HPG: Özgürlük mücadelemizin sönmeyen meşaleleridir

Başûrê Kurdistan’da şehit düşen 3 gerillanın kimliklerini açıklayan HPG, “Sinan, Mazlum ve Ararat yoldaşlar özgürlük mücadelemizin sönmeyen meşaleleri olup her daim yolumuzu aydınlatacaktır” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, şehit 3 gerillaya ilişkin şunları belirtti:

“Komutanımız Sinan Dijwar yoldaş ve beraberindeki Mazlum Koçer ile Ararat Tolhildan yoldaşlarımız 10 Mart 2023 günü Başûrê Kurdistan’da görevleri başındayken gerçekleşen düşman saldırısı sonucunda şehadete ulaştılar. 30 yılını özgürlük mücadelesine adayan ve eyalet komutanlığı düzeyinde görevler üstlenen Partimiz PKK’nin sadık militanı Sinan arkadaşın, beraberindeki iki yoldaşıyla birlikte gerçekleşen şehadeti mücadelemiz için ağır bir kayıp olmuştur. Bütün yaşamlarını halkımızın özgür bir gelecek sahibi olması için hesapsızca adayan ve tereddütsüzce mücadele eden Sinan, Mazlum ve Ararat yoldaşlar özgürlük mücadelemizin sönmeyen meşaleleri olup her daim yolumuzu aydınlatacaktır. Şehit yoldaşlarımızın fedaice katılım tarzı ve tavizsiz Apocu militanlık duruşu bizlere örnek olacak, mücadele bayrakları yükseltilecek, intikamları alınacak ve anıları daima yaşatılacaktır. Sinan, Mazlum ve Ararat yoldaşlar şahsında bir kez daha şehitlere verdiğimiz sözü yineliyor, şehitler çizgisinin amansız takipçileri olacağımızı belirtiyoruz.

Bu temelde öncelikle şehit yoldaşlarımızın değerli ailelerine ve tüm Kurdistan halkına başsağlığı diliyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Sinan Dijwar
Adı Soyadı: Fehmi Öğmen
Doğum Yeri: Colemêrg
Anne – Baba Adı: Besna – Casim
Şehadet Tarihi ve Yeri: 10 Mart 2023 / Başûrê Kurdistan

 

Kod Adı: Mazlum Koçer
Adı Soyadı: Mehmet Salih Çakal
Doğum Yeri: Sêrt
Anne – Baba Adı: Rabia – Sadık
Şehadet Tarihi ve Yeri: 10 Mart 2023 / Başûrê Kurdistan

 

Kod Adı: Ararat Tolhildan
Adı Soyadı: Ahmet Muhammed Alî
Doğum Yeri: Serêkaniyê
Anne – Baba Adı: Mehdiya – Muhammed
Şehadet Tarihi ve Yeri: 10 Mart 2023 / Başûrê Kurdistan

 

SİNAN DIJWAR

Sinan Dijwar yoldaşımız, emekçi ve yurtsever bir ailede dünyaya gelmiştir. Ailesinin mensubu olduğu Doskî aşireti, yüzyıllardır Zagroslar’ın eteklerini kendisine mesken eylemiş kadim bir aşirettir. Sinan yoldaşımız, Gever’de toplumsal ahlak ve değerlerin güçlü olduğu, yurtseverlik bilincinin gelişkin olduğu bir ortamda büyümüştür. Bu yüzden hem toplumsal değerleri kişiliğinde oturtan olgun bir karaktere ve yurtsever duygulara kavuşmuştur. Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın Zagroslar’da yaktığı özgürlük ateşi, gerilla namlusunun bu dağlarda yankılanan sesi Colemêrg yöresinde ve özellikle de Gever’de karşılık bulmuştur. Gever’in sayısız genç kız ve erkekleri Zagroslar’ın doruğundaki özgürlük ateşine doğru koşmuş, bu ateşi gürleştirmek, gerilla ordusunu büyütmek ve halkımızın özgür geleceğini yaratmak istemiştir. Bu uğurda kendini feda eden sayısız Kurdistan genci, yöre halkımızın ve tüm Kürt halkının şehitler gerçeğini, kutsal değerlerini ve takip edilen kutsal yolunu yaratmıştır.

