Maas’tan Türk devletine ‘yumuşak’ Efrîn uyarısı!

Türk devletinin Efrîn’deki işgalini sert şekilde kınayan başbakan Merkel’in aksine Dışişleri bakanı Heiko Mass, Ankara’ya yumuşak eleştiriler yaptı.

Sosyal demokrat politikacı Mass, Türkiye konusunda bir önceki dışişleri bakanı Gabriel’in izinden gideceğini ima etti.

Dün yeni yasama döneminin ilk hükümet açıklamasını yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Efrîn işgaline değinmiş, Türk devletinin talan ve saldırı siyasetini sert şekilde kınamıştı. Ancak Sosyal Demokrat Parti (SPD)’li Dışişleri Bakanı Heiko Mass ise Türk devletinin Efrîn’e yönelik eleştirilerini dikkatli yapmayı tercih etti.

Federal Meclis’te yeni Merkel hükümetinin dış politikasını açıklayan Mass, Efrîn’deki işgali kınama yerine Türk devletine “Uluslararası hukuka uygun hareket et” çağrısı yaptı. Öncelikli olarak Ankara’nın uluslararası hukuka riayet etmesini isteyen Mass “Efrîn’deki sivil halkın can güvenliği korunmalı, bunun için Türkiye bir yükümlülük altında” demekle yetindi.

Türk devletine “Efrîn’de kalıcı bir işgal içinde olma” çağrısı da yapan Maas "İşgal kalıcı olursa, uluslararası hukukun çiğnenip çiğnenmediği açısından yeni bir durum ortaya çıkacak. Türkiye ne yaparsa yapsın, uluslararası hukuk çerçevesinde hareket etmeli, orantılı olmalı” diye konuştu.

Maas’ın sözlerinin aksine SPD’nin Grup Başkanı Andrea Nahles Türk devletinin Efrîn’deki uluslararası hukuku ihlal ettiğini söylemişti. Martin Schulz’un boşalan liderlik koltuğuna oturması beklenen Nahles, federal hükümetin uygun tedbirleri hayata geçirmesini istemişti.

SPD yönetimi Almanya’da AKP rejiminin bir bakanı gibi çalışan ve kamuoyunda “Erdoğan’ın çaycısı” olarak bilinen Sigmar Gabriel yerine eski Adalet Bakanı Heiko Mass’ı yeni Merkel hükümetinde dışişleri bakanı olarak seçmişti.