Birçok kentte 8 Mart açıklaması

Kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne ilişkin birçok kentte açıklamalar yaptı. Erkek-devlet şiddetine karşı 8 Mart günü yapılacak eylemlere katılım çağrısında bulundu.

Tevgera Jinên Azad (TJA), Bedlîs’in Hüsrev Paşa Mahallesi’nde 8 Mart kapsamında kentte yapacakları eylem ve etkinliklerin startını yapılan basın açıklamasıyla verdi. “Jin jiyan azadî ile 8 Mart’ta doğru” pankartının açıldığı açıklamaya, Bedlîs ilçeleri belediye Eşbaşkan adayları da katıldı. Açıklamada, sık sık “Jin, jiyan, azadî” sloganı atılırken, TJA’nın 8 Mart bildirisini Berivan Canbey okudu. Açıklama, “Jin jiyan azadî” sloganıyla sona erdi.

 

DÎLOK 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Dîlok Kadın Meclisi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında yapacakları etkinlikleri yazılı açıklama ile duyurdu.   Açıklamada, "Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin sürdüğü koşullarda, her gün neredeyse üç kadın erkeklerce katledilirken; kadın katilleri, tacizciler, tecavüzcüler iyi halden yararlanarak sokaklarda gezinirken, bizlerle aynı ortamda çalışmayı sürdürürken hiçbirimiz güvende değiliz” denildi

 

 

 

MERSİN 

Mersin Kadın Platformu, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Mersin Şubesi'nde yaptıkları basın açıklaması ile 8 Mart eylem ve etkinliklerin startını verdi. Açıklamada, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Kadın düşmanı politikalar son bulsun” dövizleri açıldı. Mersin Kadın Platformu adına Gülbahar Güzel okuduğu açıklamada şunlar belirtildi: “Şiddeti, baskıyı, zorbalığı, faşizmi bizi yıldırmak, sindirmek için kullananlara karşı feminist isyanımızla buradayız. Bu şiddet ve baskıyı bir gecede İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinden, kadın özgürlük mücadelesi yürüten kadın kurumlarının kapatılmaya çalışılmasından, kadın kurumlarına ve iradesine atanan kayyımlardan, 25 Kasım’larda, 8 Mart’larda, 1 Mayıs’larda sokağa çıkan kadınların işkence edilerek gözaltına alınmasından tanıyoruz. Saldırılarla özgürlüklerimize göz dikenlerle hesaplaşacağız.”

 

AMED 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Amed Şubeler Platformu, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden ihraç edilen kamu emekçilerinin görevine iade edilmeleri ve 35'inci maddenin iptali talebiyle düzenledikleri eylemin 88'inci haftasında Amed'in Bajarê Nû (Yenişehir) ilçesinde bulunan Hazal Park'ta açıklama yaptı. 8 Mart haftasında yapılan açıklamada KESK’e bağlı sendikalardan ihraç edilen 4 bin 218 kişiden bin 69’unun kadın olduğunu dikkat çekildi.  Çok sayıda sendika üyesinin katıldığı eylemde "KHK'ler gidecek biz kalacağız" yazılı pankart açıldı. Açıklama sırasında "Bijî berxwedana kedkaran" ve "Jin, jiyan, azadî" sloganı atıldı.

Amed KESK Kadın Meclisi Dönem Sözcüsü Hatun Leyla Tuncer, "İhraçlar özgürleştirici etkisi bulunan çalışma alanından kadınların uzaklaştırılmasına neden olmuştur. Yine bu süreçte kadın ve çocukların savunusunu yapan dernekler kapatıldı” dedi. 

 

RIHA 

TJA, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecrit ile cezaevlerinde devam eden açlık grevine dikkat çekmek ve Kürt sorununa barışçıl çözümü dile getirmek amacıyla Riha (Urfa) ile Semsûr (Adıyaman) sınırındaki Fırat Nehri’ne tecrit konulu kartlarla kırmızı karanfiller bıraktı.

Etkinliğe, DEM Parti Riha Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Gülşen Özer, DEM Parti Riha İl Eşbaşkanı Sema Aişeoğlu’nun yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. 

Karababa Köprüsü’nden Nehre doğru yürüyen kadınlar, “Jin  jiyan azadî ile özgürlüğe doğru” yazılı pankart açtı. “Jin, jiyan, azadî” ile “Bîjî berxwedana zindanan” sloganlarının atıldığı etkinlikte, kadınlar “Tecridi Kaldırın Barış Konuşsun!”, “Tecride Son!”, “Siyasi Tutsaklara Özgürlük!”, “Kürt Sorununu Raftan İndirin!” yazılı kartlarla birlikte kırmızı karanfilleri suya bıraktı. 

 

HEWAG

Kadınlar daha sonra DEM Parti Hewag (Bozova) İlçe Örgütü binası önünde kadın şöleni düzenledi. Yürüyüşle ilçe binası önünde bir araya gelen kadınlar, “Bedenim, Ruhum, Zihnim Benimdir!”, “Jin Jiyan Azadî İle Faşizme Hayır!” yazılı dövizler taşıdı. 

Şölende konuşan DEM Parti Riha İl Eşbaşkanı Sema Aişeoğlu, “Bizi sömüren, yok sayan bu zihniyete karşı mücadelede olmaya devam edeceğiz. Yaşasın 8 Mart, yaşasın kadın direnişi” dedi.