Korkutan: HDP ile kadın rengini ve gücünü meclise taşıyacağız

HDP milletvekili adayı Tülay Korkutan, HDP ile kadının rengini ve gücünü sokaktan meclise taşıyacaklarını vurguladı.

HDP İstanbul 2. Bölge 5’inci sıra milletvekili adayı Tülay Korkutan, HDP’nin iddialı genç milletvekillerinden. Küçük yaşından bu yana sokaklarda ve meydanlarda kadınların sesi olmaya çalışan Korkutan, HDP ile bu mücadeleyi meclise taşımaya hazırlanıyor. ANF’ye konuşan 28 yaşındaki Korkutan, "Bir şeyler değişecekse kadınlarla değişecek. 25 Kasım’dan 8 Mart’a meclis kadın rengine bürünecek" dedi.

Kadına yönelik sömürüyü ev işçisi olan annesinin verdiği hayat mücadelesi ile öğrenen Korkutan, "Lisedeyken annemin çalıştığı bir mekanın havuzlu büfesinde çalışıyordum. Orada insanların annemin bir ayda kazandığından fazlasını harcadıklarını gördüm. Bu beni çok etkiledi ve düzenin sömürü çarkı konusunda düşünmemi sağladı" diye konuştu.

HDP KADINLARIN VE GENÇLERİN PARTİSİ

Oturduğu Esenyurt’ta İmece Ev İşçileri Sendikası’nda başladığı kadın mücadelesini, Barış İçin Kadın Girişimi ve HDP Kadın Meclislerinde sürdüren Korkutan, kadınların ve gençlerin sesi olmak için milletvekili adayı olmaya karar verdiğini belirtiyor. HDP’yi tercih etmesinin nedenini, "HDP kadınların ve gençlerin partisi" diyerek açıklayan Korkutan, "18 yaşından beri siyasetin içindeyim. Sokaktan geliyorum. HDP kurulduğundan beri içinde yer alıyorum. HDP ile kadın rengini ve gücünü sokaktan meclise taşımak istiyorum" dedi.

Özellikle OHAL ilanından sonra, insanlarla birlikte sokakların da tutsak hale getirildiğini, ifade ve düşünce özgürlüğünün hapsedildiğini vurgulayan Korkutan, bu tutsaklığı yine meydanlara çıkan kadınların kırdığını kaydetti. AKP’nin sokakları kadınlara, işçilere, emekçilere, gençlere, sosyalistlere, devrimcilere kapatma üzerinden şekillendirdiği politikaya daha yüksek sesle karşı koymak için aktif siyasete atıldığını belirten Korkutan, giderek derinleşen bu zulüm ve baskı rejimine karşı koyabilmenin tek adresinin HDP olduğunu kaydetti.

'HDP'DE KENDİMİ DAHA İYİ İFADE EDİYORUM'

HDP’nin ezilenlerin, emekçilerin, gençlerin ve en önemlisi kadınların sesi olduğunu ifade eden Korkutan, "Sosyalist, feminist bir kadın olarak kendimi HDP’nin içerisinde daha iyi ifade ediyorum, kendi öz gücümle ve fikirlerimle var olabiliyorum, kendimi daha görünür hissediyorum. Eğri zamanda doğru yerde onurlu duran tek alternatif parti HDP. Gençlere, kadınlara hitap eden, tüm renkleri içerisinde barındıran, kadın kotası ve eşbaşkanlık temsiliyeti olan tek parti HDP'dir" ifadelerini kullandı.

PEŞ PEŞE KADIN DÜŞMANI YASALAR ÇIKARDILAR

Korkutan, iktidarı boyunca kendisi gibi düşünmeyen herkesi marjinalleştirip, kriminalize eden AKP’nin Türk-İslam sentezine dayalı tek adam rejiminin en çok kadınlar için tehlikeli olduğuna işaret etti. Meclisten peş peşe çıkartılan kadın düşmanı yasaların bunun en somut göstergesi olduğunu vurgulayan Korkutan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kadınların nasıl güleceğinden, kaç çocuk doğuracağına, hangi renk ruj süreceğinden, nasıl giyineceğine, hamileyken sokakta yürüyüp yürüyemeyeceğimize kadar her şeyimize karışıp bize dikte etmeye kalkıştılar. Muhafazakar politikalarını kadınları eve kapatarak, kadının görevinin aileye, kocaya bakmak olduğunu ileri sürerek empoze ediyorlar."

