GÖRÜNTÜLÜ

‘Kongra Star kendisini zihniyet devrimi üzerinden inşa ediyor’

Kongra Star Eğitim Komitesi Sözcüsü Gulistan Gulo, kadını esas alan bir çalışma sistemi oluşturduklarını belirterek, “Toplumda kadın sorunu temel bir sorundur. Bu nedenle Kongra Star kendisini zihniyet devrimi üzerinden inşa ediyor” dedi.

ROJAVA

Kongra Star Eğitim Komitesi Sözcüsü Gulîstan Gulo, Kongra Star bünyesinde örgütlenen eğitim komitesinin çalışmalarına ilişkin ANF’ye konuştu.

Kongra Star olarak kadınların eğitimi ve örgütlenmesi konusunda çalışma yürüttüklerini belirten Gulistan Gulo, Kuzey ve Doğu Suriye'nin birçok şehrinde branş akademileri açtıklarını anlattı. Kongra Star'ın erkeklerin eğitimini de görev olarak gördüğünü ifade eden Gulistan Gulo, bu temelde tüm şehirlerde kurumlarda çalışan erkekler için eğitimler düzenlediklerini anlattı.


Gulo sorularımıza şu yanıtları verdi: 

Kongra Star kuruluşundan bu yana eğitim sistemini nasıl örgütlüyor? Yine bu eğitimlerin toplum içindeki yansımaları ne düzeyde oluyor?

Kongra Star bünyesinde örgütlenen Eğitim Komitesi çok önemli bir role sahip. Çünkü Kongra Star’ın kuruluşunda ve örgütlenmesinde eğitim çalışmaları temeldir ve önemlidir. Kongra Star on boyut üzerinden kendisini inşa ediyor ve örgütlüyor, bu anlamda Eğitim Komitesi de bu on boyuttan birini oluşturuyor. Kongra Star, kadını esas alan ve tüm kadınları kendi bünyesinde buluşturan bir çalışma sistemini oluşturuyor.

Toplumda kadın sorunu temel bir sorundur. Bu nedenle Kongra Star kendisini zihniyet devrimi üzerinden inşa ediyor. Böylelikle bin yıllardır kadın zihni ve bedeni üzerinde oluşturulan tahakkümü aşıp, onun yerine yeni bir fikir, ideoloji ve yeni bir bilinç ile kendisini var etmiş, irade sahibi ve rol sahibi bir kadın ortaya çıkartmak istiyor.

Bu nedenle Kongra Star toplumda bir zihniyet devrimidir diyoruz. Bu misyonuyla Kongra Star toplumda büyük bir rol sahibi. Eğitim, aynı zamanda kişinin en temel hakkıdır ve özellikle kadın için kendisi olabilmenin olmazsa olmazıdır. Kongra Star bünyesinde temel bir gereklilik olarak kendisini örgütleyen eğitim komitesi, değişim, dönüşüm ve zihinsel devrimin oluşumunda toplum içinde ciddi bir rol oynamaktadır. Eğitim komitesi toplumun her alanında etkili olabilmek ve kendisini yayabilmek için, komün, meclis, belde, akademi ve genel meclisler üzerinden örgütleniyor. Bu anlamda kadınlar ilk başta komünlerde eğitim görüyor.

Burada seminer tarzında bir gün ya da iki günlük eğitimler veriliyor. Yine şehirler çapında akademilerimiz var. Bu akademilerde kapalı ve açık eğitimler var. 20-25 gün, bir aya kadar süren eğitim devrelerimiz var. Bu devrelerde güçlü sonuçlar çıkıyor. Kadınlar üzerinde gözle görülecek değişimler bu devrelerde görülüyor. Bizler de o kadınların içinden geldik. Bizler, eğitim öncesi farklıydık, eğitimden sonra bizde de ciddi değişimler oldu. Kadınlar bu devrelerde aslında kendisini yeniden tanıyor, bin yıllardır onu sömüren, kimliksizleştiren sistemin gerçeğini öğreniyor. Kendisini nasıl eğitebileceğini, var edebileceğini ve savunabileceğini öğreniyor. Bu anlamda kadın bu eğitimlerden sonra kendisinde çok ciddi değişimler yaratıyor.

