'Kadınlar saldırılara karşı direnişi büyütüyor'

25 Kasım açıklaması yapan Yeni Kadın, saldırılar artarken, kadınların engel ve sınırları aşarak direnişi büyüttüğüne dikkat çekti.

Yeni Kadın, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü öncesi yazılı açıklama yaptı.

"Bu yıl 25 Kasım’ı, pandemi bahanesiyle artan saldırıların gölgesinde karşıladık" vurgusunda bulunulan açıklamada, şunlar ifade edildi:

"BM Kadın’ın istatistik verilerine göre; 2020’de Almanya’da sadece Ağustos ayı sonuna kadar 125, Belçika'da 14, Fransa’da Eylül sonuna kadar 68, Avusturya'da 18 kadın eşi, eski eşi ya da partneri tarafından katledildi. Biliyoruz ki bu veriler, buz dağının sadece görünen yüzü.

Ev içindeki günlük işler ve bakım hizmetleri artarak kadınların ev içi emek sömürüsü daha çok boyutlanırken, ücretli - ücretsiz kadın emeği daha fazla değersizleşti.

Yüzde 70’i kadınlardan oluşan sağlık çalışanları; COVID-19’a karşı mücadelenin en ön saflarında yer alırken, gerek sağlıkları, gerekse güvenliklerine yönelik karşı karşıya kaldıkları çoklu riskler için yeterli önlemler alınmamakta...

Pandeminin yayılmasını engellemek için alınan tedbirler, ırkçı/faşist örgütler tarafından fırsata dönüştürülerek Avrupa genelinde zaten yükselişte olan ırkçılık tırmandırılmakta."

'DİRENİŞ BÜYÜYOR'

Kadına yönelik her türden şiddet artarken, kadınların mücadelesinin de büyüdüğüne işaret edilen açıklamada, "Kadınlar 'ni una menos' diyerek isyanları sınırları ve kıtaları aşarken, mücadeleyi ve ellerini birleştirip kendi tarihlerini yazıyorlar" diye kaydedildi.

Kadınların 'İstanbul Sözleşmesi Yaşatır' diyerek alanlara çıktığına da vurgu yapılan açıklamada, "Mirabel kardeşlerin kanatları olup, hayatlarımız/ haklarımız için dünyayı yerinden oynatmak üzere haykırıyoruz" mesajı verildi.