YJA Star: Komutan Leyla Sorxwîn Besta'da şehit düştü

PKK Merkez Komite Üyesi, PAJK Meclis Üyesi, HPG ve YJA Star Komuta Konsey Üyesi Leyla Sorxwîn’in (Hamiyet Yalçınkaya) Besta’da yaşanan çatışmada şehadete ulaştığı açıklandı.

YJA Star Merkez Karargah Komutanlığı, Leyla Sorxwîn’in (Hamiyet Yalçınkaya) şehadetine ilişkin şunları söyledi:

“Amed’de, yurtsever Kürt kimliğine sahip çıkan bilinçli bir ailede yetişip bu özüyle 31 yıllık mücadele hayatına çok sade, doğal, yiğit, fedakar ve cesur karakteriyle katılarak özgür kadın duruşunu kendinde somutlaştıran PKK Merkez Komite Üyesi ve PAJK Meclis Üyesi, HPG ve YJA Star Komuta Konsey Üyesi olan değerli komutanımız Leyla Sorxwîn (Hamiyet Yalçınkaya), 22 ve 23 Ocak 2023 günü Besta’da gerçekleşen düşman operasyonunda yanındaki 6 kadın yoldaşıyla birlikte iki gün boyunca kahramanca çatıştıktan sonra şehadete ulaşmıştır. Başta değerli yurtsever Yalçınkaya ailesi olmak üzere nice evladını özgür bir yaşam ve ülke uğruna şehit veren Amed halkımız şahsında tüm halkımıza YJA Star Merkez Karargah Komutanlığı olarak baş sağlığı diliyor, mücadele yoldaşları olarak Leyla Sorxwîn yoldaşı ve Besta şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz. Leyla Amed ve Besta Şehitleri şahsında tüm devrim şehitlerinin Özgür Kurdistan hayallerini gerçekleştirmek için mücadelemizi daha da yükselteceğimizin sözünü yineliyoruz.

Leyla Sorxwîn yoldaşımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Leyla Sorxwîn
Adı Soyadı: Hamiyet Yalçınkaya
Doğum Yeri: Amed
Anne – Baba Adı: Gulê–Kadir
Şehadet Tarihi ve Yeri: 23 Ocak 2023 / Besta

Değerli komutanımız Leyla Sorxwîn, Amed’li yurtsever bir ailede doğmuş, baş eğmeyen duygularıyla özgürlük mücadelesini çok genç yaşta tanıyarak 1993 yılında Parti saflarına katılmıştır. Amed, Botan, Zagros, Garê alanlarında mücadeleye aktif katılarak özgür kadın militanlığının gelişmesi için mücadelesini her geçen gün büyütmüştür. Önderliğe ve Önderliğin Demokratik, Ekolojik, Kadın Özgürlükçü Paradigmasına olan bağlılığıyla kadın ordulaşmasının gelişimi için her türlü zorluğa göğüs gererek kendi şahsında özgür kadın duruşunu yaratmayı başarmıştır. 1999 yılında Önderliğimize yönelik geliştirilen uluslararası komplo ve ihanetçi-tasfiyeci çizgi karşısında cesaretli ve yiğit duruşuyla güçlü bir tavır sahibi olmuş ve Önderliğimizin paradigmasına özlü yaklaşarak kendisinde içselleştirmiştir. Bu emeği, ilkeli duruşu, yiğitliği, insan ve yaşam sevgisi, cesareti, coşkusu ve savaşçı karakteriyle yaşamda her zaman yoldaşlarına yol gösterici, öğretici ve eğitici bir komutan olan Leyla yoldaş, 31 yıllık mücadelesiyle fedaileşen öncü komutanlarımızdandır. İdeolojik örgütsel bilinciyle parti dışı anlayış ve yaklaşımlara karşı daima mücadele etmiş, maneviyatı yüksek kapsayıcı yoldaşlığıyla tüm yoldaşlarının güven kaynağı olmuştur.

