Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınlar tecride karşı alanlara çıktı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komploya ve tecride karşı Kuzey ve Doğu Suriye’deki merkezlerde halk sokağa çıktı.

Kongreya Star, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komployu protesto etmek ve tecride karşı 92 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven öncülüğünde devam eden açlık grevi direnişlerine destek amaçlı Kuzey ve Doğu Suriye’nin 4 merkezinde miting düzenliyor.

Şehba, Halep, Qamişlo ve Kobanê’de düzenlenen mitinglere binlerce kadın katıldı.

KOGNREYA STAR'DAN AÇIKLAMA

Kongreya Star tarafından yapılan açıklamada, "Saldırılar topyekûn olduğu için direniş, eylem ve mücadele de topyekûn olmalı" denildi, 7 ile 15 Şubat tarihleri arasında Kuzey ve Doğu Suriye'de eylem kararı alındığı duyuruldu. Uluslararası komplonun kınandığı açıklamada, "Güneşimizi Karartamazsınız" eylemlerinde şehit düşenler de anıldı.

Öcalan'a yönelik uluslararası komploda bölgesel güçlerin yanı sıra ABD'nin başat rol oynadığı, İsrail, Yunanistan ve Rusya gibi güçlerin de komploda yerlerini aldıklarının hatırlatıldığı açıklamada, komplonun İmralı Adası'nda ağırlaştırılmış tecrit ile 20 yıldır kesintisiz bir şekilde devam ettiği vurgulandı.

"Önder Öcalan şahsında 20 yıldır Kürt halkı, kadınları, gençleri, Ortadoğu halkları ve özgür insan iradesine tecrit uygulanıyor" denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Bölgenin gerici ve statükocu güçleri Önderliğimiz şahsında biz kadınlar, halklar ve özgür insandan intikam almak istediler. Önderliğimize yönelik komplo ile halkımızın mücadelesini kesintiye uğratmak istediler. Fakat Önderliğimizin 20 yıldır İmralı'da vermiş olduğu mücadele komplocuların tüm planlarını boşa çıkardı. Önderliğimiz geliştirdiği demokratik, ekolojik ve kadın cinsiyet özgürlükçü paradigma ile komploculara hesap sordu."

Ortadoğu halklarının başına bela edilen DAİŞ'in komplonun devamı olduğu belirtilen açıklamada, "Ancak kadınlar öncülüğünde DAİŞ'e karşı verilen mücadele ve kazanılan zaferler, komploculara en ağır darbe oldu. Yine kadın devrimi olarak tarihe mührünü vuran Rojava devrimi komploculara verilen en büyük yanıt oldu" denildi.

Açıklamada, bölgede yaşanan savaşın üçüncü dünya savaşı olarak tanımlandığı ve bu savaşta egemen sistem için Öcalan'ın fikirlerinin tehdit olarak görüldüğünden 2016 yılından beri Öcalan'ın dünya ile bağlantısının kesilmeye çalışıldığı vurgulandı. Açıklamada, CPT, Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve uluslararası kurumların söz konusu tecrit karşısındaki sessizliği de eleştirilerek, "Bu durum da söz konusu kurumların mevcut sermayeci sistemin örgütlü kurumlarından başka bir şey olmadıklarını bir kez daha göstermiştir" ifadelerine yer verildi.

Tecrit karşısında "İmralı sistemini parçalayalım, Önder Apo ile özgür yaşayalım" şiarında vurgulandığı gibi tek çözümün tecridin kırılması parçalanması olduğu belirtilerek, bu kapsamda Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven'in başlatmış olduğu eylemin tarihi olduğu vurgulandı.

Açıklamanın sonunda ise Kuzey ve Doğu Suriye kadınları olarak 7 ile 15 Şubat arasında devam edecek olan eylemlerine ilişkin şu ifadelere yer verildi: "Bu dönemki perspektifimiz, 'Saldırılar topyekün olduğu için direniş, eylem ve mücadele de topyekün olmalı' olacaktır. Bunun için 'Özgür Önderliği, Özgür Ülkeyi, Özgür Halkı ve Özgür Geleceği yaratalım' şiarıyla her dakikamızı mücadeleyle doldurmamız gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. Kongreya Star olarak bir kez daha komplocu güçleri kınıyor, kahraman şehitlerimizi anıyor; başta kadınlar olmak üzere tüm halkımıza ve dostlarımıza tecride karşı mücadeleyi yükseltme ve 15 Şubat komplosunu kınama eylemlerine katılma çağrısında bulunuyoruz."

