GÖRÜNTÜLÜ

Kurdistan dağlarında 8 Mart coşkusu

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kurdistan dağlarında çeşitli etkinliklerle kutlandı. YJA Star Komuta Konseyi Üyesi Arjîn Dêrsîm, “Jin jiyan azadî” şiarı ile kadın devrimini mutlaklaştıracağız” dedi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Kurdistan dağlarında büyük coşku ile kutlandı. Kutlamada YJA Star Komuta Konseyi Üyesi Arjîn Dêrsîm de bir konuşma yaptı.

YJA Star Komuta Konseyi Üyesi Arjîn Dersim, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü başta insanlığın mimarı olan, özgürlük Önderi; Önder Apo’ya, barış anneleri şahsında özgürlük nöbetinde duran annelere, tüm kadınlara, zindandaki yoldaşlara ve mevzilerde direnen tüm yoldaşlara kutlu olsun" dedi.

"8 Mart; kadınların direniş günü, mücadele günü, kendilerini tanıma ve varlıklarını yaratma günüdür" diyen Arjîn Dersim, şunları söyledi: "Önderlik; 21. yüzyılı kadınların özgürlük yüzyılı olarak adlandırdı. Bu yüzyıl kadınların öncülüğünde insanlığın kurtuluş yüzyılı olacaktır. Önderlik; PKK’yi kadın partisi, kadın hareketi olarak adlandırdı. Erkek egemen zihniyet kadın şahsında insanlığı yok olma sınırına getirmişken, Önderliğin öncü çıkışı ve ilk şehitlerimiz sayesinde kadın kendisini yeniden tanıdı, örgütledi ve büyük bir mücadelenin içerisine girdi. Bugün Önder Apo, 50 yıllık verdiği emek ve çabaları sonucu  Sara, Azime, Gülçiya, Peyman, Delal, Hêjar, Axîn, Azê ve Leyla gibi arkadaşlar çıkarmıştır. Bu öncü kadınların mücadele öncülüğünü devralıp onların ardılı olan bu kadın yoldaşlar ve tüm dünya kadınları da bugün Zap'ta, Avaşîn'de, Gundê Filla'da Bakur'da büyük bir direniş ve mücadele içerisindedirler. Çünkü: Önder Apo kadına en doğru yoldaşlığı yaptı. Kadını yok olmanın eşiğinden çıkarıp aydınlığa kavuşturdu. Kadın bilgeliği ile toplumu yeniden aydınlığa çıkardı, işte bunun için egemen güçler Önder Apo’ya karşı uluslararası komployu düzenlediler. Eğer bugün Önder Apo İmralı çarmıhında büyük bir mücadelenin içerisinde ise bu; kadın özgürlüğünün bedeli, insanlığın özgürlüğünün bedelini verdiği içindir. Bunun için bugünü anlamına en çok kavuşturan ve mana yüklenmesini sağlayan Önder Apo ve özgür kadın hareketidir. Kadın özgürlük hareketi Saraların öncülüğünde gelişen bir harekettir. Tarihte de görülmektedir ki egemenler her türlü saldırı yöntemi ile kadının kendisine saldırıp, kadının kültürüne saldırmak istediler. Fakat egemenler nasıl ki o mücadeleci kadınlar karşısında boşa çıktılar, başarılı olamadılar. Bugün de Önder Apo’nun mücadelesi ve kadın arkadaşların şahsında tekrardan boşa çıktılar. Tarihte mücadeleci kadınların artlarında bıraktıkları miraslarına sahip çıkmaları için artlarında Kurdistan Özgürlük Hareketi’nin öncüleri olan Sara, Leyla, Delal, Hêjar'ları bıraktılar.”

'JIN JIYAN AZADΠ ŞİARI İLE DEVRİMİ MUTLAKLAŞTIRACACIĞZ

Tüm kadınları mücadele saflarına katılmaya çağıran YJA Star Komutanı Arjîn Dêrsîm, “Bugün de en ön mevzilerde savaşan YJA Star gerillaları kapitalist moderniteye karşı, erkek egemenlikli devlet zihniyetlerine karşı büyük bir mücadele yürütmektedirler. Bugün Önder Apo ve zindanlarda yer alan yoldaşlarımız bu zihniyete karşı büyük bir irade ve mücadele yürütmektedirler. Önder APO'nun ideolojisi ile kendini tanıyan kadınlar, bugün tüm dünyada büyük bir mirasa sahip olmuşlardır. YJA Star öncülüğünde mevzilerde direniyorlar, toplum bünyesinde kadına karşı yürütülen saldırılar karşısında büyük bir mücadele ve örgütlülük içerisindedirler. Bizde buradan çağrı yapıyoruz. Bütün genç kadınlar yönlerini mücadeleye versinler, özgürlük saflarına versinler. Yürütülen her türlü saldırıya karşı, bedene, kadının ruhuna karşı yapılan saldırılara karşı mücadele yürütmek ve YJA Star gerillaları öncülüğünde yürütülen mücadeleye katılmak için kadınları bu mücadeleye çağırıyoruz. Bu halay tüm kadınların halayıdır. Bu şarkı tüm kadınların şarkısıdır. Bunun için bütün kadınlar bu mücadeleye sahip çıkmalıdır. “Jin jiyan azadî” şiarı ile kadın devrimini mutlaklaştıracağız. İmralı tecridini kıracağız. Özgür bir yaşam, özgür bir ülke ve özgür bir kadın yaratacağız” dedi.

ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜMÜ HER GEÇEN GÜN DAHA DA BÜYÜTECEĞİZ

YJA Star gerillalar ise yaptıkları konuşmalarda şunları belirtti:

Loran Serhed : “Bütün dünya kadınlarının, adalet nöbetinde duran barış annelerimizin, Önderliğimizin ve savaş mevzilerinde yer alan 8 Mart kadınlar gününü kutluyoruz. Sadece 8 Mart gününü değil bütün günleri kadınların günü yapacağız o şekilde mücadelemizi yürüteceğiz.''

Bêrîtan Çiya,  “Biz özgürlük dağlarında, özgürlük alanlarında özgürlük ateşini, özgürlük meşalesini büyütüyoruz. Ve bizler bu meşaleyi her daim yükselteceğiz. Bunun için tüm dünya kadınları özgürlük saflarını, özgürlük alanlarını doldurmalıdırlar. Bizler diyoruz ki “Jin jiyan azadî”. Bizler bu slogan ile bu yıl Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü mutlaklaştıracağız. Ve bizler Özgürlük yürüyüşümüzü her geçen gün daha da büyüteceğiz.”

Zekiye Roza: “Buradan kadınlara seslenmek istiyorum. Mücadelesinde bireysel anlamda özgürlüğü talep etmek yeterli değildir. Çünkü: toplumun özgürlüğü bizi de özgürleştirir. Bu yüzden kadın devrimi bir sorumluluk olarak ele alınmalı, hatta daha doğrusu üzerimize düşen bir görev olarak ele alınmalıdır. Çünkü kadın devrimini geliştirmek, her gün her yerde öldürülen kadınlara karşı borcumuzdur.”

Didar Amed: “Biz Önder Apo sayesinde kendimizin farkına vardık. Örgüte katıldıktan sonra biz de kendi kadın kimliğimizin farkına vardık. Özgürlüğümüzün farkına YJA Star ve HPG gücü içerisinde vardık. Amacımız bütün kadınları özgürleştirmektir. Yürüttüğümüz bu mücadele sadece bir parça ya da bir kişi için değildir, bütün insanlık içindir."

Kutlama halay, şarkı, zılgıt ve sloganlarla son buldu.