Kadınlar Fidan Doğan festivalinde buluştu

Fidan Doğan’ın anısına düzenlenen Fidan Doğan-Rojbin Kürt Kadın Festivali, Fransa'nın başkenti Paris'te Creteil Pompadour Val De Marne parkında yapıldı.

Festivale katılım sağlayan Kürdistanlı ve Fransız kadınlar bir kez daha "adalet ve aydınlık" diye seslenirken, geç saate kadar süren festivalde oylar HDP'ye denildi.

Fransa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-F) organize ettiği festivalde sabahın erken saatlerinden itibaren stantlar kuruldu. Fransız Komünist Parti, TJK-F, Dünya Kadın Örgütü, SKB, FEDA tanıtım stantlarının yanı sıra Paris katliamında yaşamını yitiren Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez ve son üç yılda dünyada katledilen siyasi kadınların portrelerinden oluşan fotoğraf sergisi açıldı.

Grev nedeniyle ulaşımın büyük ölçüde aksamasına karşın kadınlar festival alanına saat 13.00'den itibaren girmeye başladı. Saat 14.00'de başlayan festivalde çok sayıda Fransız parlamenter ve bölge belediye yetkili katıldı.

Festival saygı duruşuyla başladı. Ardından TJK-F adına Şengül Karaca, festival katılımcılarını selamlayarak, Rojbin-Fidan Doğan adına böylesi bir festivali örgütlemenin onurunu yaşadıklarını ifade etti. Rojbin-Fidan Doğan, Sakine Cansız ve Leyla Şaylemez’in verdiği mücadele ve yarattıkları değerlerin takipçisi olduklarını ifade eden Karaca, katliam aydınlanana kadar davanın takipçisi olacaklarını vurguladı.

Fransız Komünist Partisi, Val De Marne Senatörü Laurence Cohen ve France -Kürdistan Derneği başkanı Sylvie Jan festivalde yaktıkları konuşmalarda Paris katliamının yargı önüne gelip katliamın arkasındaki güçlerin yargılanmamasının Fransa'nın ayıbı olduğunu ifade ederken, katliamın arkasındaki güçlerin aydınlanması için verilen mücadelede Kürt kadınlarıyla birlikte olduklarını vurguladı. Katliamın yaşandığı ilk günden bugüne, verilen adalet mücadelesinde yer aldıklarını ifade eden Fransız dostlar, "bu katliamın kadınlar takipçisi olmaktan asla geri durmayacak" denildi.

Erdoğan’ın despot rejimine karşı verilen mücadelede seçim sürecinin önemine vurgu yapan konuşmacılar, 24 Haziran'da Kürt halkı ve Türkiyeli demokrasi güçleriyle birlikte seçim sürecinin bir parçası olacaklarını ifade ettiler.

KJK Koordinasyonu'da bir mesaj göndererek festival katılımcıları selamlandı. Mesajda, "Devrimin öncü gücü olarak kadınların Avrupa'da sistem gerçeğini büyük bilince çıkararak şehit Sara, Rojbin ve Ronahi'nin anısına bağlılık temelinde aktif öncülük geliştirmesi tarihsel bir misyon olmaktadır" denilerek, Avrupa'daki kadın çalışmalarının önemi vurgulandı.

Festival'e katılan FEDA, SKB, Dünya Kadın Örgütü temsilcileri de birer konuşma yaparak festivali selamlarken, kadın mücadelesinin önemine vurgu yaptı. Kadın mücadelesinde Kürt kadının yerine vurgu yapan kurumlar, ırkçılığa, faşizme, kadın kırımına, ataerkil sisteme karşı kadınlar birlikte mücadele etmeye devam edecek denildi.

Festivalde Tev-Çand kadın grubu Kevane Zerin, Yelda Abbasi, Özlem Bağlayan, Nuarin, Roj Arya halk oyunları ekibi, Cezayirli müzik grubu Tighri Uza sahne aldı. Sahne programına kadınların halayları eşlik ederken, festival "JİN JİYAN AZADİ" sloganıyla sona erdi.