Kadınlara dönük gözaltılara tepki: Kürt kadınlar hedefte

Ankara merkezli soruşturma kapsamında kadınların gözaltına alınması protesto edildi.

14 kentte dün 57 eve eş zamanlı operasyon düzenlendi. Açık ve gizli tanık beyanları, MASAK raporları ile daha önce yapılan ev baskınlarında el konulan dijital materyallerin inceleme sonuçlarına dayandırılan soruşturmada 50 kadın hakkında gözaltı kararı bulunurken, şu ana kadar yapılan ev baskınlarında 16 kişi gözaltına alındı.  
Kadınlar hakkında yürütülen soruşturma ve gözaltılar, birçok kentte protesto edildi.

 
RIHA


Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) aktivistleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Riha İl Örgütü binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, HDP Riha İl Kadın Meclisi ve HDP Riha Milletvekili Ayşe Sürücü’nün yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. “Kadın mücadelemiz yargılanamaz” pankartının asıldığı toplantıda konuşan HDP’li vekil Ayşe Sürücü, şimdiye kadar yapılan operasyonlarla 16 kadının gözaltına alınmasına tepki göstererek, “Sistem, tek kelimeyle kadın düşmanlığı yapıyor. TJA, Türkiye ve Kürdistan’da toplumun değişmesi için önemli bir rol oynuyor. Kadın katliamlarına karşı mücadele ettiği için AKP-MHP iktidarının hedefi durumunda. Bunun için arkadaşlarımızı gözaltına aldılar. Bugün onlarca TJA aktivisti dört duvar arasında. Ne Ayşe Gökkan ne Leyla Güven ne de hiçbir Kürt kadını bu sistem karşısında boynunu eğmedi ve eğmeyecek. Bizlerde başımızı eğmeyeceğiz ve geri adım atmayacağız” dedi.
Açıklama, “Jin, jiyan, azadî” ve “Bijî berxwedana jinan” sloganlarıyla son buldu.


MERSİN

 
HDP Mersin Kadın Meclisi ve TJA, Özgür Çocuk Parkı'nda gözaltılara tepki gösterdi. HDP Mersin İl Eşbaşkanı Bedriye Kuş, iktidarın kadın mücadelesini tasfiye etmek istediğini ve bu nedenle siyasi soykırım operasyonlarının devam ettiğini söyledi. Kuş, "Açıktan kadını hedef alan bu siyasi soykırım politikalarını kadınların özgürlük mücadelesini tasfiye ve yok etme amacından bağımsız ele alamayız" dedi.
Kuş, "Tüm kadınları, iktidarın savaş tuzağına karşı durmaya, sorunların savaş ve saldırıyla değil diyalog ve barışçıl yollarla çözülmesini sağlamak için mücadele etmeye çağırıyoruz. Biz kadınlar olarak bütün bu oyunların boşa çıkarılması, Türkiye’nin bu savaş ve çatışma cenderesinden çıkması ve demokratik bir geleceğin inşa edilmesi için üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye hazırız. Bunu yaparken haklının yanında durmaktan, demokratik olanı savunmaktan ve inandığımız değerler uğruna mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

 
MÊRDÎN

 
Mêrdîn’de kadınların gözaltına alınmaları HDP binası önünde protesto edildi. Polisler, açıklama öncesi parti binasını ablukaya aldı. Polis ablukası nedeniyle bina etrafındaki esnaflar da mağdur oldu. HDP Mêrdîn İl Örgütü yöneticilerinden Ayşe Bozan, “Kadınlar her daim cezaevlerinde, mahkemelerde, sokaklarda direnmeye devam ediyor. Kadınlar direnişi ve mücadeleyi büyütüyor. Diz çekmedik, diz çekmeyeceğiz" diye konuştu.
Bozan, "Bizler, özgürlük mücadelesi verenlerin takipçisi olacak, adaleti getirene, tutsak arkadaşlarımızı özgürleştirene kadar ayakta olacağız. Kimse kadın mücadelesini hapsedemez, baskı altında tutamaz. Kadınların mücadelesi halkları özgürleştirecek" ifadelerini kullandı.
Açıklama, “Jin, jiyan, azadî” ve “Kadınlara değil, katillere barikat” sloganlarıyla son buldu.

 
ŞIRNEX

 
Şirnex’in Cizîr ilçesinde de TJA öncülüğünde, HDP Cizîr İlçe Örgütü binası önünde açıklama yapıldı. “Kadın Mücadelesi Yargılanamaz” pankartının taşındığı eyleme çok sayıda kadın katılırken, HDP ilçe binası ablukaya alındı. HDP Şirnex İl Eşbaşkanı Sabuha Akdağ, iktidarın amacının direnen kadınları sindirmek olduğunu belirterek, “Özel olarak Kürt kadın hareketi hedef alınmıştır. Ancak hiçbir baskı yükselen isyan ateşimizi söndüremez. Haksızlık ve hukuksuzluğu kabul etmeyeceğiz. Gözaltına alınan 14 arkadaşımız derhal serbest bırakılsın” çağrısı yaptı.
Açıklama, “Jin, jiyan, azadî” sloganıyla son buldu.