Gerillanın kalesi olan ve kadın ordulaşmasının temelinin en güçlü atıldığı Botan’da aktif olarak mücadeleye katılan Değerli Komutanımız Leyla yoldaş, gerillacılığının birçok ilklerini de bu mekanlarda gerçekleştirmiştir. Botan halkıyla bütünleştirdiği yüreğiyle burada büyük emekler vermiş ve fedaice katılmıştır. 1 Haziran Hamlesi başta olmak üzere, Devrimci Halk Savaşımıza öncülük yaparak fedakârca katılmış ve gerillacılık hayatı boyunca her zaman tarihsel hamlelerde güçlü bir komutanlık yaparak rolünü oynamıştır. Savaşçı, mütevazı ve eylemci bir komutan olarak öncülük görevini başarıyla yerine getirmiştir. Amed’den Rojhilat’a, Garê’den Zagroslara kadar birçok alanda gerillacılık yaparak komutanlaşan Leyla yoldaşımız, Apocu fedai savaşçılıktan Merkez Karargah Komutanlığımız’da yer almaya kadar, mücadelemizde her düzeyde görev almış, tüm görev ve sorumluluklarının hakkını vermiştir. Aynı zamanda PKK ve PAJK görevlerine en üst düzeyde layık olmuş, daima elinden gelenden daha fazlasını yapabilmenin arayış ve gayreti içerisinde olmuştur. Verili düzenin hiçbir sınırını tanımamış, kadın kurtuluş ideolojisine yürekten inanarak özgür Kürt kadının ne denli gelişip, güçlenip, bilinçlenip, güzelleşip özgürleşeceğinin en somut hakikati haline gelmiştir.

Değerli Komutanımız Delal Amed yoldaşın 2017 yılında şehadete ulaşmasıyla birlikte Leyla yoldaşımız, Delal yoldaşa ve tüm şehitlere olan derin bağlılığıyla Botan’a geçmiştir. Botan’a geçerek Delal yoldaşın yerini doldurmak, mücadelesini devam ettirmek ve mutlaka zafere ulaştırmak için Botan Saha Komutanlığı görevini üstlenmiştir. Leyla yoldaş, kadın direngenliğinin yurtseverlik duygularıyla bütünleşerek Özgürlük Hareketi’nde somutlaşan her hakikatine yüksek anlam biçerek ve anında uygulamaya girişerek kendisini geliştirmiştir. Özgürlük ölçülerini kişiliğinde, ilkelerinde, yaşam ve çalışma tarzında, mücadeleciliğinde başarıya kavuşturan bir yoldaş olarak komuta ve yaşam tarzıyla gittiği her ortamda PKK-PAJK çizgisini esas almış, tüm yoldaşlarına her konuda güven kaynağı olmuştur.

ÖZÜ, SÖZÜ, PRATİĞİ VE EYLEMİ BİR

Leyla yoldaş Önderlik çizgisini derinden özümsemiş, özgür kadının militan ölçüleriyle kendisini her anlamda geliştirmiştir. Doğal, sade, mütevazı ve özlü bir yoldaş olarak bütün savaşçılarına sevgiyle yaklaşmış, onların gelişimi için büyük emekler vermiştir. Yine HPG ve YJA Star gerillacılığının gelişiminde, yeniden yapılanmasında, demokratik kadın gerillacılığının başarıyla uygulamasında önemli çabaları olmuş, bu anlamda mücadelemize büyük tecrübeler kazandırmıştır. Özü ve sözü, pratiği ve eylemi bir olan Leyla yoldaş askeri deneyimi, gerillacılık birikimi, savaşçı ve cesaretli duruşuyla birçok kez faşist soykırımcı güçlere en ağır darbeleri vurmuş ve düşmana hep kaybettirmeyi başarmıştır. Düşmana olan büyük öfkesi ve özgürlüğe duyduğu büyük aşkla birçok eyleminde düşmanın üzerine yürümüştür. En son Besta’da girdiği çatışmada da beraberindeki 6 kadın yoldaşıyla birlikte kahramanca çatışmış, faşist ordu ve ihanetçi kontralara darbe vurmuştur.

Leyla yoldaş, tarihsel bir tecrübe ve birikime sahip kişiliğiyle en son gittiği ve çok sevdiği Botan sahasında en zor zamanlarda her zaman Önderliğimize olan bağlılığıyla yaratmanın ve geliştirmenin arayışçısı olmuştur. Leyla yoldaş burada büyük emeklerle her zaman Önderliğimizin, yurtsever halkımızın Özgür Kurdistan hayallerine sahip çıkarak her adımını buna hizmet etmek için atmış, kendisini özgürlük amacına adamıştır. Bu uğurda fedaice savaş tarzıyla düşmana büyük darbeler vurarak ve son nefesine kadar çatışarak Yiğit Kürt Kadını’nın cesaretiyle kahramanca şehadete ulaşmıştır. Yiğit Komutanımız Leyla Sorxwîn yoldaş ve beraberinde şehit düşen 6 kadın yoldaşımız şahsında tüm şehitlerimizi bir kez daha saygı ve minnetle anıyor, anılarına ve hayallerine sahip çıkarak intikamlarını alacağımızın sözünü yineliyoruz.”