HEM KÜRTÇE HEM DE ARAPÇA EĞİTİMLER VERİLİYOR

2023 yılında Branş Akademilerini açtık. Bu akademilerde toplumu eğitecek eğitmenler eğitiliyor. Zeynep Saruxan Akademisinde kadınlar kendilerini her anlamda eğitiyor. Buralarda gerçekten toplumu eğitecek ve topluma öncülük yapabilecek eğitmenler yetiştiriliyor. Yine çok sayıda eğitim devrelerimiz oldu. Jineoloji, kadın tarihi, Ortadoğu tarihi ve kadın özgürlük sosyolojisi devreleri açıldı. Bu devrelerde kadınlar bölüm bölüm yoğunlaştılar, araştırma yaptılar. Bu devrelerden oldukça olumlu sonuçlar çıktı. Devrelerden çıkan kadınlar sözünü ettiğim branşlar üzerinden hem Kürtçe, hem de Arapça eğitimler verebilecekler.

Leyla Agirî Kadın Eğitim Akademimiz de var. Yine kantonlar düzeyinde akademilerimiz var. Yani önce komünlerden başlıyoruz, sonra şehirlerdeki akademiler, kanton akademileri ve en son genel akademilerde kadınlar eğitim görüyor. Bu şekilde aşama aşama kadınlar sürekli eğitim devrelerinden geçiyor. Böylelikle bir kadın sadece bir devre eğitim görmüyor, bir eğitim devresinden sonra daha üst bir devre görme şansına sahip oluyor. Toplum içinde başlayan eğitimler, sonra eğitim devrelerine, sonra akademiler ve sonrasında branş eğitim devrelerine doğru yükseliyor. Tabii bu akademi devrelerinin de belirli süreleri var. Bazıları bir ay, bazıları 3 ay devam ediyor. Ama burada esas olan, toplum içinde verilen eğitimlerdir. Bunlar köy, belde ve komünlerdir.

Bu nedenle zaman zaman eğitim hamleleri başlatıyoruz. Bu süreçte 8 Mart için bir hamle başlattık. Eğitim komitesi köy, belde gibi toplumun her alanına dağılarak 8 Mart’ın anlamını, nereden geldiğini anlatıyor. Bu anlamda eğitim komitesinin toplumda çok önemli bir rolü var. Yine bizim temel bir hedefimiz de bu akademilerden öncü kadrolar çıkartabilmek. Eğitmen olan kadrolar oluşturmak istiyoruz. Belirli bir düzeyde bu kapsamda eğitilen ve öncülük yapacak kadınlar bu akademilerden çıktılar. Ancak bu çalışmalar hala devam ediyor.

Kadın eğitim devrelerinin yanında, çocuklar ve özellikle erkeklere yönelik eğitim devreleriniz oldukça dikkat çekici. Erkekleri eğitmede karşılaştığınız zorluklar nelerdir? Erkeklerin buna tepkisi nasıl oluyor?

Çocuklara yönelik projelerimiz var. Kongra Star tarafından hazırlanan ve çocukların Önder Apo için yazdıkları mektuplardan oluşan ‘ji deriya dilê min re’ adındaki kitap hazırlandı. Bu çalışma çocuklarla birlikte yapıldı. Aynı şekilde çocuklar için de şehirler çapında grup tarzında eğitimler veriliyor. Esas aldığımız şey, özgür bir çocuk nasıl yetiştirilir? Şimdilik bu çalışma sınırlı düzeydedir. Ancak ilerleyen süreçlerde bu çalışma daha da genişleyip geliştirilecek. Tabi bu konuda da yaşanan bazı sıkıntılar var. Çünkü okullar var ve çocuklar okula gidiyor. Bazı görüşler bu tür gruplara ihtiyaç duyulmadığını, zaten okullarda verilen bir eğitimin olduğuna yönelik. Ancak yine de biz bu küçük grupları oluşturmaya devam edeceğiz. 

