Kadınlar işgal saldırılarına karşı Bradost bölgesinde

Başurê Kürdistanlı bir grup kadın Bradost bölgesinde düzenledikleri yürüyüşle Türk devletinin işgal saldırılarını protesto etti.

Başurê Kürdistan’da Türk devletinin işgal saldırılarına tepkiler büyüyor.

3 gün önce Qendîl’de gençler tarafından başlatılan canlı calkan eylemi kararlılıkla devam ederken, bugün “İşgale karşı kadın grubu” adı altında Süleymaniye, Germiyan, Şarezor, Kerkük ve Raperîn’den çok sayıda kadın Bradost bölgesine doğru yola çıktı. Kadınlar burada düzenlenen yürüyüş ve basın açıklamasıyla Türk devletinin işgal saldırılarını protesto etti.

Aralarında şehit anneleri, akademisyen ve aktivistlerin olduğu kadınlar Bradost bölgesinde önce Mêrge Reş ve Geliyê Şêx Zade köylerini ziyaret etti. Kadınlar burada yakınları Türk devletinin saldırıları nedeniyle yaralanan aileler ile görüşerek, saldırılar hakkında bilgi aldı.

Köylülerin kadın heyetine verdiği bilgiye göre, bölgedeki KDP asayişi ile MİT elemanlarının yöre halkına yönelik baskıyı artırdığı ve halkın bu yüzden çok öfkeli olduğu vurgulandı. Köylülerin insan hakları örgütleri, siyasi partiler, uluslararası kurum ve kuruluşlardan işgal saldırılarına karşı harekete geçmelerini istediğini ifade eden kadın heyeti yöre halkının taleplerine kulak verilmesini istedi.

KİTELESEL YÜRÜYÜŞ

Kadınlar daha sonra Sidekan’a bağlı Geliyê Şêx Zade köyüne giderek burada kitlesel bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte, “Bradost’ta direniş, Kerkük’te mücadele ile işgalciliği kıralım” sloganları atıldı.

Ardından Mêrgereş köyüne giden heyet üyeleri burada basın açıklaması düzenledi.

Açıklamayı öğretmen Wijdan Nuredîn okudu.

“Türk devletinin Başurê Kürdistan’a yönelik saldırılarını, yine Kerkük ve Xurmatû’daki saldırıları protesto ediyoruz. Bu saldırılarda şehit düşenlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyoruz” diyen Nuredîn, Türk devletinin Kürt halkına karşı 100 yıldır düşmanlık yaptığını hatırlattı. Nuredîn, “Şêladızê, Amediyê, Akrê, Zaxo ve Duhok’a yönelik Türk devletinin saldırılarında onlarca sivil katledildi. Türk devletinin esas amacı Bradost bölgesini boşaltarak burada askeri üsler kurmaktır” dedi.

Wijdan Nuredîn kadınlar olarak, “İşgale hayır, Kerkük’e yönelik müdahaleye hayır, yaşasın direniş” sloganıyla bir hamle başlattıklarını ifade ederek, “Hiçbir şekilde işgali kabul etmeyeceğiz” dedi.

Türk ordusunun en kısa sürede Başurê Kürdistan’dan çıkarılması gerektiğini belirten Nuredîn, Kürdistan Bölgesi Parlamentosu’nun bu yönde bir karar almasını talep etti.

Tüm peşmergeler başta olmak üzere Emektar (Dêrin) peşmergelerine ve halka çağrıda bulunan Nuredîn, “İşgale karşı geliştirilen direnişte yer almalılar. Birlikte DAİŞ vahşetini sonlandırdığımız gibi, bugün gerillalar ile birlik Türk devletinin işgal saldırılarına karşı Başurê Kürdistan topraklarını savunmamız gerekir” diye konuştu.

Nuredîn ayrıca Irak hükümetini ile BM’yi Türk devletinin işgal saldırılarına karşı harekete geçmeye çağırdı.