KCDK-E, Norveç’in Taşdemir’i Türkiye’ye iade etmesini kınadı

Norveç’in Taşdemir’i Türkiye’e iade etmesini kınayan KCDK-E, “2 Temmuz gecesi kaldığı kamptan polis zoruyla Norveç’e gönderilen Taşdemir 12 saatlik jet hızı ve düzmece bir mahkeme ile elleri ve ayakları kelepçelenerek, Türkiye’ye iade edilmiştir” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan KCDK-E Eş Başkanlık Divanı, Norveç hükümetinin Kürt siyasetçi Gülizar Taşdemir’i Türkiye’ye iade etmesini protesto etti.

Norveç hükümetinin Kürt kadın siyasetçisi ve aktivisti Gülizar Taşdemir’i bugün apar, topar Türkiye’ye teslim ettiğine dikkat çeken KCDK-E şunları belirtti: “Kürt kadın hareketi aktivisti Gülizar Taşdemir, 2015 yılında Norveç’e iltica etmiş ve Norveç devleti uluslararası iltica yasalarını hiçe sayarak, talebini ret etmiş ve ülkeyi terk etmesini istemiştir.

Ülkesine dönemeyen ve yaşamı tehdit altında olan Taşdemir’in Almanya’ya iltica talebi de reddedilerek, tekrar Norveç’e gönderilmiştir. 2 Temmuz gecesi kaldığı kamptan polis zoruyla Norveç’e gönderilen Gülizar Taşdemir 12 saatlik jet hızı ve düzmece bir mahkeme ile elleri ve ayakları kelepçelenerek, Türkiye’ye iade edilmiştir.

Norveç devleti uluslararası iltica yasalarında yer alan bireyin yaşamını güvence altına alan maddesine uymayarak suç işlemiştir. Ayrıca Ortadoğu’da ve Kürdistan’da süren savaşlardan kaynaklı milyonlarca insan Avrupa’ya iltica etmiştir.

Kürt kadın siyasetçi ve aktivisti Gülizar Taşdemir de bunlardan biridir. Son yıllarda AKP/MHP faşist diktatörlüğünün Avrupa’daki Kürt siyasetçilerine yönelik uluslararası güçlerle yaptığı kirli siyaseti aşikardır. Norveç devleti de diktatör Erdoğan’ın bu faşist politikalarına boyun eğmiştir.”

Türkiye ve Kürdistan cezaevlerinde binlerce Kürt siyasetçiyi savaş hukuku ile rehin alan diktatör Erdoğan’ın Avrupa devletlerine de Kürtler ve siyasetçiler üzerinden bu politikayı dayattığını vurgulayan KCDK-E, Norveç’in Avrupa’nın milyarlarca Euro vererek, Ortadoğu’daki savaştan kaçan mültecileri adeta katiline teslim ederek, Kürtler üzerinden yürütülen bu kirli siyasetin ve savaşın suç ortağı olduğunu dile getirdi.

Kürt siyasetçilerine yönelik tutuklama, sınır dışı etme, yaşam koşullarını sınırlandırma ve kriminalize etme politikalarına Norveç’in de eklendiğini kaydeden KCDK-E, “Biz KCDK-E ve TJK-E olarak Kürt kadın siyasetçi ve aktivisti Gülizar Taşdemir’in Türkiye’ye teslim edilmesini kınıyoruz. Gülizar Taşdemir’in hayatından endişe ediyoruz” dedi.

KCDK-E ve TJK-E, meclisleri ve bileşenlerini dostları ile birlikte 5 Temmuz'dan itibaren Norveç konsoloslukları önünde protesto etmeye çağırdı.