Kongra Star olarak daha çok kadın boyutunu esas alıyoruz. Ancak bunun yanında erkeklere yönelik de çalışmalarımız var. Önder Apo kadınlara birinci dereceden görev olarak erkeğin de eğitilmesi görevini verdi. Önder Apo, ‘kadınlar sadece kendisini değil, erkeği de eğitmeliler’ dedi. Bu son süreçte buna yönelik bazı projelerimiz gelişti. Erkekleri eğitmek için de bazı projelerimiz oldu. Ancak biz bu konuda bazı zorluklar yaşadık. Çünkü erkek eğitimi kendisi için bir ihtiyaç olarak görmüyor. Yine nasıl Kongra Star bizi eğitecek gibi yaklaşımlarla karşılaştık. Buna rağmen biz geri adım atmadık ve bu projeyi devam ettirdik. Tüm şehirlerde önce kurumlarda çalışan erkekler için üç günlük eğitim örgütledik.

Bu şekilde toplum içinde de olumlu bir etki yarattığını söyleyebilirim. Bu devrelerden oldukça önemli sonuçlar alındı. Erkeğin kadın tarafından eğitilmesinin, erkek tarafından kabul edilmesi gerçekten oldukça önemli ve büyük bir adımdı. Şimdi biz bunu da aştık. Artık çok sayıda erkek eğitim devresi açabiliyoruz ve buna çok sayıda erkek katılımı oluyor. Bundan bir süre önce Reqa’da 28 gün süren bir erkek eğitim devresi açtık. Bu devlerden çıkan erkeklerde gözle görülen değişimler oldu. Hatta erkekliği sorgulayan ve erkekliğin kendileri içinde büyük bir bela oluşturduğunu bile dile getiren bir yaklaşım ortaya çıktı. Tabii buna yönelik projelerimiz devam ediyor ve bundan sonra da bu tür devreler sürecektir.  

Kuzey-Doğu Suriye’de birçok bileşen var. Kongra Star olarak bu bileşenlerle nasıl bir ilişkiniz var?

Dediğim gibi bizim esas olarak yaptığımız çalışmalar toplum düzeyinde, özellikle komün, meclis ve akademiler ekseninde toplumun geneline yayabileceğimiz bir eğitim sistemini oluşturabilmektir. Yine bu süreçte önümüze koyduğumuz ve geliştirmek istediğimiz diğer bir çalışma da Kuzey ve Doğu Suriye genelinde eğitim boyutunda kadın meclisleri ve kadın akademilerini oluşturmaktır. Bu yönde tartışmalarımız oldu. Bizim buradaki amacımız tüm eğitim sistemimizin ya da eğitim alanlarımızın bir kaynakta toplanması veya bir merkezin olması. Bu merkezde Kuzey ve Doğu Suriye’deki tüm bileşenlerin ortak tartışacakları, ortak yaklaşım ve önerilerin çıkacağı bir merkez haline gelmesidir. Bu çalışma daha çok Kongra Star üzerine düşüyor ve biz de bu çalışmaya öncülük ettik.

Şu an bir meclis kurulmuş durumda. Bu meclis Özerk yönetime bağlı tüm bileşenleri, TEV-DEM, demokratik toplum, genç kadınlar, YPJ ve jineoloji gibi eğitim ile uğraşan tüm çalışmalar bu mecliste yer alıyor. Ayda bir bu bileşenler bir araya geliyor ve bu alanlarda yürütülen tüm eğitim çalışmaları tartışılıyor. Eksik kalan, yapılması gereken ve daha neler yapılabilir şeklinde tartışılıyor. Burada çok güçlü görüşler ortaya çıkıyor. Bu tartışmaların sonucu derlenip yine tüm alanlara dağıtılıyor. Her ne kadar meclis kısa bir süredir oluşturulmuş olsa da oldukça etkili bir rol oynuyor. Toplumun eğitim boyutunda neye ihtiyacı var, erkeklerin, kadınların ya da çocukların daha çok neye ihtiyacı var? Bunlar tespit ediliyor ve bunun üzerine çalışmalar geliştiriliyor. Bunlar çerçevesinde projeler geliştiriliyor.

