bir şekilde yaşandığı Avaşîn bölgesine geçti. Burada kısa bir süre pratik yürüten yoldaşımız, daha sonra Metîna bölgesine geçerek çalışmalara dahil oldu. Metîna’da 3 yıl boyunca birçok alanda yer alan yoldaşımız, istikrarlı ve başarılı katılımını burada da sürdürdü. Güçlü yoldaşlığı, doğal kişiliği ve emekçi özellikleriyle öne çıkan Bêrîtan yoldaşımız, birlikte çalışma yürüttüğü tüm yoldaşlarında silinmez izler bırakmayı başardı. Metîna bölgesinde birçok farklı çalışmada yer alarak Partimizin ihtiyaçlarına cevap olmayı başaran yoldaşımız, bir YJA Star gerillası olarak üstlendiği tarihi misyonun sorumluluğuyla başarılı bir katılımın sahibi oldu.

Kendisini ideolojik anlamda daha fazla derinleştirmek ve özgür kadın ilkelerini kişiliğinde temsil edebilmek için Şehîd Bêrîtan Özgür Kadın Akademisi’nde eğitime dahil olan yoldaşımız, burada kadın yoldaşlarıyla birlikte önemli bir yoğunlaşma süreci yaşadı. Aldığı eğitimlerle bir PAJK gerillası olarak devrimimizdeki öncülük misyonuna denk bir kişilik, duruş ve pratiğin sahibi olmak için önemli bir çabanın sahibi oldu. Bir kadın olarak kendisini özgürleştirdiği oranda çevresinde de özgürlük alanları oluşturabileceğinin bilincinde olan Bêrîtan yoldaşımız, bunun için önündeki tüm engellerle mücadele etmek kararlılığına ulaşarak önemli bir çıkış yakaladı. Eğitimini bitirdikten sonra yaşanan savaş pratiğine erkenden dahil olmak isteyen yoldaşımız, özellikle düşman saldırılarının yoğunca yaşandığı Şehîd Delîl Zagros bölgesine geçerek buradaki direnişe dahil oldu.

Akademide aynı zamanda yeni dönem savaş taktikleri üzerinde de yoğunlaşma imkanı bulan yoldaşımız, özellikle YJA Star gerillaları şahsında açığa çıkan kahramanlıklara layık olmanın çabası ve arayışında oldu. Bunun için en zor görevlere kendisini öneren yoldaşımız, birçok eylemde yer almayı başardı. Özellikle işgalci Türk ordusuna tarihi darbelerin vurulduğu devrimci operasyonlardaki katılımı ile bu operasyonların başarıya ulaşmasında emek sahibi oldu. Tereddütsüz ve fedailik çizgisindeki ısrarlı duruşu ve katılımı ile yer aldığı Girê Amediyê Direniş Alanı’nda birlikte çalıştığı ve mücadele ettiği tüm yoldaşlarının saygı ve sevgisini kazanmayı başaran Bêrîtan yoldaşımız, 9 Mart 2024 günü gelişen düşman saldırısında Garzan Tolhildan yoldaşımızla birlikte şehadete ulaşarak devrimci mücadelesini zirvede tamamlamayı başardı. Yoldaşları olarak Bêrîtan yoldaşımızın, özgür yaşam hayalinin takipçisi olacağımızın sözünü bir kez daha yineliyoruz.

 

GARZAN TOLHILDAN

Garzan yoldaşımız, Kurdistan’ın direniş kenti olarak dünya tarihine giren Kobanê’de yurtsever ve Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nde bedel veren bir ailede dünyaya geldi. Ailesinin derin yurtseverlik geçmişi sayesinde daha küçük yaşta partimiz PKK öncülüğünde yürütülen özgürlük mücadelesini tanıma imkanı buldu. 2006 yılında şehadete ulaşan amcası Şehîd Heqî Kobanê – İsmail Şêx Xidir yoldaşımızın anıları ile büyüdü. Küçüklüğünden itibaren amcası gibi bir özgürlük savaşçısı olmayı hayal eden Garzan yoldaşımız, her geçen gün bu hayalini büyüttü. Rojava Özgürlük Devrimi’nin gelişmesine şahitlik ederek halkımızın yaşadığı tarifsiz mutluluk anlarını paylaştı. Bir Kürt genci olarak devrim sürecinde üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmek için çaba sahibi olan yoldaşımız, bu anlamda sorumluluk almaktan geri durmadı. DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye saldırısı sırasında Kobanê’de bulunan yoldaşımız, burada yaşanan tarihi direnişi yakından görme imkanı buldu. Yaşanan tarihi ve destansı direnişte babasının kahramanca savaşarak şehadete ulaşması Garzan yoldaşımızı derinden etkiledi. Babasının şehadetinden sonra DAİŞ çetelerini Kobanê’ye saldırtan Türk devletine büyük bir öfke duyan yoldaşımız, intikam alacağı anı bekledi. Çetelere ve onu yönlendiren Türk devletine karşı en etkili mücadele alanı olarak Kurdistan dağlarını ve gerilla saflarını gören Garzan yoldaşımız, yiğit bir Kürt kadını olan annesinin de desteği ile 2017 yılında gerilla saflarına katıldı.

