Kadın gazetecilerin duruşmalarına çağrı

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, bu hafta içinde duruşmaları görülecek olan kadın gazeteciler ile dayanışmaya ve basın özgürlüğünü savunmaya çağırdı.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) bu hafta içinde mahkemeye çıkarılacak olan kadın gazeteciler için yazılı açıklama yayınladı.

"Gazetecilik Yargılanıyor…" başlığı ile yayımlanan açıklamada "Dünyanın her yerinde baskı rejimleri, toplum nazarında meşruluk kazanmak ve sistemlerini kalıcı hale getirmek için ilk olarak basını hedef haline getirmektedir" denildi.

Tek elden yayın yapan ve biat eden kendi basınını yaratan rejimler karşısında Özgür Basının her koşulda toplumun yanında, ötekilerin sesi olmaya çalıştığının altının çizildiği açıklamada, Özgür Basının tutuklama, yasak ve engellemelerle sindirilmeye çalışıldığı belirtildi. Açıklamada ayrıca uluslararası meslek örgütlerinin verilerine göre Türkiye'de en az 183 basın emekçisinin cezaevinde, onlarcasının da tutuksuz yargılandığı hatırlatılarak, şu ifadelere yer verildi:

"İktidarın, basını dönüştürme ve susturma operasyonlarında ortaya çıkan toz duman arasında özellikle dikkat çekilmesi gereken bir nokta daha var ki o da kadın gazetecilerdir. Gerçeklerin açığa çıkmasını istemeyen ve basını susturmak isteyenler, genelde gazetecileri hedef alırken, özelde de kadın gazetecileri hedef alarak susturmak istemiş, susturamadığı gazetecileri hedef göstererek, özel bir nefret ve baskı politikası geliştirmiştir. Bu nefret ve baskı politikasının en önemli kanıtı, bu hafta İstanbul ve Muş'ta görülecek kadın gazetecilerin davalarıdır."

Açıklamada bu hafta görülecek kadın gazetecilerin davalarına da işaret edilerek, başta kadın gazeteciler olmak üzere basın örgütlerini, Kadın Hareketlerini ve tüm demokratik çevreleri davalara katılarak basın özgürlüğünü savunma çağrısı yapıldı.

Açıklamada, bu hafta mahkemeye çıkarılacak olan kadın gazetecilerin duruşma tarihleri ve yerleri şöyle sıralandı:

"*Yaklaşık 8 ay önce tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA)muhabiri Seda Taşkın, 12 Eylül 2018'de 3'üncü kez Muş 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.

*Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörleri Pınar Gayıp ve Semiha Şahin, 10 Eylül 2018'de İstanbul Adliyesi 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk kez hakim karşısına çıkacak.

*Yaklaşık 4 ay önce Özgürlükçü Demokrasi gazetesine kayyım atanmasının ardından tutuklanan ve Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutulan gazetenin editörleri Reyhan Hacıoğlu, Hicran Ürün ile gazete çalışanı Pınar Tarlak'ın aralarında bulunduğu 6'sı tutuklu 14 gazete çalışanı, 12 Eylül'de İstanbul Adliyesi'nde 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.''