Le Point Kürt soykırımına neden sessiz kalındığını yazdı

Fransa’nın önde gelen haftalık dergilerinden Le Point’in başyazısında, Erdoğan’ın açıkça Kürtleri soykırımla tehdit etmesine rağmen batılı ülkelerin sessiz kalması sert bir dille eleştirildi.

Le Point’in yeni sayısında Franz-Olivier Giesbert imzasıyla yayınlanan başyazıda, Türk devletinin büyük bir soykırım yapmak üzere olduğu ve buna karşın NATO ve Avrupa ülkelerinin bazı çıkarlar karşılığında sessiz kaldığına dikkat çekildi.

ERMENİ SOYKIRIMI ÖNCESİNDEKİ FETVA HATIRLATILDI

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın DAİŞ’ten ve diğer çete gruplarından topladığı paralı askerleriyle birlikte 3 milyon civarındaki Rojava Kürdünü yerlerinden etmek istediği belirtilen başyazıda, Erdoğan için ‘histerik milliyetçi’ terimi kullanıldı. Erdoğan’ın tek derdinin Rojava’da edinilecek otonomiyi önlemek olduğu kaydedilen başyazıda, yapılacak katliamların Diyanet tarafından desteklenmesi Ermeni Soykırımı’nda Şeyhülislam’ın verdiği fetvaya benzetildi.

Yazıda, Erdoğan’ın Kürtleri yerinden ederek yerlerine kendisine yakın İslamcı Arapları yerleştirmek istediği ve bu durumun aynısının Efrin’den sonra tüm Rojava’da tekrarlanacağı uyarısı yapıldı. Başyazıda, Erdoğan’ın bunu başarmak için İran, Rusya, ABD, Almanya ve Fransa’nın şu veya bu oranda ‘tarafsız kalmalarını’ garantiye aldığı ve bu sayede amacına ulaşması için gerekli şartların oluştuğu tespiti yapıldı.

ESAD İLE ERDOĞAN ARASINDAKİ FARK: ESAD KÜRTLERE SOYKIRIM YAPMIYOR

Tarihin 100 yıl sonra yeniden tekerrür ettiğine dikkat çekilen başyazıda, bombardımanlardan dolayı yaşanan ölümlere ve yayınlanan görüntülerdeki çığlıklara karşı sessiz kalındığı ifade edildi. Fransa’daki genel sol çevrelerin Beşar Esad rejiminin Doğu Guta’daki katliamlarına odaklanmasının sert bir dille eleştirildiği başyazıda, Esad’ın katliamlara rağmen Erdoğan gibi bir halkı soykırıma uğratmak gibi bir özelliğinin olmadığı ve Kürtleri silmek gibi bir çabasının olmadığının altı çizildi.

PATENTLİ ŞANTAJCI ERDOĞAN MÜLTECİLER VE İNCİRLİK’LE KORKUTUYOR!

Le Point’in başyazısında, “O halde neden Türk Cumhurbaşkanı ‘iyiler’ (Batı dünyası) tarafından bu denli iyi bir muamele görüyor? Dünya siyasi-medyatik elitini Türk ordusu ve İslamcı müttefiklerinin Kürtlere yönelik katliamlara sistematik olarak gözlerini kapatmasına yol açan nedir?” diye soruldu.

Bu soruların cevabının Erdoğan rejiminin batıda yarattığı korku olduğu savunulan başyazıda, “Paranoyak megaloman ve patentli şantajcı Erdoğan korkutuyor” denildi. Erdoğan’ın halen Avrupa Birliği (AB) fonları sayesinde ülkede tuttuğu milyonlarca Suriyeli mülteciyi Avrupa’ya karşı tehdit unsuru olarak kullandığı belirtilen yazıda, İncirlik Üssü’nün kapatılması tehditlerinin de etkili olduğu savunuldu.

MELENCHON VE HOLLANDE SESSİZLİĞİ KIRDILAR

Le Point’teki başyazıda, Kürt soykırımına karşı sessiz kalmayan iki ismin Sol Parti’nin cumhurbaşkanlığı adayı Jean-Luc Mélenchon ile eski Cumhurbaşkanı François Hollande olduğu hatırlatıldı. Başyazıda, Hollande’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarla Kürtlerden yana tutum aldığı ve Avrupa’nın ‘onurunu kurtardığı’ ironik bir dille ifade edildi.