Sinan yoldaşımız da, 90’lı yıllarda gerilla saflarına akın eden gençlerden biri olarak 1993’te büyük amaç ve hayallerle Partimiz PKK’ye katılmıştır. Sinan yoldaş, gerilla ortamında kendini bulmuş, insanlığın en temiz değerleriyle yaşayan insanlar topluluğuna katılmış olmanın sevincini yaşamış, gerillanın sadece bir savaş gücü olmadığını görmüştür. Gerillanın ve gerillacılığın yeni bir yaşam formu, özgür insanın kendisini ifade etme biçimi, Kürt insanının yegane varlık ve özgürlük fırsatı olduğuna tanıklık etmiştir. Bu yüzden gerilla yaşamına tereddütsüzce ve büyük bir aşkla katılmıştır. Özgür yaşam bilincini edinmek, Apocu militanlığın meziyetlerini kişiliğine yedirmek, yılmaz bir savaşçı ve muzaffer bir komutan olmak için büyük bir çaba harcamıştır. Sonraki yıllarda arkadaşları tarafından hep Sinan Gever olarak tanınacak olsa da, 1994 yılında Wan Elbak’ta şehadete ulaşan amcasının oğlu Dijwar (İlyas Öğmen) yoldaşımızın ismini almış ve Sinan Dijwar olmuştur.

Sinan Dijwar yoldaş, 1993 yılından 1998’e kadar kesintisiz bir biçimde Zagroslar’ın birçok alanında gerillacılık yapmıştır. Doğup büyüdüğü topraklarda gerilla olmanın heyecanını yaşamış, bu toprakları işgal ederek kirleten sömürgeci düşmana büyük bir hınçla darbeler vurmuş, özgürlük mücadelesine önemli katkılar sağlamıştır. Sinan yoldaş emekçi kişiliği ve yüksek cesaretiyle eylemlere katılmış, savaş sahasında pişen ve tecrübesini kızgın savaş ortamında kazanan bir komutanımız olmuştur. 1996 yılında Ertûş karakolunun Jêhat Tepesi’ne gerçekleştirilen eylemde yer almış, bu eylemde ayağından yaralanmıştır. Sinan yoldaş, düşman üzerine tereddütsüzce yürümesiyle bilinmiş ve tanınmıştır. Sinan yoldaş, kendisini Apocu ideolojide derinleştirmek amacıyla Zagroslar’da açılan kadro okulu devresine dahil olmuş, kendisini eğitmiştir. Gerilla yaşamının her anını, pratik savaş ortamını en büyük akademi olarak ele almış, edindiği tecrübelerle bir yaşam ustası haline gelmiştir.

1999’ta yine kadro okulunda eğitim görmüş, ardından Xakurkê ve Xinêre alanlarına geçmiştir. 2006 yılına kadar Xakurkê’den Qendîl’e, Garê’den Zap’a Medya Savunma Alanları’nın her yerinde sorumluluk üstlenmiş, komutanlık yapmış, faaliyet yürütmüştür. Sinan yoldaş, gerilla ordumuzda savaşçılık manga komutanlığına, manga komutanlığından tabur komutanlığına kadar görev üstlenmiştir. Yılların engin tecrübesiyle Bakurê Kurdistan’ın içine doğru yol almak, tecrübelerini burada pratikleştirmek istemiştir. Hareketimizin birçok alanda ‘’Êdî bes e!’’ diyerek yükselttiği hamlesel sürece, Sinan yoldaşımız da Bakur’a geçerek ve burada başarılı bir pratik yürüterek cevap olmak istemiştir. Bu temelde 2007 yılında Botan’a, oradan da Mêrdîn eyaletine geçmiştir. Erkenden Mêrdîn eyaletine alışmış ve buradaki pratiğe katılmıştır. Fakat Sinan yoldaşımız Mêrdîn eyaletinde talihsiz bir kaza yaşamış, bunun sonucunda sağ elinin iki parmağını yitirmiştir. Tedavi amacıyla Medya Savunma Alanları’na geçen Sinan yoldaşımız, tedavisinin ardından tekrardan görevinin başına dönmüştür. Bir elinin kısmen sakatlanmasını gerillacılığının önünde asla bir engel olarak görmemiş, büyük bir istek ve heyecanla yine yoldaşlarının komutanı olmaya devam etmiştir.

