Kayıplar için yaptığı bez bebekleri sergiliyor

Kolombiya’daki iç savaş ve katledilen kadınları unutmamak için bez bebek yapan Paulina Mahecha isimli kadın, sanatını Bagota’da sergiliyor.

Kolombiyalı Paulina Mahecha isimli kadın iç savaşta yaşamını yitirenler ve kayıp kadınları anmak için bez bebekler yapıyor. Mahecha kendi acısını hafifletmek için sanat-terapi olarak çalışmasını değerlendiriyor.

Kolombiyalı Paulina Mahecha, çiçek isimleri taşıyan bez bebeklerle icra ettiği sanat tedavi ile, ülkede yaşanan iç savaşta yaşamını yitirenler ve kayıp kadınları anıyor.

AFP’ye konuşan Mahecha, “Sanat ile acı ve üzüntü tedavi oluyor” diyor. Mahecha bez bebekleri yaptıktan sonra isim de veriyor.

Rosita, Orquidea, Begonia... bez bebekler Kolombiya’daki iç savaşta yaşamını tiren 83 bin kişiye adanmış.

Mahecha, paramiliterler tarafından maruz kaldığı korkunç işkencelerden sonraki 14 yıllık arayışı ardından sanat terapiye başlamış.

Kızının cesedini bile bulamayacağı konusunda umudunu tamamen yitirdikten sonra, kızının kendi hafızasında kalan son görüntüsünü bez bebeğe dönüştürüyor. Hemşire üniforması ve 3 aylık hamile…

“Bitirdikten sonra çok güzel bir bebek olduğunu ve Christina’yı dünyaya getirdiğim an gibi” hissettim diyen Mahecha terapiyi kayıp yakını olan başka aileler için de yapmaya karar veriyor.

Kolombiya’nın güneyini gezerek, kayıpların hikayesini dinleyen, not alan, fizikleri hakkında bilgi alan ve gece ise aldığı bilgileri bez bebeklere dönüştürüyor.

Mahecha şimdi ise Uluslararası Kızılhaç’ın da desteği ile başkent Bagota’da 20 bez bebekten oluşan eserlerini sergiliyor.

“Topluma kimsenin kaybolmadığını, bizimlesiniz” mesajını vermeyi hedeflediklerini söyleyen Mahecha, böylece kaybolan kadınların sadece bir numaradan oluşmadığını göstermeyi de hedeflediklerini belirtti.