Kuzey Doğu Suriye’de 8 Mart: Özgür kadın iradesiyle işgali ve tecridi boşa çıkaracağız!

Kuzey ve Doğu Suriye’de 8 Mart eylemleri başladı. Eylemlerde "Özgür kadın iradesiyle soykırım, işgal ve tecrit politikalarını boşa çıkaracağız” şiarı öne çıkacak.

Kuzey ve Doğu Suriye’de, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne ilişkin program belli oldu. Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Hareketleri ve Örgütleri Ortak Eylem Platformu öncülüğünde gerçekleştirilecek etkinliklerin startı Hesekê’de bulunan 4 Nisan Parkı’nda basın açıklamasıyla verildi.

Açıklamanın Kürtçesi Kongra Star Sözcüsü Rihan Loqo, Arapçası Kadın Hareketleri ve Örgütleri Ortak Eylem Platformu üyesi Xud El-Elî, Süryanicesi Süryani Kadın Birliği üyesi Sofiya Yûsif tarafından okundu.

Açıklamada, "2024 yılı Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle, yaşamın her alanında mücadele veren tüm emekçi kadınların yanı sıra zindanlarda kararlı direniş gösteren ve öz savunma faaliyetleri yürüten tüm kadınları selamlıyoruz” denildi.

Özgür kadın mücadelesinin köklü tarihine vurgu yapılarak günümüze kadar kesintisiz bir şekilde devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, “Kadın devriminin kimliğini ve kazanımlarını korumak, düşmanın kadınlara yönelik planlarını boşa çıkarmak için bugün kadınlar dünyanın her yerinde her zamankinden daha fazla örgütlenmiş durumda” denildi.  

Açıklamada şöyle denildi:

"Özellikle 21. yüzyılda diktatör Erdoğan'ın talimatıyla öncü kadınları hedef alarak katleden faşist işgalci Türk devleti bu durumun en büyük örneğidir” ifadeleri kullanıldı. İşgal altındaki Serêkaniyê, Efrin, Girê Sipi, Bab ve Cerablus gibi bölgelerde kadınlara ve ailelere yönelik tutuklama, şiddet, cinayet ve tecavüz gibi ciddi suçlar işlendiğine yer verilen açıklamada, “Aynı zamanda Kuzey ve Doğu Suriye'de bölgenin altyapıları, sivil yerleşim alanları ve hizmet kurumları hedef alındı. Saldırılarda kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere birçok kişi yaralandı, şehit oldu ve birçok kurumda da hizmet dışı kaldı.

Bölgedeki kadınlar örgütlü güçleriyle siyasi, ekonomik, kültürel ve toplumsal saldırılara karşı mücadelesinde kararlı. Ayrıca, işgalci Türk devletinin bölgeye yönelik saldırılarına ve toplumsal cinsiyetçi zihniyetine karşı güçlü bir şekilde karşı koyuyor. Kadınlar, kendini örgütleyip yönetme konusunda alternatif bir misyon ve perspektifine sahipler."

Kadınlar bu yıl 'Özgür kadın iradesiyle soykırım, işgal ve tecrit politikalarını boşa çıkaracağız' şiarıyla alanlarda olacak.

EYLEM-ETKİNLİK PROGRAMI

24 Şubat'tan 8 Mart'a kadar gerçekleştirilecek eylem ve etkinliklerin takvimi şu şekilde:

"1- Tüm kentler kadın rengiyle süslenecek, belirlenen 8 Mart etkinlik sloganı her kentin girişine asılacak.
2- Her yerde kadın mücadelesi konulu kitlesel halk toplantıları düzenlenecek.
3- Tüm kent, ilçe, belde, köylerde ve kurumlarda 8 Mart konulu seminerler düzenlenecek.
4- 1-2 Mart tarihleri arasında Hîlala Zêrîn Kültür Hareketi ve TEV-ÇAND Hareketi öncülüğünde kadın festivali yapılacak
5- Kobanê’de fotoğraf sergisi açılacak.
6- 4 Mart’ta tüm şehitlikler ziyaret edilerek şehit mezarlıkları başında mumlar yakılacak.
7- Kadın hareketleri online aracılığıyla bir panel düzenleyecek.
8- jinwar Köyü ziyaret edilecek.
9- Kadın ve İç Güvenlik Güçleri’ne gül hediye edilecek.
10- Şehitlerin fotoğraf sergisi ve hayatlarını konu alan kısa bir sunum düzenlenecek.
11- PYD Kadın Meclisi öncülüğünde 5 Mart’ta Suriye genelinde bir çalıştay düzenlenecek.
12- 3 Mart’ta Fırat Kantonu'nda Kobanê ve Eyn Îsa ile Cizir Kantonu'nda Hesekê ve Qamişlo ile Reqa'da çalıştaylar düzenlenecek.
13- Tüm kentlerde erkekler için 3 günlük eğitim devreleri açılacak.
14- 8 Mart günü ve önemini konu alan broşürler dağıtılacak.
15- 3 Mart’ta Reqa’da kitlesel bir yürüyüş düzenlenecek.
16- 8 Mart günü Qamişlo, Hesekê, Kobanê ve Şehba ile Halep, Şam, güney Lübnan ve Avrupa’da gerçekleşecek kitlesel yürüyüşte kadınlar miting alanlarına akacak.
17- Ekoloji kampanyası devam edecek.
18- Hashtag kampanyası yapılacak."