'Kültür'ün katledilmesi Kürdistan'daki özel savaş politikasıdır'

Kadınlar, Silopi’de katledilen Sakine Kültür’ün taziyesine katıldı, "Devlet, savaş politikalarını Kürdistan'da kadın ve çocuk bedeni üzerinde yürütmeye devam ediyor" dedi.

 

Tevgera Jinên Azad (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, STAR Kadın Derneği,  Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Hakkari ve Van Şubesi, Baro Kadın Hakları Komisyonu, Van Kadın Platformu üyelerinden oluşan bir grup, 14 Mayıs günü Şırnak’ın Silopi ilçesinde Özel Harekat Ocakları Şırnak İl Başkanı İbrahim Barkın tarafından katledilen Sakine Kültür’ün ailesine başsağlığı ziyaretinde bulundu. Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı Çubuklu Mahallesi’ne giden kadınlar, önce Kültür’ün mezarına giderek dua etti, ardından aileye taziye ziyaretinde bulunarak basın açıklaması yaptı.
 
'ÖZEL SAVAŞ POLİTİKASIYLA KADINLARI KATLEDİYORLAR'
 
Burada konuşan STAR Kadın Derneği üyesi Emine Bozkurt, Kürdistan'da özel savaş politikalarının her gün bir kadını katlettiğini belirterek, "Devlet, savaş politikalarını Kürdistan'da kadın ve çocuk bedeni üzerinde yürütmeye devam ediyor. Sakine arkadaşımız Silopi ilçesinde bir devlet görevlisi tarafından işkence edilerek katlediliyor. Devletin gücünü arkasında alan rütbeler her ilimizde kadınları ve çocukları katlediyor. Devletin cezasızlık politikaları ile kendini sağlama alan erkek çok rahat bu emellerini hayata geçiriyor" dedi.

Bozkurt, "Musa Orhan'lar gereken cezayı almış olsalardı, bugün bir kadın arkadaşı daha kaybetmezdik. İki gün içerisinde üç kadın arkadaşımız erkekler tarafından katledildi. AKP iktidarında zaten hukuk işlemiyor. Bundan kaynaklı her gün kadınlar, çocuklar 'rütbelilerce' tacize, tecavüze, istismar ve işkenceyle katlediliyor. Buradan bir kez daha haykırıyoruz; ellerinizi bedenlerimizden, çocuklarımızdan çekin" dedi.
 
'MÜNFERİT DEĞİL, ERKEK-DEVLET ŞİDDETİ'
 
ÖHD Hakkari Şube üyesi Harika Günay Karataş da yaşanan olayın münferit olmadığını belirterek, erkek-devlet şiddetinin bir kez daha ağırlaştırılmış bir şekilde bir kadın bedeni üzerinden kendisini gösterdiğini belirtti. Karataş, “Nasıl ki Musa Orhan korunduysa, devletin ideolojik aygıtı olan hukuk eliyle nasıl serbest kaldıysa, nasıl cezasızlık ile ödüllendirildiyse, devletin ahlakına sahip olan erkekler de cezasızlık politikaları ile karşılaşacaklarını düşündükleri için böyle fütursuz bir şekilde kız kardeşlerimizi katletmeye devam ediyorlar. Erkek-devlet şiddetine karşı susmayacağız, yıkılmayacağız. Erkek şiddetine, devletin kadınlar üzerinde yürütmüş olduğu bu asimilasyon politikalarına karşı biat etmeyeceğiz. Sesimizi tüm kız kardeşlerimizin yaşam hakkı için çıkarmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

ADANA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye İl Kadın Meclisleri de Adana Seyhan Belediyesi Kültür Merkezi önünde açıklama yaptı. Eyleme HDP milletvekilleri Tülay Hatimoğlulları ve Fatma Kurtulan’ın yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.
 
Açıklamayı yapan Hatay İl Eşbaşkanı Hülya Ateş, şunları söyledi:

“Topraklarımızda, kadına yaşam hakkı tanımadığı gibi varlığını ortadan kaldırmayı temel amaç edinmiş bir erkek devletle karşı karşıyayız. Bize ölümü reva gören akıl, en son Şırnak’ta özel harekatçı tarafından Sakine Kültür’ü vahşice katletti. Düşünün öldürmekle içi soğumuyor katilin birde yakıyor.  Bugün Adana’dan Çukurovalı kadınlar olarak kadın katliamlarını ve Sakine Kültür’ün hesabını kadın mücadelesiyle soracağımızı belirtiyoruz. Tüm kadınların hesabını hukukun önünde soracağız. Kürt kadınlarının bedenine, kimliğine, doğasına, mücadelesine yönelen her türlü saldırının karşısında duracağımızı, direnerek , örgütlenerek dimdik erkek-devlet şiddetine karşı ayakta duracağız. Kürt kadınlarının bedeni ve varlığı Türk devletinin mülkiyeti değildir. Sömürgeci politikalarınız sonuçsuz kalacak ve sonuç almayacak. Unutmayın ki kadın mücadelesinin aşamadığı hiçbir durum yoktur. Kadınlar olarak erkek-devlet şiddetine, erkek egemen sisteme karşı mücadelemizi büyüteceğiz. Bizden çalınan hayatlarımızın, tüm kadınların hesabını soracağız."

Açıklama sloganlarla sona erdi.