2008 yılında Haki Karer Akademisi’nde eğitim görmüş, burada 15 yıllık gerillacılığının ve komuta tarzının muhasebesini yapmış, Demokratik Ekolojik ve Kadın Özgürlükçü Paradigma’da kendisini derinleştirip güçlü bir yoğunlaşma ile yeniden Xakurkê ve Zagroslar’a geçmiştir. İki yıl boyunca pratik faaliyet yürüttükten sonra 2010’da Heftanîn ve Metîna alanlarına geçmiş, dört yıl boyunca sorumluluk üstlenip dönem görevlerini yerine getirmiştir. Sinan yoldaş, samimi yoldaşlığı, emekçiliği, fedakarlığı, güven veren komuta tarzı ve hep başarıyı hedefleyen temposuyla örgütümüzde önemli bir rolün sahibi olmuştur. Bu özellikleriyle bulunduğu tüm ortamlarda mütevazı katılımıyla yoldaşlarının sevgi ve saygısını kazanmış, yılların tecrübesini yoldaşlarına aktarmıştır.

Sinan yoldaşımız, savaşçılık her düzeyde komutanlık yapmaya kadar devrimimizin ihtiyaç duyduğu her alanda üzerine düşen görev ve sorumlulukları mutlaka başarma iddiasıyla hareket etmiştir. Bu bilinç ve sorumlulukla eyalet komutanlığı düzeyinde görev üstlenmiş, 2014’te 2023’e kadar değişik alanlarda ve Başûrê Kurdistan’da çeşitli faaliyetler yürütmüştür. Bu süreçte Sakine Cansız PKK Ocağı’ndaki eğitim ortamına dahil olmuş, mücadelemizin gelişme sorunlarını kapsamlıca tartışmış, cins ve sınıf savaşımının daha keskin yürütülmesi için yoğunlaşmıştır. Sinan yoldaş, Parti Ocağı’ndaki güçlü yoğunlaşma ile PKK’nin demokratik sosyalist ideolojisini bulunduğu alanda hakim kılmaya ve örgüt ölçülerini yükseltmeye çalışmıştır. Sinan yoldaş, aldığı her nefesi, attığı her adımı, söylediği her sözü halkımızın daha özgür bir gelecek sahibi olması için yapmıştır. Bu uğurda gereken her türlü fedakarlığı ve özveriyi hesapsızca ortaya koymaktan da çekinmemiştir. Sinan yoldaşımız, yanındaki iki yoldaşıyla birlikte Başûrê Kurdistan’da görevi başındayken 10 Mart 2023 günü gerçekleşen düşman saldırısı sonucunda şehadete ulaşmıştır.

Sinan Dijwar yoldaş, özgür yaşam uğruna katıldığı kutsal özgürlük mücadelesinde 30 yıl boyunca dur durak bilmeden, yaptıklarını hiçbir zaman yeterli görmeden, daima kendisini halkımıza, şehitlerimize ve Önderliğe borçlu hissederek mücadele etmiştir. Bir ömürlük mücadele yaşamına büyük başarılar sığdırmış, halkımız için önemli değerler yaratmış ve biz yoldaşlarına örnek bir komutanlık yapmıştır.  Sinan yoldaşın özgürlük maratonunu nefes nefese koşarcasına kat ettiği 30 yıl, bir kahramanlık abidesi ve yiğitlik destanıdır. Sinan yoldaşın bu yürüyüşü, biz yoldaşlarına, başta Gever gençleri olmak üzere tüm Kurdistan gençliğine ve Kürt halkına örnek alınacak mücadele çizgisidir. Mücadele arkadaşları olarak Sinan yoldaşın, insan güzeli özelliklerini ve Apocu militanlık meziyetlerini kendimize örnek alarak ve mücadelesini zafere taşıyarak anısını yaşatacağımızın ve kanını yerde bırakmayacağımızın sözünü veriyoruz.

