Kürt Kadın Hareketi üyeleri Nepalli kadınlarla bir araya geldi

Jineoloji Komitesi Üyesi Necîbe Qeredaxî ve Kongra Star Dışişleri Sözcüsü Rûxoş Şêxo, Nepalli parlamenterler ve Pekin Ötesi Komitesi üyeleri ile bir araya geldi. Kadınlar, ortak bir ağ kurarak ilişkilerini güçlendireceklerini belirtti.

Jineoloji Akademisi ve Kongra Star üyeleri, Nepal'in başkenti Katmandu'da 5 Nepalli kadın parlamenter, akademisyen, başkan ve Pekin Ötesi Komitesi’nin yönetim üyeleri, organizasyonun merkezinde buluştu.

Nepalli kadınlar, Kongra Star Dışişleri Sözcüsü Rûxoş Şêxo ve Jineoloji Akademisi Üyesi Necîbe Qeredaxî’yi, Nepal geleneksel töreniyle karşıladı.

Kadın parlamenterler, akademisyenler ve Pekin Ötesi Komitesi’nin yönetim üyeleri kendilerini tanıttıktan sonra genel olarak Kurdistan'ın, özel olarak ise Kuzey ve Doğu Suriye’nin durumuna ilişkin sorular sordu.

Toplantıda Ruxoş Şêxo, Kurdistan devriminin tarihi, özyönetim modeli ve kadınların devrime öncülük  rolünü anlattı ve 25 yıldan beri İmralı’da tutulan ve 3 yıldır kendisinden hiçbir haber alınamayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit, işkence ve soykırım sistemine dikkat çekti.

Ardından işgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye ile Başûrê Kurdistan’a saldırılarından bahseden Ruxoş Şêxo, saldırılarda öncü Kürt kadınlarına karşı gerçekleştirdiği katliamları anlattı.

Jineoloji Akademisi Üyesi Necîbe Qeredaxî ise, jineolojinin önemi, kadı bilimine dayalı bir tarih anlayışına, kadın şahsında bastırılan toplumsal, tarihi ve kültürel değerlerin yeniden diriltilmesinin önemine dikkat çekti. Jineolojinin sadece Kürt kadınlarına yönelik olmadığını belirten Qeredaxî, jineolojinin, tarihe ve topluma yeni bir bakış açısı kazandırmak ve bilimi doğru akışına döndürmek için toplumun ve sistemin derin sorunlarının araştırılmasında ve krizleri çözmede alternatif bir yöntem haline geldiğini aktardı.

Nepalli vekiller ise, Kürt kadınlarının Nepal'e gelmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, Kürt ve Nepalli kadınların birlikte çalışması yönünde beklentilerini dile getirdi. Ayrıca Nepal halkının uzun bir mücadele geçmişine sahip olduğunu hatırlattı.

Kürt ve Nepalli kadınlardan oluşan ortak bir ağ kurulmasını arzu ettiklerini belirten parlamenterler, meclis komisyonlarında kadınlarla görüşmeler yaparak, Rojava'ya yönelik saldırılar ve Abdullah Öcalan'a yönelik tecridi gündeme taşıyacaklarını; bu adaletsizliğe karşı seslerini yükselteceklerini söyledi.

"Pekin Ötesi Komite" üyelerinden biri, toplantı esnasında, 2014 yılındaki soykırımda kaçırılan Şengalli kadınların, özgürleştirildikten sonra sahiplenilmeleri konusunda Kurdistan Kadın Özgürlük Hareketi'ne olan hayranlığını dile getirerek şunları söyledi: "Halkımızın kadınlarını kahramanlaştıran, özgürleştiren bir harekete ve bilince ihtiyacımız var. Kadınlarımızın yüzde 33'ünün parlamentoda ve kurumlarda olduğu doğru ama Kürt kadınları düzeyinde değil. Bunun için hep birlikte mücadele etmeliyiz."

Kadın parlamenterler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Kürt Kadın Hareketi hakkında daha fazla bilgi talep ederek, Rojava'yı ziyaret etme umudunu dile getirdi. Ayrıca ilişkilerinin gelecekte güçlendirilmesi talebinde bulundu.

Bir parlamenter, "Kurdistan davası özgürlük ve demokrasi davasıdır. Hepimiz sizi destekliyoruz" dedi.

Pekin Ötesi Komitesi, 1995 yılında Pekin'de düzenlenen 4. Dünya Kadın Konferansı'nın ardından kurulan, Nepal'deki insan hakları feministlerinden oluşan ulusal bir ağ örgütüdür. Bu örgütün amacı Nepal'deki kadınların siyasi, ekonomik ve sosyal haklarını güçlendirmektir.