Kadınlardan '14 Şubat' isyanı: Öldüren sevgi istemiyoruz

Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu, ‘14 Şubat Sevgililer Günü’ dolayısıyla Beşiktaş’ta gerçekleştirdikleri kitlesel yürüyüşle “Olmaz olsun eşitsiz aşk biz hayatı istiyoruz” mesajını verdi.

Her gün en az bir kadının erkek şiddetiyle katledildiği Türkiye’de kadınlar ‘14 Şubat Sevgililer Günü’nü protesto eylemi yaptı. Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu öncülüğünde Beşiktaş’ta kitlesel bir yürüyüş düzenleyen kadınlar “Öldüren sevgi istemiyoruz” diye haykırdı.

Polis ablukası altında gerçekleşen yürüyüşte, “Olmaz olsun eşitsiz aşk, biz hayatı istiyoruz” yazılı pankart ile “Eşitlik yoksa aşk da yok”, “Sen de gel kız direnmek güzel”, “Tek taşa karşı kaldırım taşı”, “Aşk her şeyi affetmez tatlım” dövizleri taşındı. Ellerinde mor ışıklarla sokakları aydınlatan kadınlar hep bir ağızdan, “Kadınlar birlikte güçlü”, “Jin, jiyan, azadî”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Olmaz olsun eşitsiz aşk”, “Öldüren sevgi istemiyoruz”, “Biz hayatı istiyoruz” sloganlarını attı. Cezaevindeki hak ihlalleri ve baskılara karşı tutuklu bulunduğu Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde ölüm orucu yapan trans kadın Diren Coşkun’un direnişine sokaklardan ses veren kadınlar, Diren’i “Diren Coşkun yalnız değildir” sloganıyla selamladı.

‘BİZ HAYATI İSTİYORUZ’

Hakan Pastanesi önünde başlayan yürüyüşü Kartal Meydanı’nda sonlandıran Kadınlar açıklamayı birlikte okudu. “Biz 14 Şubat’larda yüceltilen, pazarlanan aşkı pek iyi biliriz” diyen kadınlar, aşk ne sorunu şöyle cevapladılar: “Aşk sevgi için öleceğini söyleyen erkeklerin sevdiğini öldürmesi, hep bir şeylerin zorunda bırakılmak; tüm Hayır’ların Evet olarak duyulması, tüm ‘seviyorum’larım yükü paylaşılmayan bulaşığa, yemeğe, ütüye, çamaşıra, çocuk bakımına çıkması; sadece kadın-erkek arasında olduğunda makbul, ama LBGTİ olunca yasak. Aşkın eşitsizliğin, üzerimizdeki erkek egemenliğinin ömür adı haline getirdiği bu düzene isyanımızda hep birlikte: Olmaz olsun eşitsiz aşk, biz hayatı istiyoruz.”

‘EŞİT BİR HAYATI HEP BİRLİKTE KURACAĞIZ’

Mutlu olmanın görmezden gelmek, huzurun ise kendi acına da başkasının ıstırabına da yüz çevirmek olduğu bir ortamda, 14 Şubat’ta sokaklarda olduklarını vurgulayan kadınlar, ölümün, şiddetin, tahammülsüzlüğün gölgesinde yaşamak istemediklerinin altını çizdi. Huzurlu, güvenli, özgür ve eşit bir hayat istediklerini haykıran kadınlar, “Saçımızı asla kimseye süpürge etmeyecek bir hayat istiyoruz. Transfobinin, homofobinin hiçbir nefretin karartmayacağı bir hayatı istiyoruz. Dinin kadınları erkeklere itaatkar kılmanın bir yolu, kimsenin zoraki birlikteliğinin veya ayrılığının da sebebi olmayacak bir hayatı istiyoruz” dedi.

Kadınlar, eşit, özgür ve barışçıl hayatı hediyelerle, şaşaalı kutlamalarla değil; dayanışma ile hep birlikte kuracaklarını kaydetti.