Gerilladaki ilk eğitimini Garê alanında gören yoldaşımız, aldığı ideolojik ve askeri eğitimlerle kısa sürede kişiliğinde önemli gelişmeler yarattı. Partimiz PKK’yi anlama çabası olan Garzan yoldaşımız, Rêber Apo felsefesinde derinleşmek için sürekli yoğunlaşma içinde oldu. Yine yaşanan savaş sürecine denk bir katılımın sahibi olabilmek için kendisini askeri alanda geliştirerek yeni dönem gerilla taktiklerinde uzmanlaşmayı hedefledi. Bu anlamda yaşadığı yoğunlaşma ve yürüttüğü pratikle önemli tecrübeler kazanarak yetkin bir gerilla olmayı başardı. 2018 yılında yoğun bir savaş sürecinin yaşandığı Zap bölgesine geçerek işgalci ve soykırımcı Türk devletinin saldırılarına cevap olmak isteyen Garzan yoldaşımız, ısrarları sonucu bu amacına ulaştı. Zap’ta bulunduğu süreçte işgalci Türk devletine karşı geliştirilen birçok eyleme katılan yoldaşımız, bu eylemlerdeki cesaretli katılımı ile birlikte mücadele ettiği tüm yoldaşları için cesaret kaynağı oldu. Aynı zamanda tünel çalışmalarına da aktif bir şekilde katılarak, yeni dönem taktiğine olan inancını başarılı pratiği ile göstermeyi başardı. 2021 yılına kadar Zap bölgesinde kalan yoldaşımız, işgalci Türk devletinin Avaşîn’e yönelik saldırı ile birlikte Avaşîn bölgesine geçti. Burada Werxelê Direniş Alanı’nda düşmana karşı geliştirilen direnişte yer alan yoldaşımız, direnişin büyütülmesinde emek sahibi oldu. Zap ve Avaşîn bölgelerinde bulunduğu süreçte askeri anlamda önemli bir tecrübe kazanan Garzan yoldaşımız, yer yer yaşadığı kimi zorlanmaları, partimiz PKK’ye olan derin bağlılığı ve yoldaşlarının kendisine verdiği destekle aşmayı başararak daha aktif bir katılım sağlamanın zemini yaptı. Partimiz PKK’ye bağlı ve samimi olan Garzan yoldaşımız, temiz ve dürüst kişiliği ile birlikte yaşadığı yoldaşlarında iz bırakmayı başardı.

Avaşîn’de edindiği savaş tecrübelerini yoldaşlarıyla paylaşmak ve Şehîd Delîl Zagros Batı Zap bölgesinde yürütülen destansı direnişe katkıda bulunmak isteyen Garzan yoldaşımız, bu bölgedeki çalışmalara dahil oldu. Özellikle savaş tünellerindeki tecrübelerini yoldaşlarına aktararak, direnişin büyütülmesinde rol sahibi oldu. Düşmana karşı geliştirilen devrimci operasyonlarda yer alarak işgalci Türk ordusuna vurulan darbelerde emek verdi. Cesareti ve tereddütsüz katılımı ile Şehîd Delîl bölgesinde bulunduğu süreçte yoldaşlarına güç verdi. En zor görevlere kendisini öneren ve bunun için ısrar eden yoldaşımız, fedakarlığı ile tanınan bir Apocu militan oldu. 9 Mart 2024 günü Şehîd Delîl Batı Zap bölgesinde yaşanan düşman saldırısında Bêrîtan yoldaşımızla birlikte şehadete ulaşan Garzan yoldaşımızın özlemi olan Özgür Kurdistan hayalini mutlaka gerçekleştireceğimizin sözünü veriyoruz."