Kadınların 14 Şubat isyanı: Olmaz olsun eşitsiz aşk

Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu, "14 Şubat Sevgililer Günü’nü" kitlesel yürüyüşle protesto etti. Kadınlar, "Alınan hediyeler, verilen sözler, şaşaalı kutlamalar değil; özgür ve eşitlik istiyoruz" mesajını verdi.

Beşiktaş’ta bir araya gelen Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu, her gün bir kadının erkek şiddetiyle katledildiği Türkiye’de, bir Kapitalist icadı olarak pazarlanan "14 Şubat Sevgililer Günü’nü" Kartal Meydanı’na yaptıkları yürüyüşle protesto etti. Yüzlerce kadının katıldığı eylemde, mor rengindeki, "Aşkın kanunu yazalım yeniden" yazılı pankartı açıldı; "Öldüren sevgi istemiyoruz", "Sessiz kalmak rıza değildir", "Kimsenin namusu değiliz", "Boşanmayı değil erkek şiddetini engelle", "Saçlarımızı savuruyoruz, haklarımızı savunuyoruz", "Hediye değil özgürlük istiyoruz" dövizleri taşındı.

Polis ablukası altında gerçekleşen yürüyüşte, zılgıtlarla ve ıslıklar eşliğinde yürüyen kadınlara çevredeki insanlar alkışlarla destek verdi. Yürüyüş boyunca sık sık, "Eşitlik olmadan aşk olmaz", "Öldüren sevgi istemiyoruz", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Dolapta zıkkımım kökü, sokakta isyan var", "Dünyayı yerinden oynatacağız" sloganlarını atan kadınlar, şiddetin, baskının ve sömürünün üzerini örten 14 Şubat'ları kabul etmediklerini haykırdı.

AŞK KANUNU YENİDEN YAZACAĞIZ

Kartal Heykel Meydanı’na gelindiğinde Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu adına hazırlanan açıklamayı kadınlar sırayla okudu. Açıklamada şunlar ifade edildi : "Bugün 14 Şubat, "Sevgililer Günü". Bugün dizilerin, reklamların, hatta ana haber bültenlerinin konusu aşk-yani aşk ve mücevherler, aşk ve pahalı yemekler, en önemlisi de aşk ve mutlu son.- Mümkün olan tek mutlu son da alnından bir öpücükle tescillenen evlilik, ne olursa olsun, hangi şiddeti, baskıyı, sömürüyü örterse örtsün sonsuza dek 'aile' olmak...

Bugün, ancak satın alınan hediyeyle değerlendiği düşünülen, aileyi kurduğu ve ailenin bütünlüğünü muhafaza ettiği ölçüde makbul sayılan aşkın ya da sevginin günü... Biz ise, yani 'dünyayı yerinden oynatacağız' diye yola çıkanlar - veya yoldan çıkanlar - dünyayı da, hayatlarımızı da, özeli de geneli de değiştirmek için: "Aşkın Kanununu Yazıyoruz Yeniden"

Son senelerde olduğu gibi, bu 14 Şubat’ta da en büyük zenginliğimiz olduğunu bildiğimiz kadın dayanışmasıyla sokaklardayız. Çünkü aşkı, dayatmanın öbür adı kılan düzene isyanımız var. Alınan hediyeler, verilen sözler, şaşaalı kutlamalarla değil; dayanışmayla, özgürlüklerle, eşitlikle, başka türlü sevgilerle biz çoğalıyoruz."

Açıklamanın ardından, "Hür doğdum, hür yaşarım" şarkısı eşliğinde dans eden kadınların eylemi atılan, "Yaşasın kadın dayanışması" sloganlarıyla sona erdi.