‘Kazanılmış hakları koruyacağız’

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü vesilesiyle basın açıklaması düzenleyen TJA, “Kazanılmış haklarımızı özgücümüzle koruyacak, gasp edilmiş haklarımızı da mücadelemizle kazanacağız” dedi.

Tevgera Jinên Azad (TJA), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında İstanbul Ümraniye ilçesinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) İlçe Örgütü önünde basın açıklaması yaptı.

HDP ilçe yöneticileri, TJA aktivistleri ve çok sayıda kadının katıldığı açıklamada, "Erkek-devlet şiddetine karşı mücadele" yazılı pankart açılırken katledilen kadınların hikayelerinin yazıldığı dövizler taşındı.

HDP Ümraniye İlçe Eşbaşkanı Kadriye Doğan’ın okuduğu basın açıklamasında, 25 Kasım kapsamında gerçekleşecek eylem ve etkinliklerde hem erkek hem de devlet şiddetini teşhir edecekleri belirtildi.

Kadın kazanımlarına sıkı sıkıya sarılarak taleplerini yükselteceklerini vurgulayan Kadriye Doğan, “Ataerkil düzenin iki önemli ayağı olan erkeğin ve devletin kadına dönük saldırıları sürüyor. Evde, sokakta, karakolda, her yerde öldürülüyoruz, tecavüze uğruyoruz, taciz ediliyoruz. Yasalar şiddet faillerini koruyor ve gereğinin yerine getirilmemesi eril şiddeti adeta teşvik ediyor” şeklinde konuştu.

Açıklamada, ‘üniformalı şiddete’ de değinen Kadriye Doğan, faillerin cezalandırılmadığının altını çizdi. Doğan, “Çok geçmişe gitmeye gerek yok. Dilek Doğan İstanbul’un orta yerinde, Armutlu’da, ev araması sırasında, kendi odasında öldürüldü. Sultangazi’de Pınar Gemsiz, balkonunda, çocuğunu emzirirken polis kurşunuyla katledildi. Ankara’da Nadira Kadirova Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde, onun silahından çıkan kurşunlarla öldü. AKP vekili Ünal’ın ifadesi bile alınmadı. Gülistan Doku neredeyse bir yıldır bulunamıyor. Kaybolmasında rolü olan erkeklere ne oldu? Hiçbir şey! Batman’da İpek Er’i alıkoyup, günlerce sistematik cinsel şiddete maruz bırakan uzman çavuş Musa Orhan İpek’in ölümüne sebep oldu. Musa Orhan’ın kamuoyu baskısına rağmen 1 haftayı geçmeyen tutukluluk süresi ‘Devlete ve belindeki silaha güvendi’ diyen anne Halime Kılınç’ın ne kadar haklı olduğunu gösterdi” sözlerine yer verdi.

ÖZ SAVUNMANIN ÖNEMİ

“Devletin göz yumduğu, seyirci kaldığı, yetkililerin İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamamakta direndiği bir eril sistemle karşı karşıyayız” diyen Kadriye Doğan şöyle devam etti: “Bu sistemin bırakın kadını korumayı, bir şiddet üretme mekanizması olduğunu, şiddetin bizzat kendisi olduğunu biliyoruz. Erkeklerden ve düzenlerinden bir şey talep etmiyoruz. ‘Gölge etme başka ihsan istemem’ diyoruz. Kadınları hayatta tutacak olan öz savunmadır. Kazanılmış haklarımızı öz gücümüzle koruyacak, gasp edilmiş haklarımızı da mücadelemizle kazanacağız! 25 Kasım vesilesiyle burada bir kez daha söylüyoruz, kadına yönelik şiddet uygulayan karşısında bizi bulacaktır. Mücadeleyi her gün daha da büyüterek eşit ve özgür bir yaşamı kuracağız.”

Açıklama ‘Jin jiyan azadî’ ve ‘Em xwe diparêzin’ sloganları eşliğinde son buldu.