 

MAZLUM KOÇER

Mazlum yoldaşımız Sêrt’de yurtsever Alikî aşiretine mensup koçer bir ailede doğmuştur. Koçer olan ailesinin Kürt kültürü ve geleneklerine bağlı olması ve kapitalist sistemden çok fazla etkilenmemesi nedeniyle Mazlum yoldaşımız da bu şekilde yetişmiştir. Bu nedenle doğal ve özlü bir kişilik olarak büyümüştür. Mensubu olduğu aşiretin Kurdistan’ın en yurtsever aşiretleri arasında yer alması ve gerilla saflarına katılımlarının olması nedeniyle Mazlum yoldaşımız da Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ni daha küçük yaşlardan itibaren tanımaya başlamıştır. Gerillanın kahramanlık hikayeleri ile büyümesi nedeniyle daha küçük yaşlardan itibaren gerillayı kurtarıcı olarak görmüş, kendisinin de gerilla katılacağı günün hayalini kurmuştur. Büyüdükçe düşman gerçekliğini daha fazla bilince çıkaran Mazlum yoldaşımız, gerillanın Kurdistan’ın birçok alanında verdiği özgürlük mücadelesini daha iyi anlamaya başlamıştır. Bu nedenle gerillaya katılmak artık kendisi için bir hayal olmaktan çıkmış, yerine getirilmesi gereken bir görev olmuştur. Özellikle düşmanın halkımıza dayattığı soykırım siyaseti ve bu temelde geliştirdiği saldırılar Mazlum yoldaşımızda büyük bir öfkenin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Düşmanın bu politikalarının hesabının mutlaka sorulması gerektiğine inanmış ve bunun da gerilla saflarına katılmakla mümkün olduğunun bilincindedir. Bu temelde 2013 yılında Garzan’dan gerilla saflarına katılmış ve tüm onurlu Kürt gençlerine asıl mücadele alanını bir kez daha göstermiştir.

Gerilla saflarına katıldıktan sonra bir süre Garzan alanında kalan yoldaşımız gerilladaki ilk eğitimlerini burada almıştır. Birbirinden değerli birçok yoldaşımızı tanıma fırsatı bulmuş, bu yoldaşlarımızın engin tecrübelerinden faydalanmıştır. Bu nedenle belki uzun yıllar sürebilecek tecrübeleri kısa sürede edinmiştir. Koçer bir aileden gelmesi nedeniyle dağ yaşamına adapte olmakta zorluk yaşamayan yoldaşımız, yoldaşlarından aldığı yaşamsal derslerle de gerillanın özgürlük kokan yaşamına kısa sürede uyum sağlamıştır. Garzan alanında bir süre kaldıktan sonra Medya Savunma Alanları’na geçen yoldaşımız, Zap alanında Yeni Savaşçılar eğitimi almıştır. Bakurê Kurdistan’da gerilla saflarına katılması ve oradaki yoldaşlarımızdan yılların tecrübelerini alması nedeniyle, birlikte eğitim gördüğü yoldaşlarına öncülük yapmaya başlamıştır. Öğrendiklerini büyük bir heyecan, coşku ve istekle yoldaşlarına da aktarmış, onların gelişimine katkıda bulunmuştur. Böylece daha gerillacılık yaşamının başlarından itibaren öncülük yapmaya başlayan Mazlum yoldaşımız, bu kısa sürede gelecek vadeden bir komuta adayı olduğunu göstermiştir. Eğitimden sonra yine Zap alanında çalışmalara katılan yoldaşımız eğitimdeki öncü tarzındaki katılımını pratikte de sürdürmüştür. Düşmanın 2015 yılının ortalarından itibaren geliştirdiği imha amaçlı operasyonlarına büyük bir cesaret ve kararlılıkla karşı koymuş, yoldaşlarıyla birlikte düşmana darbe üzerine darbe vurarak, Kurdistan gerillasının yenilmezliğini bir kez daha düşmana göstermiştir. 2017 yılına kadar bulunduğu Zap alanında birçok eyleme katılan yoldaşımız, bu eylemlerdeki başarıları ve gerillacılık sanatındaki maharetleriyle komutan olmayı başarmıştır. Kendisini askeri anlamda olduğu kadar ideolojik anlamda da geliştirmeyi esas almış, kişiliğini Önderlik felsefesine göre şekillendirmeyi en temel hedefi haline getirmiştir. Bir özgürlük gerillasını ancak Önderlik felsefesinde derinleşerek başarılı olabileceğine yürekten inanmış, bu anlamda yoğunlaşmalarını her geçen gün daha fazla derinleştirmeyi esas almıştır.

