‘Kürt kadınlarının DAİŞ’e karşı verdiği mücadele bir destandır’

Sürgündeki Belucistan Hükümeti Başkanı Na'île Qadirî, Beluci halkının da Kürt halkı gibi zulme karşı mücadele ettiğini belirterek, “Kürt kadınlarının DAİŞ’e karşı verdiği mücadele tarihi bir destandır” dedi.

Pakistan, İran ve Afganistan’da yaşayan Beluciler, yıllardır bu devletlerin saldırılarına ve zulmüne maruz kalıyor. Saldırılara karşı uzun yıllardır hak mücadelesi yürüten Beluci halkı hala katliamlardan geçiyor. Sürgündeki Belucistan Hükümeti Başkanı Na'île Qadirî, Beluci halkının yaşadıklarını ilişkin ANF’ye konuştu.

Sürgündeki Belucistan hükümeti ne zaman kuruldu ve amacı nedir?

Sürgündeki Belucistan Hükümeti 2016 yılında kuruldu. 21 Mart 2022'de, Birleşmiş Milletler dahil uluslararası kurumları ve Belucistan’ın kurtuluşunu destekleyen insan hakları kurumlarıyla diplomatik ilişkiler geliştirdik. Beluci sorunu İran, Afganistan ve Pakistan’da yaşanan bir iç mesele değildir. Beluc halkı ülkelerinde kendi kendilerini yönetmek istiyorlar. Amacımız Belucistan’ı özgürleştirmek, demokratik ve barışçıl bir devlet kurtarmaktır. Tüm yer üstü ve yer altı kaynakları Belucistan halkı tarafından eşit olarak paylaşılmalıdır. 60 milyon Belucistanlının haklarını alabilmesi için mücadele ediyoruz.

Beluc halkına yönelik saldırıları ve hak ihlallerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Beluc halkına karşı ciddi suç düzeyine varan saldırılar yapılıyor. İran ve Pakistan devletleri Beluc halkına yönelik zulme devam ediyor. Beluc halkı, Birleşmiş Milletlerin Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşme'nin 2. maddesinde tanımladığı soykırımla karşı karşıya kalıyor. Katledilen kadınların, çocukların ve erkeklerin cesetlerinin atıldığı yüzlerce eski mezar bulundu. Bu mezarları inceleyen doktorlar, bu insanların diri diri gömüldüğünü tespit etti. Terörle mücadele yönetiminin kendisi, terör aracıdır zaten. Yine kurşunlarla delik deşik edilmiş, işkence edilmiş yüzlerce isimsiz cenaze var. Bedenleri parçalanan binlerce Beluci'nin cenazeleri bulundu. Ekim 2022'de Noştar Miltan hastanesinin çatısında 500'e yakın ceset bulunmuştu. Aynı zamanda Pakistan ordusu da bugüne birçok Beluc kadına işkence ve tecavüz etmiştir.

Kürt kadınlarının DAİŞ çetelerine karşı verdiği mücadeleyi nasıl görüyorsunuz?

Kürt kadınlarının DAİŞ’e karşı mücadelesi dünyada tarihi bir destan, onurlarını savunan, canlarını feda eden bu kadınların unutulmaz bir öyküsüdür. Kürt kadınları mücadele anlamında dünyada çok önemli bir örnektir, umarız dünya kadınları da Kürt kadınları gibi olur. Kürt kadınının direnişi ve gücü ölçülemez.