AKP’NİN SÖYLEDİKLERİNE DEĞİL YAPTIKLARINA BAKMAK LAZIM

AKP iktidarının gençleri geleceklerini göremez hale getirdiğini söyleyen Korkutan, "Okudukları üniversiteleri bölüyorlar, sınav sistemlerini durmadan değiştiriyorlar. Üniversiteden mezun olana iş yok; bu anlamda işsizlerin büyük oranı gençlerden oluşuyor. Keza üniversiteler tamamen bilimden uzaklaştı. Hocalarımızı keyfi bir biçimde görevlerinden ihraç ettikleri gibi, akademik cüppelerini polise çiğnettiler.

Tarihe geçen o fotoğraf karesi çağdaş, sorgulayan eğitim sistemine nasıl baktıklarının özeti. Zaten tek adam rejimi geldiği takdirde nasıl bir ülkede yaşayacağımızı anlamak için 16 yıllık icraatlarına, söyledikleriyle yaptıkları arasındaki farka bakmak yeterli. İleri demokrasi denilerek gelinen noktada demokrasinin D’si kalmadı. Kürt sorununa çözüm dediler, seçilmiş milletvekillerini, belediye başkanlarını hapse attılar; darbeyle mücadele dediler, ülkeyi sürekli hale gelen OHAL ile yönetir oldular" diye konuştu.

BİR ŞEYLER DEĞİŞECEKSE KADINLARLA DEĞİŞECEK

Bu karanlık gidişatı terse döndürmek için 24 Haziran seçimlerinin bir fırsat olduğunu vurgulayan Korkutan, burada en çok da kadınlara görev düştüğünü söyledi. "Bir şeyler değişecekse kadınlarla değişecek" diyen Korkutan, bu anlamda HDP’nin kadın mücadelesiyle yoğrulan, kadınların temsiliyetini ve taleplerini içinde barındıran tek parti olduğunu belirtti. Korkutan, seçildikleri takdirde yapmak istediklerini şöyle sıraladı: "Seçilirsek ilk başta gençler ve kadınlarla bir araya gelip onların taleplerini alarak değişimler yapacağız.

Bir kere her mahalleye bir kreş olmalı mutlaka. Ben kendi arkadaşlarımdan biliyorum, çalışamıyorlar çünkü çocuklara bakmak zorundalar. Gerçekten korunaklı ve güvenli kadın koruma evleri her ilçeye yapılmalı. Bugün 'sığınma evleri' var ama oraların denetimi hiçbir kadın örgütüne açık değil. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı değiştireceğiz, Kadın Bakanlığı yapacağız. OHAL ile birlikte birçok kadın derneği kapatıldı; o dernekler tekrar açılacak.

REHİN ALINAN SİYASİ TUTSAKLAR SERBEST BIRAKILACAK

Rehin olarak cezaevlerinde tutulan siyasetçilerin, gazetecilerin de bırakılacağını belirten Korkutan devamla şunları dile getirdi: "Rehin tutulan belediye başkanları, milletvekilleri, basın emekçileri serbest bırakılacak. O anlamda cezaevlerini boşaltacağız. Siyasi hiçbir tutsak cezaevinde kalmayacak. Belediyelerde kadın dayanışma merkezleri açacağız. Kadın istihdamı sağlanacak. Herkesin eşit olduğu, kimsenin aç kalmadığı, çocukların sokakta dilenmediği, kadınların rahat gezebildiği, kimsenin inancı veya kimliğinden ötürü ötekileştirilmediği, çağdaş, çok sesli, herkesin huzur ve barış içinde yaşadığı bir ülke hayal ediyorum ve bunun için de çabalayacağım. Yolumuz şu anda açık gözüküyor, güneş bizim yanımızda."