Kolombiya’da jineoloji seminerinde tecrit protesto edildi

Kolombiya’daki jineoloji seminerlerine Medellin'de devam edildi. Etkinlikte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecrit de protesto edildi.

Kadın bilimi jineolojiyi tanıtmak amacıyla Kolombiya’da düzenlenen seminerler dizisi devam ediyor. Jineoloji komitesi adına Zilan Diyar ve Kürt kadın hareketi üyesi Alessia Dro’nun katılımıyla süren etkinlikler başkent Bogota’dan sonra Medellin’de devam ediyor. 

Kürt Halk Önderi Öcalan’a dönük tecridi  kırmaya dönük devam eden açlık grevlerine ilişkin temel gündem etrafında kadın hareketinin deneyimleri ve kadın bilimi jineoloji tartışılıyor. 

Farklı kolektiflerin ev sahipliği etkinliklerde Kürt kadın hareketinin dünya kadın konfederalizmi amacı da Kolombiyalı kadınlara aktarılıyor.

15-17 Şubat tarihleri arasında yapılan etkinlikler kapsamında farklı kesimlerden yüzlerce Kolombiyalı kadına ulaşan Kürt kadınları, özgün örgütlenme konusunda farkındalık yaratıyor.

TECRİDE KARŞI DAYANIŞMA VİDEOSU

Medellin’deki ilk etkinlik 15 Şubat'taki ilk etkinlik Afrodescentiende (Kolombiya’ya Afrika’dan köle olarak getirilen ve bu topraklarda yaşayan siyahi halka verilen isim)  adlı kurumda yapıldı. Açılış ritülelinden sonra Jineoloji Komitesi Üyesi Zilan Diyar, Kürdistan’ın tarihsel, kültürel, inançsal yapısına dair kısa bilgilendirmeden sonra, Kürt kadınlarının konfederal sistem deneyimine ilişkin bir sunum yaptı. Günün ikinci etkinliği Kolombiya’da yaşayan beş yerli halkın  Organisation Indigena de Antioquia (Kolombiya’da yaşayan Gona Dule, Senu, Eyabida, Dobida ve Chami yerli halklarının ortak örgütlenmesi) merkezinde yapıldı. Buluşmada ilk olarak yerli halklardan kadınlar toprak ve suyu korumak adına süren mücadelelerini anlattı.

Jineoloji adına yapılan sunumda ise, kadın biliminin farklı coğrafyalardaki kadınların kendi kökleri ile buluşmasının mücadele dayanaklarını güçlendireceği vurgulandı. Etkinlikte Afrodescentiende kökenli kadınlar bir müzik dinletisi sundu. Katılımcılar, Öcalan’a dönük tecridi protesto amacıyla bir dayanışma videosu hazırlandı.  

'JİNEOLOJİ KADINLARA CEVAP OLACAK POTANSİYELDE'

Casa Cultural el Hormiguero’da 16 Şubat'ta farklı kadın kolektiflerinden 70 kadının katılımıyla düzenlenen seminer ilk olarak jineoloji komitesinin Kolombiyalı kadınlara hitaben hazırladığı görüntülü mesajın izlenmesiyle başladı. Burada konuşan Jineoloji Komitesi Üyesi Zilan Diyar, Kürt kadın hareketinin deneyimleriyle oluşan jineolojinin dünya kadınlarının ihtiyaçlarına da cevap verecek bir potansiyel taşıdığını ifade etti. Akşam saatlerindeki ikinci etkinlik ise Medellin merkezindeki tiyatroda yapıldı. Sakine Cansız’ın anlatımlarıyla Kürt kadın hareketinin deneyiminin anlatıldığı sinevizyonun ardından Alessia Dro ve Zilan Diyar, katılımcıların sorularını cevapladı. 

KADIN MÜCADELELERİNE DAİR BELLEK 

Medellin’deki etkinlikler dizisinin sonuncusu ise farklı kolektiflerin bir araya geldiği bir kültür merkezi olan  Red la Revuelta adlı kurumda yapıldı. Latin Amerika’daki kadın mücadelelerine dair bir bellek oluşturmak amacıyla hazırlanan köşede çok sayıda kadın mücadele önderinin resimleri arasında Rojava’da yaşamını yitiren Alina Sanchez ve Leyla Güven’in fotoğrafları da yer aldı. Jineolojinin etik-estetik perspektifine odaklanan seminerde konuşan Zilan Diyar, "Toplumsallaşmaya hizmet eden her düşünce etiktir, bunun uygulaması da estetiktir" dedi.