KNK Kadın Komisyonu: ‘Jin, Jiyan, Azadî’ geleceği tayin ediyor

KNK Kadın Komiyonu, kadınların ve halkların ‘Jin, Jiyan, Azadî’ perspektifiyle geleceğini tayin ettiğini belirtti.

KNK Kadın Komiyonu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı, Doğu Kurdistan ve İran’da devam eden direnişe dikkat çekti.
Açıklamada, "İçerisinden geçtiğimiz süreç, bizere 8 Mart 1910 tarihinde yaşananları hatırlatıyor. O zaman da büyük bir mücadelenin hazırlıkları yapılıyor. Devrimci kadın Clara Zetkin, o günü Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilan etti. Clara Zetkin, kapitalist modernitenin sömürgeciliğine karşı kadınların öncülüğünde geliştirilecek bir mücadeleyle durulacağına inanıyordu. Ne yazık ki Clara Zetkin ve daha binlerce kadının hayali olan bu yaşam istenilen düzeyde gerçekleştirilemedi. 8 Mart 1910 tarihinden 4 yıl sonra Birinci Dünya Savaşı başladı ve milyonlarca insan katledildi. Kadınlar, bu savaşta iki kat fazla bedel ödemek zorunda kaldı" denildi.

'KÜRT KADINLAR BÜYÜK DİRENİŞ ÖRNEĞİ SERGİLEDİ'

Açıklamada şunlar da belirtildi:

"Günümüz dünyasında tıpkı 1910-1914 yıllarındaki gibi ağır bir süreçten geçiyoruz. Özellikle NATO ve Rusya arasında yaşanan savaşla beraber insanlık ve doğa büyük tehlikelerle karşı karşıya kalmıştır.
Birinci ve İkinci dünya savaşları sona erse de Kurdistan’daki izleri kaybolmadı. Batı ülkelerinin ve Türkiye, İran, Irak ve Suriye devletlerinin savaşları Kurdistan’da eksik olmadı. Kürtlere yüz yıldır asimilasyon, göç, katliam ve soykırımlar yaşatılıyor. Kürtleri tarih sahnesinden silmek için özel bir siyaset yürütülmektedir.

Kürtler, 40 yıl içerisinde güçlü bir direnişin temellerini attı. Son 30 yıldır ise Kürt kadınları büyük bir direniş örneğini ortaya çıkarmışlardır. Bu devrim, geçmişin tüm zaferlerinden ve yenilgilerinden büyük dersler çıkarmış ve binlerce şehidin hayallerini gerçekleştirmek Kurdistan’daki kadın ve erkek savaşçıların mücadelelerinin amacına dönüşmüştür.

Kürt kadınlarının Kurdistan’ın dört bir yanında ve özellikle Rojava’da DAİŞ çetelerine karşı verdiği mücadelenin büyük sonuçları ortaya çıkmaktadır. Bugün halklar ve Kürt kadınları Jina Emini’yi sahiplenerek İran rejiminin temellerini sarsmaktadır. Kız kardeşlerimiz Doğu Kurdistan, Belucistan ve İran’da ‘Jin, Jiyan, Azadî’ sloganıyla geleceklerini tayin etmektedir. ‘Jin, Jiyan, Azadî’ sloganı, Kurdistan devriminin binlerce şehidinin emeğinin bir sonucu olarak tüm dünya kadınlarına mal edildi.

Kurdistan’da kadınların Üçüncü Dünya Savaşına karşı alternatifi her geçen gün daha fazla ortaya çıkmaktadır. Bu temelde Clara Zetkin gibi kadın devriminin öncülerini ve Kurdistan devrimi şehitlerini saygıyla anıyoruz.

Özgür bir gelecek için her günün ‘Jin, Jiyan, Azadî’ sloganıyla geçmesini umut ediyoruz.”