Kadınlar artık daha örgütlü ve güçlü

Kadına yönelik şiddete karşı 25 Kasım’da alanlara çıkacaklarını belirten (DAKP) eşsözcüsü Bahar Karakaş Uluğ, kadınların artık daha güçlü ve örgütlü olduğunu kaydetti.

Dünyanın birçok ülkesinde milyonlarca kadın 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü için alanlara çıkmaya hazırlanıyor. Her türlü cinsiyet eşitsizliğine, ırkçılığa ve toplumsal cinsiyet normlarına karşı mücadele edeceklerini belirten Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP) eşsözcüsü Bahar Karakaş Uluğ, 25 Kasım'ın önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kadınların artık daha örgütlü ve güçlü olduğunun altını çizen Uluğ, milyonlarca kadının, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, militarizme, ırkçılığa, ataerkilliğe karşı mücadele ettiğini belirtti. "Kadınlar olarak uluslararası kadın dayanışmasından ve kendi özümüzden güç alıyoruz" diyen Uluğ, kadınların tarih boyunca devlete ve ataerkilliğe karşı direndiğini vurguladı. 25 Kasım'da da alanlara çıkacaklarını söyleyen Uluğ, kadınların 100 yıl önce de bugün de direniş halinde olduklarını kaydetti.

‘KADINLAR ULUSLARARASI ALANLARDA BİRLİKTE DİRENİYOR’

Devlet sisteminin kuruluşunun alt yapısında kadına yönelik şiddet olduğunu hatırlatan Uluğ konuşmasına şöyle devam etti: "Kadınlara karşı devletler arasında her zaman bir anlaşma vardır. Bu anlaşmalar genelde gizli, bazen de açık bir şekilde kadınlara karşı devreye konulur. Devlet şiddetine ve zulmüne karşı Amerika'da başlayan kadın direnişleri feminizmin ilk dalgasını oluştururken, Türkiye'deki 1980 darbesinin ardından Yoğurtçu parkta kadınların yaptığı eylem de tarihe geçti."

Erkek ve devlet şiddetinin olduğu her alanda kadınların direndiğini vurgulayan Uluğ şunları söyledi: "Geçmişte dar alanlarda başlayan kadın mücadelesi bugün uluslararası alanlarda daha güçlü ve örgütlü milyonlarca kadının direnişi ile devam ediyor. Ben de bu vesile ile bütün Amedli kadınları Dicle Amed Kadın Platformu'nda yer almaya davet ediyorum."

MİRABEL KARDEŞLERİN MÜCADELESİ

Dominik Cumhuriyeti'nde Mirabel Kardeşler, Patria Mercedes, Minerva Argentina ve Maria Terasa isimli üç kız kardeşin diktatör Rafael Leonidas Trujillo hükümetinin ülkedeki adaletsiz yönetimine karşı başlattıkları direnişin sembolleştiği gündür 25 Kasım. Mirabel Kardeşler, Trujillo diktatörlüğüne karşı 1960 yılının Haziran ayında Clandestine hareketini kurdu. Mirabel kardeşlerden birinin kod adının “kelebek” olması sebebiyle 3 kız kardeş "kelebekler" adıyla anılmaya başlandı.

Mirabel kardeşler öncülüğünde başlatılan siyasal özgürlük mücadelesi tüm ülke çapında hızla yaygınlaşan bir başkaldırı hareketi oldu. Diktatör Rafael Leonidas Trujillo hükümeti için tehdit olarak görülen Mirabel Kardeşler mücadeleleri boyunca her türlü şiddete maruz kaldı. Clandestine hareketinin ülke çapındaki direnişi tüm şiddeti ile sürerken 25 Kasım 1960 tarihinde Mirabel Kardeşler, askerler tarafından tecavüz edilerek katledildi. Bu katliam "trafik kazası" olarak lanse edildi ama halkın tepkisi bir çığ gibi büyüdü.

Mirabel kardeşlerin katledilmesinden 1 yıl sonra Rafeal Trujillo Diktatörlüğü’ndeki hükümet de sona erdi. 1981 yılında toplanan Latin Amerika Kadın Kurultayı 25 Kasım’ı Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü olarak ilan etti. 1999 yılında da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü olarak kabul edildi. Mirabel kardeşlerin ülkeleri adına başlattıkları özgürlük mücadelesi tüm dünyada kadınlara umut oldu.