Kanarya Adaları’nda Jineoloji seminerleri

İspanya'nın Kanarya Adaları'nda GAF üyeleri tarafından organize edilen Jineoloji seminerlerine yüzlerce kişi katıldı.

İspanya'nın Teneriffe, Gran Canarias ve Fuerta Ventura adalarında yapılan dört ayrı seminer ada sakinleri tarafından ilgiyle karşılandı. Bilbao’da yapılan Jineoloji Kampı’na katılan GAF (Gruppo de Accion Feminista) üyeleri tarafından organize edilen seminerlere yüzlerce kişi katıldı. Seminerler Jineoloji Komitesi üyeleri tarafından yapıldı.

Seminerlerin ilki geçtiğimiz hafta 4 Mayıs Cuma günü Tenerife’in güneyinde bulunan La Orotava adlı sosyal merkezde yapıldı. Tenerife halkının yerel diline dair çalışma yürüten Javier Montes de Oca adına açılan halk kütüphanesi ve La Pimienta adlı yerel radyonun bulunduğu sosyal merkezdeki seminere özellikle gençlerin katılımı yoğundu.

'KANARYA ADALARI ANAERKİL KÜLTÜRÜN İZLERİNİN CANLI OLDUĞU BİR YER'

Seminerde ilk olarak Jineoloji Bilbao kampına katılan GAF üyesi kadınlar Jineoloji'nin Kanarya adalarıyla buluşma sürecini anlattılar. GAF üyesi kadınlar, Kürt kadın hareketinin önyargılı ve magazinel ele alışla değil, tüm gerçekliğiyle tanınmasını istedikleri için bu seminerleri önemli bulduklarını ifade etti.

Seminerde daha sonra Jineoloji Komitesi üyeleri tarafından Kürdistan tarihine dair kısa bir sunum yaptı. Kürt kadın hareketi öncülerinden Sakine Cansız’ın hareketin gelişimini anlattığı sinevizyon gösteriminin ardından Zilan Diyar söz aldı. Diyar, anaerkil kültürün izlerinin canlı olduğu Kanarya Adaları sakinleriyle buluşmalarının kendileri için önemli olduğunu ifade etti. Jineoloji'nin neden bir ihtiyaç olduğunu aktaran Diyar, Jineoloji'nin Kürt kadınlarının özgürlük mücadelesinin toplumsal dönüşümle sonuçlandıracak bir potansiyel taşıdığını ifade etti.

'ADALARDA MÜCADELE EDEN KADINLARLA BAĞ KURDUK'

İkinci seminer ise 5 Mayıs Cumartesi, Fuerta Ventura Adası’nda yapıldı. Kadına yönelik şiddete dair farkındalık yaratmak için 2015 yılından bu yana organize olan Senioras Feministas adlı inisiyatif üyelerinin organize ettiği seminer belediyenin Kongre Sarayı’nda (Congresso Palazzo) yapıldı. Her yaş ve kesimden katılımın olduğu seminer dinleyenler tarafından ilgiyle karşılandı. Seminerin açılışında konuşan GAF üyesi Carlota Orida Noda Jineoloji sayesinde Kanarya Adaları'nda mücadele eden kadın grupları ve inisiyatifleri ile bağ kurabildiklerini ve bunun devam etmesi için çaba sahibi olacaklarını ifade etti.

6 Mayıs Pazar günü yapılan üçüncü seminerin durağı ise Gran Canaria adası idi. Atlas adlı dernekte yapılan semineri üniversite öğrencisi bir grup kadın organize etti.

SÖMÜRGECİLİK KARŞISINDA DİRENİŞ OLACAK

Dördüncü ve son seminer ise, 7 Mayıs Pazartesi Tenerife’nin başkenti Santa Cruz’daki Taucho adlı sosyal merkezde yapıldı. Yoğun katılımın olduğu semineri alternatif yayın çizgisi izleyen Radio La Pimienta canlı yayınladı. Soru cevap bölümünde dinamik bir tartışmanın yürütüldüğü seminerde Kürt kadınlarının yaşam tercihlerinin kadın doğasını nasıl etkilediğine dair tartışma yürütüldü. Komite üyesi Zilan Diyar, Jineolojinin ulaştığı her yerde kadın hakikatine dair izler aradığını bu anlamda Kanarya Adaları'nda yaptıkları seminerlerin de sömürgecilik karşısındaki direnişin öğrenilmesi açısından öğretici olduğunu ifade etti.