Kürdistanlı kadınlar 8 Mart'ı kutlamaya başladı

Kürdistan'da 8 Mart etkinlikleri kapsamında karanfil dağıtıldı. Kadınlar polisin engelleyici tutumuna aldırış etmedi.

Kuzey Kürdistan'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında etkinlikler sürüyor. HDP ve DBP'li kadınlar, günlerini kutladığı kadınlara karanfil ve broşür dağıttı. Etkinliklerde polislerin müdahaleci ve tacizci yaklaşımları da tepki çekti.

MERSİN

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Kadın Meclisi üyeleri, Mersin Halk Kompleksi’nde çalışan kadınları ziyaret edip kadınlara karanfil dağıttı. Kadınlar, halde çalışan kadınlarla sohbet edip 8 Mart etkinliğine davet etti. Karanfil verilen bir kadın "65 yaşındayım. Yıllardır çalışıyorum. İlk defa biri bana karanfil verdi" ifadelerini kullandı.

Halde görevli olan özel güvenlik görevlileri kadınları engelleyip kadınların ellerindeki karanfilleri ve bildirileri almaya çalıştı. Bu sırada hale çok sayıda polisin çağrılması dikkat çekti. Karanfil dağıtmanın izne tabi olduğunu söyleyen polisler, "İzin almadan devam ederseniz gözaltı olabilir" tehdidinde bulundu.

MARDİN

Mardin’de, HDP ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kadın Meclisi üyeleri, tutsak kadınlara üzerinde kısa kısa notlar bulunan kartlar gönderdi. HDP il binasında bir araya gelen kadınlar, “Jin, jiyan, azadî” sloganları atarak, alkışlar eşliğinde PTT binasına kadar yürüdü.

Parti binası önünde kısa bir süre kadınları bekleten polisler, yol boyunca fotoğraf çekti. Kadınlar, PTT binası içinde de görüntülerinin çekilmesi üzerine tepki göstererek, fotoğraflarının neden çekildiğini sordu. Bunun üzerine bir polis amiri gülerek, “Biz fotoğrafları grupta paylaşıyoruz" cevabını verdi.

Kart gönderenler arasında bulunan HDP Mardin İl Eş Başkanı Eylem Amak, cezaevlerinde tutuklu bulunan kadınların 8 Mart'ını kutlayarak, gönderilen kartlarda özgürlük dileklerinin yazılı olduğunu belirtti.

ŞIRNAK

Şırnaklı kadınlar da 'sokağa çıkma yasağı' sonrasında çok sayıda evin yerle bir edildiği İdil ilçesinde kadınlarla bir araya gelerek, sokak sokak karanfil dağıttı. Aralarında HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, HDP Kadın Meclisi üyesi Özlem Kutlu, HDP Şırnak İl Eş Başkanı Zeynep Unat ve DBP Şırnak İl Eş Başkanı Ayşe Altay’ın da bulunduğu çok sayıda kadın, HDP ilçe binasında bir araya geldi.

Renkli yöresel kıyafetleriyle fotoğraf çektiren kadınlar, sokaklara inerek çalışan kadınları ziyaret etti. 8 Mart’ı kutlanan kadınlara karanfil dağıtıldı. Ayrıca, HDP Kadın Meclisi'nin "Bu böyle gitmez" başlıklı broşürleri dağıtıldı.

Kadınlar, daha sonra Oyalı (Derawa Qesrê) köyündeki pazarda çalışan kadınlarla buluştu.

AMED

Amed'de Dicle Amed Kadın Platformu (DAK) üyesi kadınlar da, cezaevlerindeki kadın tutuklulara dayanışma kartı gönderdi. Merkez Yenişehir ilçesine bağlı Ofis semtindeki PTT binası önünde bir araya gelen kadınlar, burada kısa bir basın açıklaması yaptı. Dayanışma etkinliğine HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Eğitim Sen ve KESK bileşenlerinden oluşan çok sayıda kadın katıldı.

DAK Üyesi Arin Zümrüt, kadın mücadelesinin bir güne sığdırılamayacağını ifade ederek, siyasi düşüncelerinden dolayı cezaevlerinde bulunan yüzlerce kadın tutuklunun bir an önce özgürlüklerine kavuşması gerektiğini söyledi. Zümrüt, "Yaşadığımız koşullar göz önüne alındığında hepimiz açık bir cezaevinde yaşıyoruz. Düşüncenin artık suç olmadığı bir ülkede yaşamak herkesin hakkı ve eğer özgür bir toplumdan bahsetmek istiyorsak, o toplumda kadınların özgür olması gerekir" dedi.

HDP Milletvekili Feleknas Uca, kadınlara yönelik artan baskı ve şiddete dikkat çekerek kadınlar olarak baskılara sessiz kalmayacaklarını vurguladı. Uca, şunları belirtti: “8 Mart etkinlikleri kapsamında büyük bir baskı uygulanıyor. Aynı şekilde cezaevlerine yönelik baskılar da artıyor. Son tahlilde yüzlerce çocuk da anneleriyle birlikte tutsak hayatı yaşamaktadır. Yine aynı politikalar ekseninde devam eden tek tip kıyafet uygulamasına tabi tutulmak istenen tutsaklar direndikleri için işkenceye maruz kalıyor. Biz kadınlar, cezaevinde bulunan kadın tutuklularla mücadele içinde olacağız. Tek tipe kıyafet uygulamasına karşı, zulüm ve katliamlara karşı sesiz kalmayacağız. Buradan 8 Mart Kadınlar Günü’nü başta HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak ve tutuklu bulunan tüm milletvekillerimizin Kadınlar Günü’nü kutluyoruz.”

Konuşmaların ardından hazıranan dayanışma kartları PTT Şubesine teslim edildi.

Yine aralarında Çınar Belediyesi Eş Başkanı Beyaz Kaplan, belediye meclis üyeleri ve kadın merkezi çalışanlarının da bulunduğu kadınlar, ilçede bulunan pazar yerinde alışveriş yapan kadınlara karanfil dağıttı.

Öte yandan tüm kadınlar 6 Mart'ta Jînwar Kadın Merkezi'nde düzenlenecek şölene davet edildi.