Kongra Star olarak Zenobia Kadın Birliği ile nasıl bir ilişkiniz var?

Devrim alanları DAİŞ’ten özgürleştirildikten sonra bu alanlarda kadın hareketi Zenobia Kadın Birliği adı altında örgütlendi. Minbic, Reqa, Tebqa ve Dêrazor alanlarında da geniş bir kadın çalışması yapıldı ve örgütlendi. Zanobia Kadın Birliği bünyesinde kendini örgütleyen bir eğitim komitesi var. Kongra Star eğitim komitesi olarak bizim Zenobia eğitim komitesi ile ilişkilerimiz var. Birçok çalışmayı birlikte yapıyoruz. O bölgelerde en çok Arap halkı var. Bu anlamda Arapça eğitim verecek bir devre açmak istediğimizde, oradaki eğitim komitesi ile birlikte yapıyoruz. Arapça eğitim verecek, eğitmenler oradan sağlanıyor. Yine orada da kadın akademileri var. Birlikte yaptığımız çalışmalar var. Yine Kongra Star olarak biz de bazen devreler açıyoruz, bu devrelere bazen oradan kadınlar da katılıyor. Buradaki amaç birbirlerini daha iyi anlamak ve tanımak üzerinedir. Bu anlamda Zenobia ve Kongra Star arasında güçlü bir çalışma sistemi var.

Sadece eğitim boyutunda değil tüm çalışma alanlarında aynı şekilde bir ortaklaşma var. Çünkü bizim amacımız birdir. Bizim temel amacımız kadının bilinçlenmesi ve eğitilmesidir. Yine jineoloji çalışmaları var. Kadın bilimini daha iyi geliştirmeyi esas alıyor.  Birbirimize desteğimiz sürekli oluyor. Yine fikir anlamında birbirimizi tamamlama ve hepimizin çalışmasının merkezinde elbette kadın var, çalışmalarımız da bu esas üzerine birbirini tamamlıyor.

2024 yılına yönelik nasıl bir planlamanız var?

Biz henüz yılın başındayız ve yıllık toplantımızı da yaptık. Bu anlamda eğitim boyutunda önümüzdeki yılı nasıl değerlendirebiliriz, nasıl daha verimli geçirebiliriz şeklinde tartışmalarımız oldu. Bu yıl toplum, köy, komün, belde ve şehir boyutunda daha verimli ve güçlü bir eğitim sistemi geliştirebilmek için projelerimiz oldu. Yine erkek eğitimleri, kadın eğitimleri Arapça ve Kürtçe dillerde açılacak. Oluşturulan çocuk grupları daha da büyüyüp geliştirilecek. Genç kadınlara yönelik yeni projeler geliştirmek, yani çocukluk yaşından ergenlik dönemine giren bu genç kadınlara yönelik eğitim projelerinin geliştirilmesi. Bir yıllık planlamamız daha çok bu boyutlar üzerinde geliştirildi. Bunun yanında yine branş eğitimleri daha da geliştirilecek. Önder Apo’nun gerçeği branş olarak verilecek. Daha önce Kürtçe dilinde kadın tarihi devreleri olmuştu, bu yıl Arapça olarak verilmesi, bunun üzerine genel akademilerde çalışmalar geliştirecek, ancak özellikle branş akademileri hem kadına ilişkin, hem de erkeklere ilişkin eğitimlerini daha da geliştirecek.