Leyla Waşûkanî: 8 Mart mücadelesi bizim için yaşam biçimidir

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne ilişkin konuşan YPJ Komutanı Leyla Waşûkanî, 8 Mart mücadelesinin kendileri için bir yaşam biçimi olduğunu belirtti.

DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

YPJ Komutanlarından Leyla Waşûkanî, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

8 Mart 1857 tarihinde New York’ta yakılan 129 kadın dokuma emekçisinin anarak konuşmasına başlayan YPJ Komutanlarından Leyla Waşûkanî, “Kürt kadın hareketi olarak Amerika'nın New York kentindeki emekçi kadınların direnişlerini esas alıyoruz ve bu temelde mücadele ediyoruz. New York’ta dokuma fabrikasında çalışan bir grup kadın hakları için protestolara başladı ve karşılığında canlarını feda ettiler. Kuşkusuz kadınların mevcut çalışmaları ve mücadelesi hala yeterli değil ama bu bile sisteme karşı büyük bir kazanımdır. Kadın mücadelesi hala devam ediyor. Rêber Apo da bizzat buna vurgu yaparak şunları söyledi: "Kadın hareketi henüz yolun yarısında ve belki de bu yolun sonu olmayacak…”

Önder Apo bize eğitim ve eleştiri yoluyla yoğunlaşmamızı sağladı. Çelişkilerimizi görmemizi ve çözüm gücü olmamızı istedi. Bir kadın olarak sorununuzu bilmek ve anlamak bir tür özgürlüktür. İnsan kendini tanıyorsa ve mücadelesinde güçlüyse aktif çalışabilir. Kadınlar kendine güvenebilir ve öncülük yapabilecek konumdadır. Kadın çok güçlü, kendi gücünü bulması ve gücüne inanması gerekir. Mutlaka 24 saat mücadele etmeliyiz. Özgürlük mücadelemiz durursa daha da beter bir kölelik yaşanır, o yüzden kendimizi asla unutmamalı ve mücadelemize devam etmeliyiz.

Özgürlük meselesi çok açıktır. Unutmamalıyız ki, kölelik olduğu sürece egemenler de olacaktır. Artık kadınlar için önemli olan kendilerini esaretten kurtarmaları ve mutlaka aralıksız bir şekilde mücadele etmelidir. Dünyada kadın mücadelesi belli bir aşamaya geldi, özellikle Jin Jiyan Azadî sloganıyla çok ileri bir döneme girmiştir. Özellikle düşünce ve fikir anlamında çok güçlü bir birlik oluşturdu. İran’da Jîna Emînî’nin katledilmesiyle Rojhilat’ta ve İran’da halk ayaklandı. Birçok şehirde çok büyük kitlesel eylemler oldu. Bu ayaklanmalar tüm dünyaya ilham kaynağı oldu” diye konuştu.

KADINLAR BÜYÜK BAŞARILARA İMZA ATABİLECEKLERİNİ TÜM DÜNYAYA KANITLADI

Jin Jiyan Azadî sloganının yıllar önce Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan tarafından söylendiğini hatırlatan Leyla Waşûkanî, devamla şunları belirtti: “Önderliğin söylediği slogan bugün tüm topluma mal oldu. Önderlik her zaman kadın ve toplum meselelerini çözmek için stratejiler geliştirmiştir.  Önderlik, 21. yüzyılın "kadın yüzyılı" olduğunu söyledi. Kadının köleleştirilmesinin üzerinden 5000 yıl geçti, toplum kadın şahsında köleleştirildi. Önderliğin bu tespitleri ve perspektifleri hayati önem taşıyor ve mutlaka bunlara odaklanıp anlamamız gerekiyor. Eğer anlarsak uygularız ve çok güçlü sonuçlar alırız.

Önder Apo'nun emeklerine layık olabilmek için mücadele düzeyimizi eskisinden on kat daha fazla yükseltmeli ve 24 saat çalışmalıyız. Önder Apo'nun felsefesi ve düşüncesini esas alarak kendimizi güçlendirmeliyiz. Önderliğimizin geliştirdiği demokratik, ekolojik kadın özgürlükçü sistemi her yerde inşa etmeliyiz. Önder Apo, kadının özgürlüğünü ülkenin ve toplumun özgürlüğü olarak görüyor. Biz de bu temelde kendimizi eğittik ve mücadeleye başladık. YPJ olarak mücadelemize başlarken dünyadaki ve Kurdistan'daki kadın devrimlerinin deneyiminden yola çıktık. Cesur ve öncü kadınların kahramanlıkları sonucunda Önder Apo, Rojava Devriminin kadın devrimi olduğunu vurguladı. Bizler de buna layık olmak için büyük çaba sarf ediyoruz. Şehit Arîn, Zehra, Avesta, Rêvan, Barîn gibi yoldaşlarımız Rojava Devriminde destan yazan kahramanlardan. YPJ, vahşi DAİŞ çetelerine karşı büyük bir mücadele sergileyerek zafer elde etti. YJP savaşçıları kadınların kendilerine inanmaları halinde nasıl büyük başarılara imza atabileceğini tüm dünyaya kanıtladı.”

ZALİM VE BASKICI REJİMLERE KARŞI AYAKLANMA ZAMANIDIR

Kadının ve toplumun iradesiyle ataerkil sistemi ortadan kaldıracaklarının altını çizen YPJ Komutanlarından Leyla Waşûkanî, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Bizler 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü mücadele günü olarak görüyoruz. Aslında toplumun her kesiminin birlik, örgütlenme ve mücadele günüdür. Böyle bir günde kadınların kapitalist sisteme karşı örgütlenmesi için çok güçlü bir zemin var. Artık zalim ve baskıcı rejimlere karşı ayağa kalkma zamanıdır. Toplumun bir kez daha kapitalist sisteme karşı kadınlar öncülüğünde örgütlenmesi ve mücadelesini en üst noktaya taşıması gerekiyor. Önder Apo, kadınlara 21. yüzyıla öncülük etme rolünü ve misyonunu vererek, 21. yüzyılın kadınların yüzyılı olduğunu söyledi. Kadınlar bir kez daha 18. yüzyıldaki gibi örgütlenerek işçi sınıfına ve yoksullara öncülük edecek.

YPJ olarak, 8 Mart mücadelesi mirasına sahip çıkmak için her alanda direniyoruz. Önder Apo'ya ve tüm şehitlere verdiğimiz zafer sözünü yerine getireceğiz. Önümüzdeki dönemi daha büyük başarılarla, daha güçlü bir mücadeleyle karşılamayı hedefliyoruz. Bu vesile ile bir kez daha tüm kadınlara ve özgürlükçü topluma sesleniyorum; hep birlikte insanlığın öncüsü Önder Apo'nun fiziki özgürlüğü için ayağa kalkalım, seferber olalım. Özgürlük mücadelesini hep birlikte yükseltmemiz gerekiyor. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle bir kez daha tüm kadınların gününü kutluyor, bu gün direniş, isyan, kadınların ve toplumun mücadele ve birlik günüdür. Mücadelemizi hep birlikte yükseltelim, eşit ve özgür bir şekilde birlikte yaşayalım.”