2018 yılından itibaren Qendîl alanına geçen Mazlum yoldaşımız, burada da aynı gelişim düzeyini sürdürmüştür. Birçok farklı çalışmada yer alan yoldaşımız bu çalışmalarındaki başarıları ile yoldaşlarının güvenini kazanmıştır. Bundan dolayı özgürlük değerlerine sadakat ve yüksek bağlılık gerektiren çalışmalara dahil olmuştur. Bu çalışmalardaki emekçi ve fedakar katılımı ile yoldaşlarının güvenine layık olmaya çalışan Mazlum yoldaşımız, kendisini Apocu ideolojide daha fazla eğiterek cevap olmuştur. Önderliğimize ve şehitlerimize bağlılığın gereği olarak hangi çalışmada veya görevde bulunursa bulunsun başarılı olmayı esas alan Mazlum yoldaşımız, halkımızın içerisinden geçtiği tarihi sürece de ancak bu şekilde cevap olabileceğinin bilincindedir. Bunun için yer aldığı çalışmalarda kılı kırk yararcasına dikkatli çalışmış, disiplinli ve özverili çalışma tarzıyla tüm yoldaşlarına örnek olmuştur. 10 Mart 2023 günü Başurê Kurdistan’da gerçekleşen düşman saldırısında Sinan ve Ararat yoldaşlarımızla birlikte şehadete ulaşan Mazlum yoldaşımız; dürüst katılımı, mütevazı yaşamı ve kapitalist sistemin kirine bulaşmamış doğal kişiliği ile tüm yoldaşlarının her zaman yüreğinde yer alacak ve başarı gerekçesi olacaktır.

 