QAMIŞLO

Mitinglerin Cizre Bölgesi’ndeki adresi olan Qamişlo’daki Heysem Kuço stadında, özgürlük şehitleri anısına saygı duruşu sonrası Kongreya Star Koordinasyonu Üyesi Daliya Henan tarafından Kongreya Star’ın açıklaması okundu.

Açıklamanın okunması sonrası Kongreya Star Koordinasyonu Üyesi Foza Yusif mitingde konuşma yaptı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tutsak edilmesiyle komplocuların, halkların özgürlük iradesini hedef aldığını belirten Yusif, “20 yıldır bu halk, özgürlük ve onur yolunda yürüyor. Kürt kadınları ve Mezopotamyalı kadınlar uluslararası komploya karşı onurlu bir şekilde duruyor. Bugün ise komplocular, Kuzey ve Doğu Suriye’ye saldırarak komployu sürdürmek istiyor” dedi.

Komplocuların, Öcalan’ın fikirlerini teslim alamayacağını söyleyen Foza, şöyle devam etti: “Bu topraklarda ısrarımızla Demokratik Ulus projesini geliştirdik ve özgürlüğümüz için mücadele ettik. Büyük irademiz ve tüm alanlarda yürüttüğümüz mücadeleyle komploculardan intikam alacağız. Leyla Güven’in eylemiyle bu intikam direnişi ortaya çıkmıştır.

Kadınlar olarak birlik olup, komplonun amacına ulaşmasına izin vermeyeceğiz. Komplo kadınların birliği ile boşa çıkacak, komplocular asla amacına ulaşamayacaktır. Zafere kadar kardeşlik ve adalet mücadelemizi yürüteceğiz.”

KOBANÊ

Fırat Bölgesi’nde binlerce kadın, 19 Temmuz Parkı'nda bir araya gelerek 15 Şubat uluslararası komplosunu protesto etti.

Kongreya Star’ın uluslararası komploya ilişkin basın açıklamasının okunmasının ardından mitingde konuşma yapan Kongreya Star Koordinasyonu Üyesi Asya Abdullah, “Başta 92 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven’in direnişi olmak üzere kadın direnişini selamlıyoruz. 20 yıldır Önder Apo’nun özgürlüğü için direnen halkımız, mücadele içinde olacak ve işgalci Türk devletine karşı direnişini sürdürecektir” dedi.

“Rojavalı kadınlar olarak, kadınlara yönelik kirli politikalara karşı mücadelemizi yükseltecek, Demokratik Ulus projesini güçlendireceğiz” diyen Asya Abdullah, açlık grevi direnişlerine dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Leyla Güven ve direnişini sürdüren yoldaşlarımıza desteğimiz artmalı. Önder Apo’ya yönelik uluslararası komplonun 20’nci yıldönümünde, kadınların direnişi Avestalar'ın, Arînler'in ve Barînler'in çizgisinde zafere ulaşacaktır.”

Konuşmaların ardından mitingde yer alan kadınlar, Özgür Kadın Meydanı’na doğru yürüdü. Yürüyüş, sloganlarla son buldu.

ŞEHBA

Şehba’nın Ehdas ilçesinde düzenlenen mitinge Kürt, Arap, Türkmen halklarından yüzlerce kadın katıldı.

Mitingde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın, kadın özgürlüğüne ilişkin perspektiflerinin yer aldığı ses kaydı dinlendi.

Kongreya Star Koordinasyonu Üyesi Wehîde Xelîl, “Kadınlar olarak, kara gün 15 Şubat’ı ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komployu kınıyoruz. Öcalan’ın felsefesi ışığında devrimimiz günbegün büyüyor. Uluslararası komployu gerçekleştirenler bilsin ki milyonlarca kadın Öcalan’ın düşüncelerine bağlıdır” şeklinde konuştu.

Leyla Güven öncülüğündeki açlık grevi direnişçilerinin taleplerinin, Kürt halkının ve kadınların talebi olduğunu vurgulayan Wehîde, halkın Öcalan ve Leyla Güven etrafında kenetlenmesinin bunun ispatı olduğunu söyledi.