ARARAT TOLHILDAN

Ararat yoldaşımız Rojava Kurdistan’ın Serêkaniyê şehrinde yurtsever bir ailede dünyaya gelmiştir. Ailesinin yurtseverliği nedeniyle daha küçüklüğünde Kurdistan Özgürlük Hareketimizi tanımış, güçlü yurtseverlik duygusu ve bilinciyle büyümüştür. Örgütleme çalışmalarındaki kadrolarımızla tanışmış ve kadroların yaşamına ve duruşlarına hayranlık beslemiştir. Ülkemizin işgal edilerek parçalara bölünmesi ve halkımız üzerinde yürütülen fiziki ve kültürel soykırımın acısını derinden hissetmiştir. Buna karşı büyük bir kin ve öfkeyle dolmuştur. Ailesinin Şam’a göçmesiyle Kurdistan topraklarından ayrılan Ararat yoldaşımız her zaman ülkemize olan özlemle büyümüştür. Büyüdükçe sistem içi yaşamın dayanılmaz olduğunun farkına varmıştır. Bir arayışa geçen Ararat yoldaşımız yurtsever bir Kürt genci olarak ülkemizin bölünmüşlüğü kabullenememiştir. Arap baharıyla gelişen süreçle birlikte Suriye’deki halklar da ayaklanmaya başlamış, Ararat yoldaşımızın ailesi de bu ayaklanmalarda yer almıştır. Anne ile babası bu ayaklanmalar sırasında gerçekleşen rejim saldırılarında yaşamlarını yitirmiştir. Ararat yoldaşımız anne ve babasının vefatıyla her ne kadar zorlansa da onlarla gurur duymuştur. Yine aynı zamanda Rojava’daki halkımızın öz savunma temelinde öz yönetim ilanlarını yapmasıyla büyük bir kıvanç duymuştur. Yakın çevresinden de bu kutlu yürüyüşe katılımlar olmuş ve şehadetler yaşanmıştır. Ararat yoldaşımız bu tarihi devrim döneminde kendisinin de üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerektiğine inanmıştır. İşgalcilerin halkımız üzerindeki saldırıları gün be gün artınca artık bir yol ayrımına girmiş ve mücadele etmede karar kılmıştır. İşgalcilerle silahlı mücadele edilmeksizin kazanılan hiçbir değerin korunamayacağının farkına varmış ve bunun için de en etkili mücadeleyi PKK saflarında verebileceğini bilen Ararat yoldaşımız 2019 yılında saflarına katılmıştır.

Saflarımıza katılarak çocukluk hayalini gerçekleştiren Ararat yoldaşımız artık büyük hayranlık duyduğu gerilla olmuştur. Medya Savunma Alanları’nda temel eğitimlerini gören Ararat yoldaşımız büyük bir coşkuyla mücadeleye atılmıştır. Ararat yoldaşımızın olgun ve mütevazi kişiliği, Önder Apo’nun ideolojisiyle daha bilinçli ve anlamlı hale gelmiştir. Önder Apo’yu okudukça “insan olduğunu farkına vardığını” dile getiren Ararat yoldaşımız sistemde nasıl bir gaflet içerisinde yaşanıldığını fark etmiştir. Ararat yoldaşımız, emekçi, sade katılımıyla sürekli kendini ve yoldaşlarını geliştirme çabası içerisinde olmuştur. Gerillacılık tecrübesi çok fazla olmamasına rağmen hızlı gelişimiyle üstlendiği kritik ve zor görevleri layıkıyla yerine getirmiş, başarılı bir pratiğin sahibi olmuştur. Önder Apo ve şehitlerimize olan bağlılığı, mücadeleye ve zafer olan inancıyla kararlı bir duruş sergilemiştir. Önder Apo’nun ve binlerce şehidimizin yarattığı yaşamdan ve yoldaşlık ilişkilerinden çok etkilenmiştir. Yaşama büyük bir sorumluluk ve ciddiyetle yaklaşan Ararat yoldaşımız, yaşamda kazanıldıkça savaşta da nihai zaferin elde edeceğine inanmıştır. Emek verilmeden değer yaratılamayacağı iyi bilen Ararat yoldaşımız çok çalışarak değerlerimize değer katmıştır. PKK’nin özünü oluşturan yoldaşlığa müthiş bağlanmıştır. Kendini geliştirdikçe Önder Apo’ya yakınlaştığını ifade eden Ararat yoldaşımız fedai bir militan olmayı başarmıştır. Özünü anlamaya çalışarak etkili bir şekilde cins ve sınıf mücadelesini vermiştir. Yetkin bir gerilla olmayı hedefleyen Ararat yoldaşımız askeri akademilerde gördüğü uzmanlık eğitimiyle, Demokratik Modernite Gerillacılığı’nın profesyonel bir gerillası olmuştur. Ararat yoldaşımızın şehadeti biz yoldaşlarını derinden etkilediği gibi işgalcilere olan kin ve öfkemizi daha da büyütmüştür. Ararat yoldaşımız şahsında tüm şehitlerimize verdiğimiz sözümüzü yineliyor, yolumuzu aydınlatan anılarına sahip çıkacağımızı belirtiyoruz.”